Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Фев 2018, 20:02 Дата и час: 20 Фев 2018, 20:02

Часова зона: Европа/София





 [ 186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Има значение TRANSFORMERS, честотата, мощността и времето на литър дестилат. Тънка работа е... Пет - шест опита правих като на картинката. За два дни по няколко часа и резила е готов. :lol: Иначе дестилата на този процент мисля да е нормален, като за конячен процент.
Според мен трябва да се пробва разбъркване със завихряне вътре в дестилата и в кислородна среда под налягане. Както писах на горния пост за налягането. Тоест да няма арериране а бурно разбъркване в кислородна среда. И добавяне на кислород през определено време за да има насищане. Имах някъде препратки за вани работещи със завихряне, не мога да ги намеря сега...
Нормално се пише за изкуственото стареене с дъбов материал да е 2-3 месеца, най-малко. И както Виктор написа, не с чипс а с летви или други там бяха някакви с предварителна обработка. Още една процедура има обработката на дъба...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 390
victoryvt написа:
Аерирането замества обоготяването на кислород на дестилата в дъбова бъчва.
Т.е. ако няма вкарване на кислород (примерно в затворена стъклена бутилка) няма и стареене - поне не и от окислителни процеси.
Т.е за да имитираме дъбово буре трябва да внесем в дестилата дъбов чипс или друг вид (даже за стареене се препоръчват кубчета, летви и други подобни, а не чипс, ама нейсе) и да вкараме някак си кислород.
Естествено за многогодишно отлежаване с чипс и помпичка не може да се говори, но до месец два не пречи да се бълбука .

Явно подсъзнателно- поради липса на знания :nixweiss: - съм достигнал и аз до това заключение, защото вече 5-ти ден в 20 литровите галони отдолу бълбука помпичката, а отгоре се киснат дъбовите пръчки и мехурчетата минават през тях. Пък да видим...

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 940
Да споделя и нещо друго. Може и да си внушавам, знам ли, но един и същ дестилат аериран с "чистия" Софийски въздух, и с този на селото ми,заобиколено от 4 планини, намирам разлика, ясно е коя по ми харесва.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
itev,при мен положението е сходно със твоето :).При мен обаче,всичките дъбови летвички 20Х10Х200 почиват на дъното(ракията е гроздова)преди време имах щастието да посетя винарска изба,която все още си прави сама бъчвите,та ми отслужиха със дъбов материал предназначен и подготвен за направа на бъчвите им.
Когато ползвам нови летвички ги закисвам във водоалкохолна смес от 30% за няколко дни.
Аtz,другата процедура дане би да е закисване на чипса във някакво ароматно вино за определен период от време,като после се суши на определена температура....за да се намали прекаленото естрахирането на полифенолни съединения от дървесината :?
Тук в Испания са много ценени буретата ползвани във зоната на Jerez..Шери..най вече ако са съдържали вино Pedro Jimenez за отлежаване на Whisky.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2525
Местожителство: Пловдив
+1 за летвички вместо чипс...
_____________________
@pentco, не си внушаваш. Много е важно какъв въздух се вкарва. Примерно ако помпичката е на пода, където е прашно и в ракията ще влезе прах. Самата помпичка трябва да е чиста (има модели с филтърче, което трябва да се сменя или почиства). Пространството около помпичката (откъдето засмуква) да е обезпрашено, а най-добре цялото помещение да е проветриво, да няма прах и странични миризми.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 18:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
За процедурата по приготвянето - обработката точно на такива летвички като твоите имах препратка към клип. Довечера ще я потърся. А в трудове се пишеше за обработката на същите летвички с ултразвук, преди да се потопят в дестилата за минимум два месеца. Имаше и някакви методи за материалния пренос с това предварително закисване. За 30-те процента за които пишеш, сигурен ли си? Не трябва ли да са на доста по-висок %?

П.П. Писах към TRANSFORMERS но като бай Танас за летвите +1 и два месеца в дестилата, минимум...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Ами не съм сигурен за 30% но нали знаеш лафа....така си го знаем,така си го говорим.. :)
От доста време така процедирам и съм доволен,обикновено новите трупчета "издържат" 2год после добавям нови.
Ползвам съд от инокс за съхранението на дестилата.

П.П Пуста немотия,не смогвам за буре,та да се отърва от това гайле :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Пробвай следващия път с 85%... На нови летвички или трупчета ли... Да навлезе в порите на дървесината високия процент. Да свърши там някои неща по разтварянето а после същия този висок процент ще се върне наобратно като попадне в средата на по-нископроцентния дестилат. Ще се върне но наситен с необходимите за нас вещества. Доколкото ми е известно това е метода на материалния пренос. А за другите химии работещи в дъбовата дървесина си иска достатъчно дълъг период. Като му дойде времето пък ще пробвам само обработка на дървесината с ултразвук и после ще я цопна в дестилата...

Е това е аериране. Ако е в кислородна среда при затворен съд. :lab:
http://vk.com/videos16222138#/video16222138_163725337


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2525
Местожителство: Пловдив
:? ами това :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Е кажи де за онова... Ако спирта не е над 95,6% и кислорода не е втечнен? :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 631
Местожителство: Варна
Тъй, сварих ракията и дойде ред на аерирането. Помпичката ми е с пластмасово "камъче" на края на маркучето, но не ми харесва разпръскването на мехурчетата. Смятам това "камъче" да го напъхам в парче дунапрен и за да потъне цялата тая система, ще привържа един бронзов карабинер за нея. Питането ми е: бронза ще навреди ли с нещо на ракията?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2525
Местожителство: Пловдив
Жоре, едно време е имало бронзови съдове. Ама тоя карабинер сигурно е от леярски бронз. И поради високата цена на калая го заместват с други метали, най-често олово. Не знам :? аз не бих рискувал. Нямаш ли нещо неръждаемо? Примерно от домакински съд - дръжка, чучурка от чайник...
П.П. В някой магазин за водолази все ще намериш неръждаеми халки на добра цена.
Едит: Като се замислих и с дунапрена трябва да внимаваш. Ако е за домакински цели, устойчив на химикали ОК. Ама знае ли се :wallbash: живеем в свят на ментета. Сега под дунапрен разбират пенополиуретан http://markita.net/blog/znaem-li-vsichk ... ena.html-0
Полиуретаните не са устойчиви на алкохоли. А и повечето са на база полиестер и хидролизират...
Дали няма да е по-добре естествен материал, ленена канаваца ли :? Нея пък май я грундират с нещо :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 390
http://www.dvatamopsa.com/index.php?p=1 ... catId=9335
Това е най-доброто според мен - дърво си е дърво ;) Но при нас тази мисъл има положителен аспект :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 631
Местожителство: Варна
Дунапрена е от гъба за баня. Бронзовия карабинер ще го заменя с хромникелов шегел. Ще се регистрирам и в тоя животински магазин за тези дървени разпръсквачи.


Последна промяна Жоро на 20 Ное 2014, 15:48, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2014, 20:24 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 272
Местожителство: Варна
Аз купих от аква магазин потопяема помпа, която върши две работи-аерира и почиства през дунапрен и активен въглен. Аерирането става през ежектор, през който минава ракията от помпата и засмуква въздух през прозрачен шланг над нивото.


Върнете се в началото
  
 
 [ 186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: sadjoko, vtv и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима