Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 20:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Консултирах се с бъчваря, който ми е правил буретата, преди да нелея виното тази година.
Препоръката му за разкисването бе:
- наливаш в бурето кофа студена вода;
- изправяш го на дъното на което няма канелка;
- заливаш с вода дъното с канелката (то се явява отгоре);
- доливаш вода докато спре да изтича;
- поставяш бурето в хоризонтално положение и го пълниш със студена вода.
Изпълних буквално инструкциите. Върху горното дъно наливах вода 3-4 пъти докато спря да капе.
Хоризонтирах бурето и го напълних с вода. След една седмица констатирах загуба от 0,5 литра вода за 100 литрово буре.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 22:54 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:

Качественото буре не отдава дъсчен(паркетен) аромат,а други аромати(ванила,карамел)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
цветан написа:
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:

не съди по това няма нищо общо,след като сложиш ракията ще усетиш разликата ден след ден,следи я защото е ново и за 10-15 дни може и месец според предпочитанията я вадиш,а ванилия и карамел и качествено буре има аромати които със затворени очи можеш да си ги интерпретираш,ама наско чак пък,а наи много зависи от концентрата които наливаш

а за цената спрямо литрите направо са се прескочили,аз съм от Врачеш и вчера си докарах едно 50л дъб и едно 200 акация 400 за двете 150/250 хората които са ти го направили ги познавам и ти гарантирам че бурето е добро,изповзват само качествен дъб от 300 400 лв. кубик трупно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Онзи ден бях командировка на Ботевград и минах през "летището". Обявиха ми цена от 120лв за 50 литрово дъбово буре. Отвън изглеждаше добре, отвътре не знам, не ме убеждаваха, че е опушено до цвят лешник.
Но съм доста разколебан от мненията тук. :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:


колега виж на стр.6 снимките на моята ракия след само 2 седм. в новото дъбово буре от неоцветена какъв цвят придоби.направо след 1 седмица я дегустирай редовно.снощи имах гости и 1л отиде,хем пихме само 2.ракията стана невероятна,но внимавай много бързо променя цвят и вкус!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 12:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
да де,но ако остане твърде дълго в новото буре какво ли може да се получи?може би уиски,пак няма да е лошо... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
По-скоро нещо в степен близка до дъбов екстракт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ilu6a написа:
По-скоро нещо в степен близка до дъбов екстракт.


дъбова тинктура за вътрешен масаж,обогатена естествено с витамини,ха наздраве! :lol: :lol: :lol: :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 22:24 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
ilu6a написа:
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

Има ли някаква връзка м/у градуса на дестилата и степента на изтощеност на бурето относно крайния резултат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 23:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
nemo72 написа:
ilu6a написа:
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

Има ли някаква връзка м/у градуса на дестилата и степента на изтощеност на бурето относно крайния резултат?

Добре де...понякога става някак обидно...не четете ли темата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2013, 00:18 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Темата я четем,но може би въпросът не е достатъчно ясно зададен!
На ново буре силна ракия не е добре,нещата могат бързо да излязат извън контрол.
Обяснил си по-висок или по-нисък градус какво прави!Да,но бурето не е константа,нали?
Как да съобразим според степента на "изтощеност" на бурето (или по друг начин казано->колко години е ползвано) какъв дестилат да налеем за отлежаване?По-концентриран или по-разреден?
Някакви изводи,извлечени от практиката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2013, 00:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
добре...
Колкото по-изтощено,колкото по-висок градус,колкото по-дълго отлежаване(разбира се не стотици години-няма статистика)толкова по-добре.
Макар и тук мога да се дискутират, литри на бурето, материал ,за какво е използвано...параметри много...
В общи линии ,пазете си буретата ползвани за дестилат и бяло вино...те могат да се ползват за отлежаване на дестилат наистина дълго.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колеги в багажника вече съм хвърлил 10л тр.сливова,5л тетевенска сливова,поне още 5-6 бутилки гроздова и очаквам още едни 5л джиброва от грозде.буренцето сигурно потрива ръчички с нетърпение.
сега остава да питам коя по-напред да налея,че ще го плакна предварително е ясно ама...? :?
досега един път гроздова за 2 седмици и пак такава за 2 месеца са били вътре,втората е още там,откато ново.
значи заплаквам добре и слагам гроздова,гроздова....и след това сливовите или обратно е по-добре?
дали пък да не налея за 1-2 денонощия вода да постои,да не оклепа нещо с тия предните ракии да се умиришат новите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима