Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 7
:) Хораааа, и аз вече имам буренцееее!!! :dance:

Покрай вас :respekt: и този форум се запалих сам да си създавам елексирчето. Фен съм на троянска/тетевенска сливова. Утре отивам да варя (за първи път!) материал от собсвените дръвчета. Е :( сливите ми са стенли а не кюстендилки или тетевенски, но какво да се прави.
Бурето ми пристигна днес и сега изчитам темите за подготовката му за употреба.
Силно се надявам от първия път да улуча точния момент в който да извадя ракията с така желаната мекота, вкус и цвят.

Ми това е - само да се похваля :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 7
Здравейте,
На 24.09 напълних бурето с 50 литра сливова 51 градуса.
Днес 30.09 точно 6 /шест/ дни по късно ракията се усеща някак по мека и по пивка, а и вече е доста оцветена -
не мога точно да определя цвета, но е като бяло вино или по скоро олио.

Искам да питам знаещите трябва ли да се притеснявам, защото аз след всичко прочетено във форума очаквах този ефект след 50 - 60 дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 21:35 
Online

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Колкото по-ново е бурето, толкова по-бързо оцветява и придава дъх на дърво. Точно какъв ще е дъха зависи от материала за бурето и изпичането. Следи я по-отблизо да не я изтървеш ракията и да бие на дъска. Опитвай по-редовно:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 7
Здравейте отново,

вчера извадих ракийката от бурето (колкото беше остнала от всекидневното опитване :lachtot:). Пестоя точно 61 дни. Ефекта е както следва:
- градуса - падна от 51 на 50
- цвят - невероятен ;)
- аромат - невероятен ;)
- вкус - невероятен предвид сливите стенли ;)
- мекота - дори и жената я пие без лед!!! ;)
- НЯМА и помен от дъски, дърво и т.н. паразитни миризми въпреки, че бурето е ново.
Горното е не само мое мнение, но и на още петнайсенина човека.
Буренцето ми е 50 литра, поръчах го от http://www.bureto.com за 149лв. До колкото разбрах е произведено във Врачеш (на документа от Еконт пишеше Ботевград). Незнам дали аз съм късметлия, но честно казано не виждам защо постоянно се очернят всички врачешки майстори. Когато поръчах бурето момчето (майсторчето) ми се обади да уточним предназначението му и степента на обгаряне, както и желанието ми дали да се разпробива дупка за канелката. По мое желание не се разпроби, а само ми отбеляза мястото и диаметъра на бургията ако реша след време да монтирам канелката, която е включена в комплекта. Независимо, че може да прозвучи като реклама искам да благодаря на момчето за отношението и за резултата.

Искам да благодаря и на майсторчетата дестилатори във форума :respekt: благодарение на които и аз си съдадох сам елексирчето.

п.п. Днес заредих бурето с нови 50 литра сливова и мисля да я държа до следващата реколта. Искам да попитам знаещите дали 10 месеца няма да са много за второ зареждане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 21:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
никой не знае...дали ще е много или малко...опитвай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво Дани! Успех и със следващите 50 000 литра :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 7
Благодаря ви момчета!
Много изчетох за буретата и за това, че силата им (или както се казва) отслабва с времето, но незнам какво да очаквам от 2 на 10 месеца.
Явно ще продължа с редовните проби да не стане :furz: и да ми развали добрия старт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Моята ракия отлежава по около 9-10 месеца и установих,че колкото повече стои в бурето толкова по хубава става.Няма как да се повреди повярвай ми.А по повод буретата и двете са ми от Врачеш-Ботевградко.Успех!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Нещо любопитно;
Яйцето " - Taransaud
Ролс Ройсът на бариците-френската фирма "Taransaud"-представи наскоро последното си бижу- "Ovum".Това е буре от френски дъб с форма на яйце .Вместимостта на "Ovum" е 20 хектолитра и е предназначен за най-луксозна гама вина"grands
vins",а със своята форма добавя така важните комплектност и прецизност на вината.
Цената му е като за Ролс Ройс- 30 000 евро.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Мони , да ге е.а, ти толкова пари че дадеш ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това буренце ми е малко :lachtot: 20 хектолитра.
Цитат:
1 hl (хектолитър) = 100 l (литра)

20Х100=2000 литра това е много и за "крупните" български винопроизводители :D .
От друга страна 30 000:2 000=15 евро за литър .
Като атракция и за прескъпи вина може и да бива .
:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
ракиджия написа:
Мони , да ге е.а, ти толкова пари че дадеш ли?

Не, само те информирам. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2013, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Тази идея вече е споменавана във форума. Но ето и снимки от колеги, те са от Яхо групата - Дистилатори


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ха добър ден! Решил съм да сложа за отлежаване мускатова на висок градус - 70. Ама бурето е ново - 10л, дъб. Реших да го "изтощя" малко. Сложих мускатова на 46%. Засега върви добре, няма дъх на паркет, станаха 20 дни. Мисля да държа примерно 3 месеца. Чудя се след това дали да сложа силната, или да повторя изтощаването. Притеснява ме също, че 70-градусовата чака в бут. от мин. вода. Дали да не я прехвърля в стъкло :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 07:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Значи,няма да имаш вече мускатова ракия :lachtot: Не се майтапя,работата е следната.В 5 годишно изтощено буренце сложих 54% мускатова ракия за 45 дни.Като източих ракията,тя беше с добър златист цвят,но половината от ароматите бяха останали в бурето.Следващата ракия,която налях беще поела аромата на муската и приличаше на мускатова ракия.Лично на мен ми допада този начин,заради ненатрапващият аромат,който се получи след отлежаването в бурето.При ново буре не се знае какво ще стане..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s, rosbal, ss101 и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима