Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Фев 2018, 05:05 Дата и час: 26 Фев 2018, 05:05

Часова зона: Европа/София





 [ 1351 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 91  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 15:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1062
Местожителство: София
hellreiser написа:
Подкрепям с две ръце, алтернативните и ускорени методи за стареене, точно поради тази причина, че в България май неможе да се разчита да се намери от веднъж читаво буре, а не сме толкова богати, че да купуваме докато уцелим.


Стотина лева за малко буре не са кой знае какъв разход, но и материал се хаби, а за времето да не говорим... Купуваш буре, наливаш ракия, в която си вложил Х часа верме и накрая след още Y часа установяваш, че си в изходна позиция. Хайде, ако е нещо от захар иди-доди, но какво правим с прецакана гроздова ракия? - чакаме следващия сезон... Или по друг начин казано, сме изгубили ЦЯЛА година...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
victoryvt написа:
Аз написа:
Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи.

Ако отворим пак вечния спор - какво точно прави бурето с алкохола и дали не може същия процес да се проведе по друг начин, аз бих заложил на второто :
1. Отлежаването ако е в инертна среда в която се внесе необходимото количество качествен дъбов чипс - ето ти я вътрешността на добре обгореното буре, но на съвсем минимална цена.
2. Контакта между алкохола и кислорода - заменяме го с периодично аериране или с аквариумна помпичка.
3. Друго има ли ? Май няма ...

Тъй че - традиция, традиция, ама и ако малко се разчупи стереотипа няма да е лошо.


Знам че е писано и съм изчел всичко за чипса и аерирането. Моля "victoryvt" и другите Колеги да споделят своя опит за тези две процедури-аериране и поставяне на чипс.
Бурето ми е заето и имам ракия която е в стъклени съдове 2х25л, сложих "френски чипс" добре го измих няколко пъти,
сложих го в :lachtot: чоропогашник(сигурно сбърках че е чисто нов неупотребяван :lachtot: ) 4гр на литър и за 10 часа пусна силен цвят направо виждах как се отделя и отива към дъното, няма прашинки или малки частички. Извадих чипса на 10 час и оставих ракията. На другия ден тази кахлибарена субстанция се беше утаила на дъното и ракията беше с леко кехлибарен, много леко кехлибарен цвят. Прекарах я през филтър за кафе и пак стана почти бяла(прозрачна). Ако я разклатя само в шишето не я прекарам през филтър и я сложа на масата докато изпием по 100 гр всичкия цвят пак се събира на дъното.
Та затова питам - къде бъркам - чипса е истински тук в Канада - не пише дали е силно препечен но като го гледам е с цвят на кафе.
Моля за съвет по чипса и за аерирането - примерно 50л по колко време на ден да го бълбукам с аквариумна помпичка и колко дена - за да очаквам някакъв резултат?
:nixweiss: Благодаря предварително!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Виж, аз не искам да подвеждам хората.
В момента кайсивата ми за която вложих доста труд, айде парите няма да ги броим, че вие зад океана с други аршини мерите ...
Та нея именно съм я пуснал да се бълбука втори ден вече + съвсем малко дъбов чипс средно печен френски уж - да каже Фланкер колко е френски, но аз му вярвам.
Цветът е слабо жълт , но отива накъм кехлибарено-жълт до кафяво-жълт, не е лимонаден.
За аерирането с помпичка за аквариум ще кажа като имам нещо за сравнение, сега една част от ракията е в друг съд и не се аерира с помпичка.
Та след месец ще видя - тая с аерирането и тая без - дали имат разлика и в каква посока.
Засега и двете ги пием с кеф.
Но по малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 11:10 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 309
victoryvt написа:
Аз написа:
Ако не намеря свястно буре продължавам с алтернативните методи.

Ако отворим пак вечния спор - какво точно прави бурето с алкохола и дали не може същия процес да се проведе по друг начин, аз бих заложил на второто :
1. Отлежаването ако е в инертна среда в която се внесе необходимото количество качествен дъбов чипс - ето ти я вътрешността на добре обгореното буре, но на съвсем минимална цена.
2. Контакта между алкохола и кислорода - заменяме го с периодично аериране или с аквариумна помпичка.
3. Друго има ли ? Май няма ...

Тъй че - традиция, традиция, ама и ако малко се разчупи стереотипа няма да е лошо.



Що се отнася до спора кое е по-добре дъбово буре или алтернативни методи аз предпочитам бурето. Алтернативните методи вършат почти същата работа но почти. Не напразно големите производители залагат и на двете - правят по алтернативни методи големи количества алкохол близки по качества до отлежалите питиета( и ги продават на почти същата цена), но и поддържат количества да отлежават в бурета с които се хвалят, рекламират, ходят по изложби.
За Наско съжалявам, че така се е получило, но не трябва да разчита на съвеста на българските производители. Ще трябва да се започне всичко от началото - разглабяш бурето, остъргваш го отвътре, изпичаш го отново, зареждаш го да стои със вино три години и чак тогава слагаш ракия в него.Така няма да има неприятни изненади.
За френските и други производители не е необходимо да правиш това, зашото когато кажат че нещо е направено с бурето, то е така(защото знаят че може да ги осъдиш, като стой та гледай) за българските не е така.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2012, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 10
:) Хораааа, и аз вече имам буренцееее!!! :dance:

Покрай вас :respekt: и този форум се запалих сам да си създавам елексирчето. Фен съм на троянска/тетевенска сливова. Утре отивам да варя (за първи път!) материал от собсвените дръвчета. Е :( сливите ми са стенли а не кюстендилки или тетевенски, но какво да се прави.
Бурето ми пристигна днес и сега изчитам темите за подготовката му за употреба.
Силно се надявам от първия път да улуча точния момент в който да извадя ракията с така желаната мекота, вкус и цвят.

Ми това е - само да се похваля :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 10
Здравейте,
На 24.09 напълних бурето с 50 литра сливова 51 градуса.
Днес 30.09 точно 6 /шест/ дни по късно ракията се усеща някак по мека и по пивка, а и вече е доста оцветена -
не мога точно да определя цвета, но е като бяло вино или по скоро олио.

Искам да питам знаещите трябва ли да се притеснявам, защото аз след всичко прочетено във форума очаквах този ефект след 50 - 60 дни.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 21:35 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Колкото по-ново е бурето, толкова по-бързо оцветява и придава дъх на дърво. Точно какъв ще е дъха зависи от материала за бурето и изпичането. Следи я по-отблизо да не я изтървеш ракията и да бие на дъска. Опитвай по-редовно:)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 10
Здравейте отново,

вчера извадих ракийката от бурето (колкото беше остнала от всекидневното опитване :lachtot:). Пестоя точно 61 дни. Ефекта е както следва:
- градуса - падна от 51 на 50
- цвят - невероятен ;)
- аромат - невероятен ;)
- вкус - невероятен предвид сливите стенли ;)
- мекота - дори и жената я пие без лед!!! ;)
- НЯМА и помен от дъски, дърво и т.н. паразитни миризми въпреки, че бурето е ново.
Горното е не само мое мнение, но и на още петнайсенина човека.
Буренцето ми е 50 литра, поръчах го от http://www.bureto.com за 149лв. До колкото разбрах е произведено във Врачеш (на документа от Еконт пишеше Ботевград). Незнам дали аз съм късметлия, но честно казано не виждам защо постоянно се очернят всички врачешки майстори. Когато поръчах бурето момчето (майсторчето) ми се обади да уточним предназначението му и степента на обгаряне, както и желанието ми дали да се разпробива дупка за канелката. По мое желание не се разпроби, а само ми отбеляза мястото и диаметъра на бургията ако реша след време да монтирам канелката, която е включена в комплекта. Независимо, че може да прозвучи като реклама искам да благодаря на момчето за отношението и за резултата.

Искам да благодаря и на майсторчетата дестилатори във форума :respekt: благодарение на които и аз си съдадох сам елексирчето.

п.п. Днес заредих бурето с нови 50 литра сливова и мисля да я държа до следващата реколта. Искам да попитам знаещите дали 10 месеца няма да са много за второ зареждане?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 21:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6763
Местожителство: София
никой не знае...дали ще е много или малко...опитвай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 804
Браво Дани! Успех и със следващите 50 000 литра :klatsch:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Сеп 2012, 21:46
Мнения: 10
Благодаря ви момчета!
Много изчетох за буретата и за това, че силата им (или както се казва) отслабва с времето, но незнам какво да очаквам от 2 на 10 месеца.
Явно ще продължа с редовните проби да не стане :furz: и да ми развали добрия старт.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Ное 2012, 23:33
Мнения: 5
Моята ракия отлежава по около 9-10 месеца и установих,че колкото повече стои в бурето толкова по хубава става.Няма как да се повреди повярвай ми.А по повод буретата и двете са ми от Врачеш-Ботевградко.Успех!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2754
Местожителство: ''Survivor'' България
Нещо любопитно;
Яйцето " - Taransaud
Ролс Ройсът на бариците-френската фирма "Taransaud"-представи наскоро последното си бижу- "Ovum".Това е буре от френски дъб с форма на яйце .Вместимостта на "Ovum" е 20 хектолитра и е предназначен за най-луксозна гама вина"grands
vins",а със своята форма добавя така важните комплектност и прецизност на вината.
Цената му е като за Ролс Ройс- 30 000 евро.


Прикачени файлове:
Ovum-2-Taransaud-tonnellerie2.png
Ovum-2-Taransaud-tonnellerie2.png [ 149.56 KiB | Прегледано 9608 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2013, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 84
Местожителство: Пловдив
Тази идея вече е споменавана във форума. Но ето и снимки от колеги, те са от Яхо групата - Дистилатори


Прикачени файлове:
IMAG0113.jpg
IMAG0113.jpg [ 62.87 KiB | Прегледано 9186 пъти ]
IMAG0115.jpg
IMAG0115.jpg [ 65.8 KiB | Прегледано 9186 пъти ]
IMAG0124.jpg
IMAG0124.jpg [ 59.21 KiB | Прегледано 9186 пъти ]

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2527
Местожителство: Пловдив
Ха добър ден! Решил съм да сложа за отлежаване мускатова на висок градус - 70. Ама бурето е ново - 10л, дъб. Реших да го "изтощя" малко. Сложих мускатова на 46%. Засега върви добре, няма дъх на паркет, станаха 20 дни. Мисля да държа примерно 3 месеца. Чудя се след това дали да сложа силната, или да повторя изтощаването. Притеснява ме също, че 70-градусовата чака в бут. от мин. вода. Дали да не я прехвърля в стъкло :?


Върнете се в началото
  
 
 [ 1351 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 91  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима