Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Krass написа:
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.


Според мен е крайно време да се направи една (дори и заключена) тема където да се даде пояснение на ползваните термини. Сигурно някъде във форума термините ще ги има разяснени един по един, но трябва ли да изчета целия форум от създаване то му до сега за да намеря обяснения на всички термини?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
екстаркция-извличане...в случая при дестилати лежащи в дърво ,общо казано фенолни в-ва ,захари и лигнин.
естерификация-окислително редукционен процес при, който нараства количеството на естери...и не само...още н.всякакви органични ,кето и други киселини..и още много други
Krass написа:
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

Това не го разбрах тъй като двата процеса вървят ръка за ръка...
Максимално количество есктрактни в-ва(отношение) се извличат при 45-55%.
С изменение на алк.съд. се променя отношението между основните компоненти на екстракта, а именно фенолни в-ва,захари и лигнин.Понижаването води до бърза екстракция на фенолни в-ва(танини от дървото...примерно елагови танини)...обратно при завишено алкохолно съдържание протича максимална екстракция на лигнин и се образуват максимални количества ароматни алдехиди....
От киселинността също зависи екстракцията-при РН 6,0 макс.фенолни в-ва..при РН 3,0 макс кол. лигнин и редуциращи захари-вещества от важно значение при качествените дестилати..
За това обикновените дестилати ги оставят на 45-55% да стареят ,а за висококачествени напитки дестилатите се оставят на 65-75%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Благодаря ilu6a, но продължавам да настоявам за тема с обяснения на термините.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
Не намерих такава тема, ще ползвам тази. Подариха ми черничево буре 100 литра, трябва само да му купя хубава канелка и да се измие. Тоест, раздънване, шкурене на дъските отвътре (това бих искал аз да го направя) и сглобяване. Някой да има представа колко ще струва и къде да търся бъчвар във Варна ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 00:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Това ако е старо буре...и е стояло така дълго време,без да се ползва по-добре не се занимавай.Ако има миризма неприятна нищо не помага,прави го на кашпа.
Подобна процедура струва между 50 и 100лв...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
Няма никаква миризма и ще го ползвам.,толкова пари няма да дам за едно шкурене, сам ще си го направя.,не искам да ми пишете че няма да стане, да се откажа и тем подобни.,ако някой има съвети по сглобяването, тънкости и други да пише.
Послепис: те така и майсторите за да ми изчистят котленият камък от бойлера ми искаха 50-60 лв. и кво стана, сам си го оправих, ето темата. http://strelki.info/viewtopic.php?f=16&t=7868


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Ами като няма странична миризма защо ще го отваряш?...За какво е било ползвано?
За концентрат ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
ilu6a написа:
Ами като няма странична миризма защо ще го отваряш?...За какво е било ползвано?
За концентрат ли?

За вино е било ползвано, но последните няколко години е стояло и не се е ползвало, няма и канелка и само миене не ми се ще.,по-скоро искам да отстраня един слой от 3-4 мм. където вероятно живеят микроорганизми, гъби и др. животни.. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Виж тази практика у нас да се предават бурета от поколение на поколение е как да кажа меко казано смешна...
Бурето има живот около 3 -4 години през, които то може да даде нещо на виното(за дестилати е друга приказката),след това се превръща просто в един труден за поддържане обикновен съд.
Завъжда при изсъхване разни интересни бактерии и плесени от които после няма отърване...От там и идва така разпространеия дъх на домашното вино...
По твърдоглавите минават по тоя път...в това число и аз...възстановявах бурета без да пестя пари и време ,а резултата беше около 400-500лв назад...без да броим изгубеното време с "майстори "от Врачеш....
Тази процедура се прави когато бурето се ползва интензвино без да е изсъхвало в полеви условия...така му вдъхват още година две живот...после за саксии,барчета и т.н...Обикновено по-големи винарни си имат работилници където ги иновират ,а после след година две ги продават по 60-80лв за 228л буре.
По отношение на сглобяването...между дъгите се слага папур някак нацепен-дъната се опитай да запазиш цели...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
ОК, добре Илюша...но при положение, че ми трябва буре до 50литра, от къде ще го намеря? :nixweiss: Тези винарни не се занимават с такива обеми.
Опциите са 3 :
- или при доказан майстор, дето ще ти иска "ключа от апартамента",
- или от майсторите дето продават по пътищата,
- или втора употреба ...
При последните два варианта има огромен риск да "гризнеш дървото".

Всъщност, както се разбира - става дума за пари , де.а ... :afraid:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 17:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колега itev,ако не се лъжа тук в тази тема има координати.ето ти един пример,аз моето го поръчах при тях,много коректни хора а бурето е направо бижу>
http://sklep.bednarstwo.eu/beczka-debow ... -p-57.html
ето и по-малки>
http://sklep.bednarstwo.eu/pojemnosc-10 ... -1_13.html
да са живи и здрави хората от форума,аз от почти непиещ се запалих и с това буре съм на път да стана алкохолик. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 22:09 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Ей го на най-накрая (с 2 седмици закъснение,дано да е за добро)

Изображение

По инструкция:закисване до канелката+набиване на канелката на няколко пъти(да е мокро в мокро),напълване с вода от чешмата за 24 часа,източване и наливане на съответния ....дестилат :)
Бурето просълзи малко на "коремчето" след напълване,сега 3 часа по-късно няма признаци на теч.
Имаше стърготини вътре,някои от които доста едрички,та мисля да го изплакна след закисването.Обяснено ми бе,че няма нужда да го плакна до изтичане на чиста вода,това,че била жълтеникава да не ме плаши!
Производителят е този:

http://www.astrabarrels.eu/

Следващ доклад след наличие на резултат ;)

п.п.Иначе на вид много ме радва :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 09:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
itev написа:
- или втора употреба ...
:

За моите дестилати всички бурета са втора употреба,дали мои стари от бяро вино или купувани такива...Повечето потребители продават буретата си защото вече не пускали цвят или го правят ама много бавно,а точно тук е разковничето(едно от многото) за добрия дестилат...с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати с завидно качество.
Така ,че рискувай...търси из нета ползвани за ракия бурета-ама такива ,които не са изсъхвали...обикновено държат дестилат в тях до последно...тоест докато ги продадат ...
Аз лично съм купил поне 5-6 такива за познати,е в интерес на истината съм имал и няколко греди...ама няма как ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
nemo72 написа:
Ей го на най-накрая (с 2 седмици закъснение,дано да е за добро)

Изображение

По инструкция:закисване до канелката+набиване на канелката на няколко пъти(да е мокро в мокро),напълване с вода от чешмата за 24 часа,източване и наливане на съответния ....дестилат :)
Бурето просълзи малко на "коремчето" след напълване,сега 3 часа по-късно няма признаци на теч.
Имаше стърготини вътре,някои от които доста едрички,та мисля да го изплакна след закисването.Обяснено ми бе,че няма нужда да го плакна до изтичане на чиста вода,това,че била жълтеникава да не ме плаши!
Производителят е този:

http://www.astrabarrels.eu/

Следващ доклад след наличие на резултат ;) колко литра за колко пари,честито изглежда добре,моите съселяни пак са се представили добре,колкото и да не ги харесват някои,без да се засягат

п.п.Иначе на вид много ме радва :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима