Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Апр 2018, 02:15 Дата и час: 27 Апр 2018, 02:15

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 92  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2012, 05:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Абсолютно задоволителен отговор,Благодаря!Предполагах,че темп.разлика играе роля в ситуацията,и на 100 % не мислех,че бурето е изтощено до средна степен след едно пълнене...днес погледнах дестилатите от първият и вторият път,разликата е повече от осезателна в цветовете ,мисля все пак за експеримента да го сложа на по топло с около 3-4 гр.(в момента е на 18-20)и да имитирам същата лятна обстановка когато беше оцветен дестилата за кратко време,за да докажа не само на теория(извадката на Илюша)но и на себе си и за останалите,които съхраняват дестилати в бурета.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 14:40 
Offline

Регистриран на: 22 Яну 2012, 13:10
Мнения: 2
Здравейте група! Много и важна информация научих от форума за дъбовото буре. Благодаря на всички съфорумци!
Та, намерих аз едно старо, 35 годишно дъбово буре 25 л. на тавана, дадох го на бъчвар да го "поогледа" и виждам - минал го е с телена четка отвътре и отвън. Киснах го 5 пъти по 3 дни с вода, общо 15 дни и накрая сложих ракийката. Чаках 7 дни и днес добавих още ракийка, за да разбера колко е изпило. Оказа се към 70, 80 ml., значи по 10 ml. на денонощие. Това вече ме устройва и започвам да се настройвам за 4 месечно търпеливо изчакване.
В бурето преди 35 г. имаше червено вино, пълнено само веднаж.
След около месец смятам да направя проба на ракийката, за да няма изненади накрая. Дайте някой съвет, защото за мен това е първото смело начинание! ...иначе от 10-тина години си варя ракийка, но съм я слагал, я в пластмасови , я в стъклени бутилки.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 19:18 
Offline

Регистриран на: 22 Яну 2012, 13:10
Мнения: 2
Naskohondata1 написа:
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Не знам, дали да купувам ново буре, но тази вечер / за 8 дни отлежаване / и се усеща вече разликата. А след 3, 4 месеца сигурно ще стане за чудо и приказ! НО, смятам да правя сравнителни наблюдения и тестове, за да няма изненади!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
gritod написа:
Naskohondata1 написа:
Няма надежда...купи си ново,за да имаш някакъв резултат :thumbs1:


Не знам, дали да купувам ново буре, но тази вечер / за 8 дни отлежаване / и се усеща вече разликата. А след 3, 4 месеца сигурно ще стане за чудо и приказ! НО, смятам да правя сравнителни наблюдения и тестове, за да няма изненади!

За цвят и отрязан клон от акация става,говорим за аромати които по горе са описани от ilu6a,така че...щом ти харесва и така :) П.с няма нужда да ми пращаш л.с същото като отговора ти в темата,виж настройките си


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 422
Местожителство: ПловдивЪ
Наско е абсолютно прав.Това буре го хвърляй в печката за горене.Не е въпроса в цвета а в аромата.
Ползвайте дъбов чипс но от проверен източник а не просто някакъв чипс защото се оказва че в името на печалбата някои търгаши правят глупости и месят с боклуци.Противно на всякакви схващания за проба съм добавял в гроздов дестилат истински френски чипс в големи количества които го направиха тъмен като кафе но няма никакъв аромат или вкус на "дъска" а си заблъска яко на бренди.
От чипса на Фланкер и съм изключително доволен от качествата му.Дори и при 8-9гр/л. се насища само с аромати и леко прави алкохола леко стипцав при задържане за много време което е присъщо на дъбовата дървесина и желания краен ефект.
Ако ще е само за цвят то карамела върши повее от добре тази работа.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2012, 07:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Чипса може и в бурето, много по-добре отколкото в пластмасови бутилки. Пък и то е ползвано само веднъж, ако в него няма плесен, мухъл или някакви лоши миризми (а то явно няма), Gritod може да си го ползва дълги години и да му добавя каквито иска аромати.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Ще цитирам колегата Gritod тук,че вместо в темата ми ги е пратил на ЛС:

26.01.2012 18:26
ivobal написа:
;Чипса може и в бурето, много по-добре отколкото в пластмасови бутилки. Пък и то е ползвано само веднъж, ако в него няма плесен, мухъл или някакви лоши миризми (а то явно няма), Gritod може да си го ползва дълги години и да му добавя каквито иска аромати.;


Благодаря момчета за съветите! Ще опитам комбинацията буре + чипс!На 25 л. ракия в бурето, колко чипс да сложа?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2012, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
Като питаш ще изкажа мнение. :) На опаковката на чипса е указано от до за вино и за ракия от 1 до 5 грама на литър.Мисля че 2 грама на литър ще е някъде в средата като не е достатъчно винаги можеш да добавиш още.
Чипса го постави в марля цензух или добре изпран дамски чорап (които не пуска цвят и миризми) така че да може да го извадиш когато добиеш желания цвят и вкус.
Преди поставянето го изплакни за да няма прашинки по него и после да ти мътнее ракията.
В зависимост къде държиш буренцето ефекта може да е бърз или по бавен ако е на топло в отопляемо помещение хол дневна и т.н. трябва по често да се опитва с цел да се следи вкуса примерно след седмица след като има осезаеми резултати през 2-3 дни.
:prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 07:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
това е положението
Прикачени файлове:
phpPiq81XPM.jpg
phpPiq81XPM.jpg [ 29.03 KiB | Прегледано 878 пъти ]
ясно се вижда разликата..в цвета.в ляво е ракията стояла 4 месеца,в дясно 40 дни...вкуса е различен,не мога да го опиша,по наситен,но не натрапчив карамел,мирис недоловим и в двете,определено тази в дясно е с недостатък :) ,предвид ускореното отлежаване,Ilu6a беше прав за темп.макар,че при мен като че ли нямаше осезаема разлика в градусите зиме и лете,но наи вероятно влажноста играе голяма роля в случая.Не искам да правя реклама на френските бурета,но вкуса нямам думи да го опиша.Определено и безпристрастно мога да кажа,че Американското и Българското са на светлинни години...идеално за бърбън,надявам се на помощта на колегите правещи напитката,понеже мисля в тази насока :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
сега и аз да питам за моето буре нещо. За пръв път тая година си слагам ракия в буре и то защото прочетох тая тема и реших да си взема 1 :). Та значи ,намерих си буре от познат, ползвал го е само един път и то за ракия. Не го ползва сега, защото има мн бурета. 50 литра е, поръчвалси го е някаде от южна България, казами че е от бял дъб(което не ми говори нищо , но той каза ,че е добро) Та има нещо което ме притеснява и то е, вече ракията седи около 45 дена вътре но цвета е станал съвсем леко блядо жълто, много слабо се забелязва цвят. От това което четох вашите бурета за 2 месеца почти оцветяват ракията, а моето не. Държа го в маза, където е доста студено, 1-2 градуса. Четох че при ниска температура по бавно отдава цвят, и разните му труктори на дъба дали е по жилесто дървото и тем подобни(не разбирам мн де), предполагам ,че за това не се е оцветила още. Но другото ,което ме притеснява е ,че забелязах на 3-4 места по самите дъги от външната страна на бурето следното нещо, петна колкото 10 стотинки смола явно излиза от дъската , около 1 мм са дебели, на пипане е влажна и мека, гъста и мазна(както смолата по дърветата). Нормално ли е да ми се появява такава смола.Иначе на вкус ракията стана страхотна, но мисля да я държа още, само тая смола ме притеснява, защо почна да излиза така от бурето. Някой знаели ,защо така се получава и има ли повод за притеснение. Иначе ракията е около 52 градуса когато я налях.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
такава ли е смолата?
Прикачени файлове:
phpDrSiwDAM.jpg
phpDrSiwDAM.jpg [ 55.37 KiB | Прегледано 850 пъти ]
ако е такава....бурето ти изпуска :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
точно такова е, даже е на същото място. точно по тия ръбове е, но моите петна са съвсем по малки от това ,което на снимката. Ще опитам да снимам и да сложа, че в мазата е малко тъмно. И ако изпуска, какво се прави в тоя случай някой знае ли.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Разглобява се,и се слагат листа от папур между дъските...ако не капе отдолу,според мен няма смисъл.моето не капе,нямам загуби :thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2011, 11:56
Мнения: 10
Местожителство: Русе
мерси. При мен нищо не капе, цялото буре си е сухо, само петно колкото 10 стотинки е и седи малко като смола, явно от там леко е излязло, но няма нито капка нито нищо.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1372 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 92  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима