Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 05:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Мисля си пък дали не е по-добре наистина с големите мехури от помпичката. Кислорода трудно ще се разтвори в ракията и реално не се знае камъчетата за въздух колко и дали наистина обогатяват ракията с кислород. По-едрите мехури своевременно раздвижват по-добре повърхността на ракията в съда и именно от там кислорода се разтваря в нея и я обогатява. Както става и в бъчвите реално. Или пък комбинирана система за ситни и едри мехурчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Аз също не съм сигурен дали малките се разтварят по добре от големите. Виж за аквариум, малките са по добрия вариант, но там си е чист СО2, а и се търси икономичност. Ако подавам със такава интензивност, като на помпата за аериране, то първо рибите ще ми умрат, и второ една бутилка от 6кг ще ми свърши за 1 седмица. :verzweifelt:
Сега има такова развихряне, че балончета от повърхността отиват към дъното и тогава се губят. :) Може би, ако ползвах чист кислород от бутилка, щях да премина на варианта с малките балончета.
Впрочем, какво ще рече едри мехурчета? Моите са с една идея по големи от тези на филтърчето. Май съм улучил на камъчета.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 09:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Да дам и аз своите две стотинки по темата:
Ако знаете колко мл или мг кислород вкарвате -мога да ви дам стойности за оптималното стареене при 15 и при 20гр по Целзий.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Ами давай :)
Помпичката коята ползвам е със дебит 1,2л/min( поне така пише).
По мой бакалски сметки,без да съм вземал в предвид надморска височина,влажност и др. вкарвам приблизително около 302мг кислород в минута...... :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Това пък е моето уредче - RS 518А - компресор за въздух 2,5л./мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 22:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
от 1 до 10мг/л беше...ама за какво време забравииииих.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
От всички коментари така и не разбрах помпите на какво налягане работят,все пак тези камъчета и разпръсквачи на облака въздух са един вид тапи, които ще разпръскват след като има определено налягане което ги е преодоляло.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет BREAKER,моята помпа издува бузки със 0,01МРа или 100 милибара :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2014, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2014, 19:20
Мнения: 4
Здравейте, искам да споделя скромния си личен опит за аериране и разреждане на концентрати.
От три години експериментирам с пулверизаторно шише. Сипвам в него ракията и след нагнетяване на въздух в шишето впръсквам ракията в празно 10 литрово шише от минерална вода. Тези шишета отпред имат дюза, която настройвам да пръска течността /в случая ракията / на мъгла. Така фините капчици се срещат с въздуха в шишето от минерална вода и вероятността да се окисли алкохола според мен е по-голяма. По този начин разреждам и ракията, като в шишето от минерална вода сипвам ракията за разреждане, а в пулверизаторното нужното количество вода. Впръсквайки я в шишето с ракията тя влиза на мъгла / ситен дъжд / и така бавно и фино се разрежда ракията. Разбира се, съдът, в който впръсквате, трябва да е легнал и с малко гърло. В крайна сметка е важен принципът, а другото са подробности. Аз правя малки количества и затова използвам / шишета / , но тези от вас с по големи количества могат да използват и пръскачки за лозя, пистолети за боя и т.н. и бидони вместо 10 литрово шише от минерална вода.
Моят опит е :
1. Аерирам само преварка, неразредена, но оцветена с чипсове и клечки, по възможност изхабени. Така не губя алкохолни градуси, а и разтворените вещества от дървесината би следвало да се окислят. Сравнявал съм не преварена и преварена след аериране и съм за преварената.
2. Впръсквам само в съдове с малки отвори. Няма да ви кажа колко загубих и непреварена ракия и алкохолни градуси при първия си опит. Системата беше от вертикално сложен леген в/у кофа. Струята насочвах в легена и ракията се стичаше в кофата. Не го правете!
3. След разреждането я оставям да почине поне месец - два, но не вадя дървесината.
4. По този начин аерирам ракията 3 до 4 пъти. Първо го правя с малко количество 250 до 500 мл.
След което разреждам и от двата вида, аерирана и не аерирана, и когато мина около шишенцата пробвам. Така преценявам колко пъти да е аерирам.
Методът не е скъп. Не се губят количества и алкохолни градуси. Може да се пробва с малко количество и за кратко време. За 10 минути може да аерирате примерно 500 мл. 2,3, 4 пъти , да разредите и да опитате. Всичко е въпрос на мярка.
Ще се радвам някой да пробва и да сподели.
Искам да благодаря на всички вас от този форум. Това, което знам за вината и ракиите, го знам от тук и вас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2014, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здрасти, На мен ми стана интересно - не въздух в ракията, а ракия във въздуха :)
Защо не, стига да е ефективно. Една забележка
brutik написа:
вероятността да се окисли алкохола според мен е по-голяма
Нямаме за цел да окислим алкохола, защото от етанола ще получим етанал - ацеталдехид, който всъщност е виновен за махмурлука. Целта е да подобрим органолептиката чрез естерификация и други процеси, които протичат в бурето бавно. И слава Богу алкохолът не се окислява на въздух при стайна температура. Някои даже препоръчват напитките да са богати на кислород :D
brutik написа:
За 10 минути може да аерирате примерно 500 мл. 2,3, 4 пъти , да разредите и да опитате. Всичко е въпрос на мярка.

Веднага след пулверизирането ли се усеща ефект :?
Иначе изглежда логично да няма загуби на алкохол, защото от съда се отделя въздух с обем равен на обема на ракията. При класическата технология количеството от помпата е в пъти повече.
Методът заслужава внимание според мен :prost:


Последна промяна бай Танас на 07 Дек 2014, 23:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2014, 23:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Саксиените ултразвукови излъчватели имат подобен ефект. Дори мъглата е по-фина и контактната площ по-голяма.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2014, 19:20
Мнения: 4
Нямаме за цел да окислим алкохола, защото от етанола ще получим етанал - ацеталдехид, който всъщност е виновен за махмурлука. Целта е да подобрим органолептиката чрез естерификация и други процеси, които протичат в бурето бавно. И слава Богу алкохолът не се окислява на въздух при стайна температура. Някои даже препоръчват напитките да са [url=http://www.medicine.bg/novini/dobavyaneto-na-kislorod-v-alkohola-namalyava-mahmurluka]богати на кислород]

Убеден съм, че си прав за горното бай Танасе.

Веднага след пулверизирането ли се усеща ефект :?

Да веднага се усеща разлика, особено при два цикъла на пулверизиране. За мен първо трябва да се аерира и тогава да се разрежда. Намирам разлика м/у аерирана и разредена ракия и разредена и после аерирана такава. Присъщо е на човек да се съмнява, затова споделям с вас и очаквам мнения.

Предварително се извинявам. Опитах се да ползвам " цитати " и не знам какво ще излезе. Много съм нов за форума. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Пулверизирах 3 пъти, градирах и 3-ма души опитаха. Само един хвана лееека разлика :)
Възможно е разликата да е по-осезаема, когато ЕАФ не е прецизно отделена :nixweiss:
При аерирането също си иска време...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Щом си пурверизирал значи си вкарвал въздух под налягане в бутилката. Предполагам нямаш спиртна помпа. Що не направиш следващия опит. Пробвай да задържиш налягането за 12-24 часа и разклащай отвреме навреме, да се разпенва вътре. Подменяй въздуха с разтоварване. После пак повикай тримата... Стига да има дестилат за експеримента. :D А ако вдигнеш и температурата до около 40*С още по-добре.
Предстои ми подобен експеримент но с добавен материал от летен дъб. Сега се кисне във вода. Периодично с налягане и разтоварване. :lab:

"Възможно е разликата да е по-осезаема, когато ЕАФ не е прецизно отделена" Още по-добре е дестилата да е около 60%. Поне така са го писали по някои трудове, цитата две страници напред, най-долу...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: аериране
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2014, 19:20
Мнения: 4
бай Танасе, радвам се, че си пробвал. Сигурен съм, че знаеш, че при градирането се отделя и топлина, което от своя страна говори за някаква химическа реакция, м/у водата и спирта. При мен след разреждане при еднаква начална температура термометърът отчита покачване с 5 до 6 градуса. Ако е останала ракия моля пробвай я след 24 или 48 часа. Дай и малко време. Човек и супа да си свари, изчаква да изстине пък тогова я яде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима