Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Фев 2018, 05:18 Дата и час: 25 Фев 2018, 05:18

Часова зона: Европа/София





 [ 1351 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 91  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2012, 22:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6756
Местожителство: София
нищо не прави,ако е малко колкото на Наско ще престане само...или ще прокапе.
Тогава може да се опиташ да набиеш мааааалко обръча,ама малко го набиваш така както се затягат болтовете на автомобилна гума....
Имал съм няколко такива...като само едно 10 литрово не оправих и не продадох :megagrin: ,капе си гъста течност като смола и това е)))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Днес в един магазин видях буренца 5л-45лв. и 10л-60лв от бял дъб.Обаче бяха без канелки.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 09:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1062
Местожителство: София
Без отвор за канелки или без канелки?
За мен лично е по-добре да нямат отвор - канелките създават само ядове

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Без отвор за канелки,какви проблеми си имал с канелките.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 09:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1062
Местожителство: София
В най-неподходящия момент протичат :) :)
Естествено предния ми пост е лично мнение, както и сегашния. Освен това, не виждам смисъл от канелка - наличието и не ми дава нищо :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 10:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6756
Местожителство: София
Освен това ,канелката много трудно се подържа чиста отвътре ,а това предпоставака за внасяне във виното на различни нежелателни бактерии.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Добър вечер, на всички. Използвам тази тема, за да ви попитам за едно старо буре 40л. В момента е закиснато с вода( което впоследствие разбрах, че не е много правилно) и по принцип е стояло с вода от както е отточена последната ракия :datz: Пробвах да сложа ракия, но при отточване след 2-3 месеца в нея имаше някаква черна утайка :?, това при положени, че ракията си беше добре. Иска ми се да го използвам, но не знам как да процедирам. Дали тази утайка е от плесенясала вода, или нещо друго? С какво мога да го почистя, то има само малка дупка колкото е тази на канулата. Моля, давайте съвети.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 67
http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%81%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B8+-+1.25+%D0%BB%D0%B2..html?u=90239


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1550
Местожителство: Wallis and Futuna
rosbal написа:
Каквото и да е бурето, след първо, че и второ наливане ще трябва да го следиш, да не изтървеш и да бие на дъска после, пък била тя и френска :D

Еми на френска дъска няма как да бие,но на българска дъска бие само 7 дни след наливане в чисто ново Бг буре,много прехвалено от района на врачеш,чудя се дали да я държа повече или да я махам от него,защото се усеща нагарчащ вкус на дъска и...това е.Такова чудо не съм виждал досега,дори и от други български буренца......само 7 дни....съмнява ме,че материала не е сух,а пресен..


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 18:30 
Offline

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 13:47
Мнения: 50
Naskohondata1 написа:
rosbal написа:
Каквото и да е бурето, след първо, че и второ наливане ще трябва да го следиш, да не изтървеш и да бие на дъска после, пък била тя и френска :D

Еми на френска дъска няма как да бие,но на българска дъска бие само 7 дни след наливане в чисто ново Бг буре,много прехвалено от района на врачеш,чудя се дали да я държа повече или да я махам от него,защото се усеща нагарчащ вкус на дъска и...това е.Такова чудо не съм виждал досега,дори и от други български буренца......само 7 дни....съмнява ме,че материала не е сух,а пресен..

Ракията бие на дъска Колега защото майсторът не е пекъл бурето, ако случайно го е пекъл е на силен огън,а трябва да се пече на слаб огън(на жар),Така някой го правят на бързо със силен пламък,но го няма ефекта който се търси.Ефектът LT,MT,MT+ и HT(степени на изпичане) се постига продължително на по-бавен огън от 30 до 60 минути,тогава се отделят търсените аромати ванилия,бадем,шоколад,кафе и др.Задължително матеряла трябва да е съхнал поне 2 години.В друг случай ракията може да бие на дъга когато бурето е стояло повече време с вода(повече от 10 дни) .С вода се пълни преди употреба 24 часа.След като свърши ракията и няма друга се оставя празно без да се мие в хладно помещение защото ,ако се измие остава мокро от вътре и дъгите се вмерисват.Когато ще се пълни с ракия пак 24 преди употреба се пълни с вода и така на татака.Другият случай в който ракията може да бие на дъга когато е използван стар трик на майстора бъчвар,сипва малко вода вътре и го търкаля докато водата попие в дъгите и тогава бурето остава влажно и не може в жегите да се разсъхне ида му опадат обръчите докато обикаля да го продаде по пазари и пътища и в такъв случай ако не се отвори тапата и не се помирише се купува вмерисано на влажно дърво буре.Надявам се да съм бил полезен.Поздрави.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1550
Местожителство: Wallis and Futuna
А какъв е цяра?Мисля да го напълня с водка,докато не бие на дъска.....


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 21:12 
Offline

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 13:47
Мнения: 50
Naskohondata1 написа:
А какъв е цяра?Мисля да го напълня с водка,докато не бие на дъска.....

Здравей Колега,цяр не знам за това,може да се разглоби и да се препече бурето и дано се оправи.По македонският край ги мият преди да сипат алкохола с отвара от смокинови листа,ако има лош мирис.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 14:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1062
Местожителство: София
Втори път се паря с българско буре.
Благодарение на Руми МНД миналогодишната ми гроздова ракия има цвят на лимонада и бие на дъска, а някои от колегите знаят какъв "бърбън" правя :explode: СРАМ, СРАМ!
Трети опит няма да има, обещавам! Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи. Определено резултатите са по-добри в сравнение с българско буре, пък било и от "добър" производител.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Аз написа:
Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи.

Ако отворим пак вечния спор - какво точно прави бурето с алкохола и дали не може същия процес да се проведе по друг начин, аз бих заложил на второто :
1. Отлежаването ако е в инертна среда в която се внесе необходимото количество качествен дъбов чипс - ето ти я вътрешността на добре обгореното буре, но на съвсем минимална цена.
2. Контакта между алкохола и кислорода - заменяме го с периодично аериране или с аквариумна помпичка.
3. Друго има ли ? Май няма ...

Тъй че - традиция, традиция, ама и ако малко се разчупи стереотипа няма да е лошо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 763
Местожителство: около Пловдив
Подкрепям с две ръце, алтернативните и ускорени методи за стареене, точно поради тази причина, че в България май неможе да се разчита да се намери от веднъж читаво буре, а не сме толкова богати, че да купуваме докато уцелим.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
 [ 1351 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 91  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима