Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
бях сложил 2л винена ракия от чичо ми,която беше оцветена с черничева пръчка и леко ароматизирана с пелин.след 2 месеца вчера я източих и ето резултата-много хубав цвят и много пивка.силния дъх на пелина е намалял,но така или иначе много добре пасва.
за сметка на това излязоха само 1,5л,много пие тоя полски дъб. :saufen:
налях и последните 2л в бурето,за последно,ама ще ги оставя колкото може по-дълго.
на снимките вляво бутилката с ориг.ракия,а другите 2 шишета след отлежаването.

пс> в един момент си задавам въпроса дали ако бурето е пълно ще пие по-малко? :buch:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
С времето все повече се убеждавам че най добрия вариант е дъбов чипс и аериране на ракията,50 литрово буре ми изпи 5 литра ракия за 5 месеца.Не ми е жал за ракията, бог дал бог взел, а ма що да е така :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ама догоре ли го беше напълнил?
щото ако е така излиза 10% за 5м,а при мен си е 25% за 2м фирата.но при 20% пълно буре. :afraid:
е,аз го въртя всеки ден за по-равномерно мокрене.
аз пия мн.малки количества така че не ми е фатално,но следващия път ще гледам да е пълно догоре.то сигурно и 1м отлежаване си е достатъчно за домашни нужди,но аз не съм експериментирал с пресно сварена ракия.може би тогава няма да е зле с аерирането плюс буре. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
С времето все повече се убеждавам че най добрия вариант е дъбов чипс и аериране на ракията,50 литрово буре ми изпи 5 литра ракия за 5 месеца.Не ми е жал за ракията, бог дал бог взел, а ма що да е така :nixweiss:

Промени влажността в помещението ако можеш-5л са доста,явно е доста сухо там където го държиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
сигурно и за мен важи,понеже го държа в спалнята,която е със западно изложение.
като взема следващата живот и здраве пълня догоре и в мазата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Жената попита "Защо В спалнята?" Отговора беше "За да не е НА спалнята!" :lachtot: Но след като опита каква ракия излезе от бурето вече не мърмори. Относно консумацията на ракия от бурето. 30 литрово е. За месец да е изпило 200-300 гр. Беше пълно до горе. Сега е заредено с 22-24 литра.


Последна промяна Жоро на 24 Мар 2014, 22:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2014, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
За един месец това 30 литрово дъбово буре ми изпи точно 400 мл. ракия. Ако я държа цяла година отидоха 5 литра. Егати ортака! :lachtot: Ама пък става убава пущината!!! :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:58 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Поради моя небрежност и липса на пълнеж,допуснах бурето ми да се разсъхне...до степен канелката му да се вади :datz: Имаше в него литър и нещо водка,които вече ги няма :datz: Предполагам процедурата по закисване на бурето е една и съща,но все пак да питам,щото нямам достатъчно опит с буретата...?
Иначе през дупката за пълнене надушвам много приятен ванилов-карамелен аромат. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
nemo72 написа:
Поради моя небрежност и липса на пълнеж,допуснах бурето ми да се разсъхне...до степен канелката му да се вади :datz: Имаше в него литър и нещо водка,които вече ги няма :datz: Предполагам процедурата по закисване на бурето е една и съща,но все пак да питам,щото нямам достатъчно опит с буретата...?
Иначе през дупката за пълнене надушвам много приятен ванилов-карамелен аромат. :)

Слагай в банята и с вряла вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
nemo72 написа:
Поради моя небрежност и липса на пълнеж,допуснах бурето ми да се разсъхне...до степен канелката му да се вади :datz: Имаше в него литър и нещо водка,които вече ги няма :datz: Предполагам процедурата по закисване на бурето е една и съща,но все пак да питам,щото нямам достатъчно опит с буретата...?
Иначе през дупката за пълнене надушвам много приятен ванилов-карамелен аромат. :)


Консултирах се с бъчваря, който ми е правил буретата.
Препоръката му за разкисването бе:
- наливаш в бурето кофа студена вода;
- изправяш го на дъното на което няма канелка;
- заливаш с вода дъното с канелката (то се явява отгоре);
- доливаш вода докато спре да изтича;
- поставяш бурето в хоризонтално положение и го пълниш със студена вода.
Изпълних буквално инструкциите. Върху горното дъно наливах вода 3-4 пъти докато спря да капе.
Хоризонтирах бурето и го напълних с вода. След една седмица констатирах загуба от 0,5 литра вода за 100 литрово буре.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
До колкото знам,буретата за ракия са без канелки.Щом има канелка е правено за вино.
Относно закисването,наливай с вряла вода и утре си готов.Няма какво да го обръщаш а така,а така,да не е жена :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Бъчваринът който направи моето буренце за ракия, ми каза преди употреба (беше ново) да го закисна 24 часа със студена вода. След това да наливам ракията. След като буренцето си свърши работата го попитах как да го съхранявам до новата ракия. Отговорът беше: на тъмно и хладно място, далече от всякакви миризми и ако е малко, опаковано със стреч. Моето е 30 л и не ми беше проблем да го пакетирам. Готова ли е новата ракия - първоначалната операция.


Последна промяна Жоро на 13 Сеп 2014, 14:10, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2014, 12:36 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Здравейте колеги! получих като подарък едно 5 литрово буре (мисля, че е от Врачеш). Накиснах го с вода, после с разреден до 40 градуса първак и накрая оставих в него 42 градусова гроздова за една седмица. Ракията се поомекоти и слабо си промени цвета. Сега пак съм налял от същата гроздова. Въпросът ми е: могали да налея след гроздовата прясно сварена сливова (не е от сини сливи) или трябва да изчакам 40 дни? И втори въпрос: след сливовата ще мога ли да наливам отново гроздова, като междувременно съм запазил буферния алкохол?
Предварително благодаря!!!

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2014, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
Остави си го само за гроздова.Не мешай гроздовата с плодови ракии.Седмица за отлежаване е малко.Около 40 дни престоява моята в бурето.Вземи си едно буренце за сливова и още едно за всички останали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 14:12
Мнения: 48
Местожителство: Бургас
Здравейте, купих си едно буре от тези дето ги продават на пътя-20 литра. Беше до Стара Загора. Жената ми каза, два дни преди да сложа ракията да го закисна със студена вода. Добре ама 4-5 дена само допълвам и си таи на пода ня банята. Баща ми ми каза да го закисна със вряла вода (чай от листа от дюля). Обаче като му налях врялата вода и на гърлото започна да се отлага нещо бяло, което като обера с нокът много ми прилича на восък или парафин....няма обаче никаква миризма. Иначе спря да тече, само си пийва юнашката (около 200 гр вода на ден). Сега ме е страх да сложа ракията вътре за да не се прецака.
Някой да е имал подобен случей, или да знае какво е това бялото дето излиза от вътре? :)
Благодаря предварително.
P.S Освен това вече съм я градирал, а със закъснение прочетох, че в бурето трябва да бъде с висок градус. :(

_________________
Алкохолик любител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov, power4o_s, ss101 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима