Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:47 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
Ето и снимка от преди 5 мин .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:49 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
..............


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
На последната цветът изглежда много добре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Аз нали ви казах?!!.... :D
Ракията /цветът/ просто се е променила за тези дни и след седмица ще стане супер.

При мен, в псевдо бурето :nixweiss: , когато заложих прясно изпечените дъбови летвички, за три-четири дни цветът бе на като от първите снимки на колегата. Някак си бледо пепеляв... Летвичките бяха перфектно изпечени до цвят лешник. Никакво обгаряне, та да се стигне чак до стъргане.
Наблюдавах всекидневно оцветяването и видях как се промени за дни към желаните благородни тонове на златисто медно.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 22:38 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Аз не разбирам защо съдите за качествата на бурето и въздействието му върху дестилата само по цвета?Цвят се постига с чипс за 2.50лв.,няма нужда от буре за тая цел.
Оня ден съседът ме почерпи с джиброва, престояла в буре 2-ро зареждане 1 год......ами цвят,аромат,мекота и вкус на....бренди!Което не е лошо :klatsch:
По негов съвет си източих новата ракия (мускат без да се вади вино) от новото буре,щото ароматът на бурето беше почнал да се усеща,в смисъл,че след време нямаше да има мускатова!
То за това му се казва "отлежаване",за 20 дена,колкото да даде цвят какво отлежаване е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Получава се така защото ползвате малки бурета...20-50л...Колкото е по-малко бурето толкова площа спрямо обема е по-голяма,също и загубите спрямо обема са по-големи.От там и времето за престой в него намалява драстично за да не се ..."преекспонира" :D
Компромис са 100л бурета,а когато оставите дестилат в 200л дървен съд тогава ще видите далеч по-добри резултати от тези с 50л бурета.
За това препоръчвам в нови малки бурета..да изкарат една две ферментации, да налеете бяло вино и да постои 3-4 месеца....колкото по го изтощите преди дестилата толкова по -добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Съгласен съм и с двамата. Както каза един колега по-горе в темата - важен е вкусО, а не цветО! ;)
Но от друга страна - колко са колегите тук, които произвеждат стотици литри висок концентрат, за да има необходимост да се закупи нормален барик? И колко, след като ги напълнят могат да "забравят" за тях година-две? Обикновено я чакаме 2-3 месеца и я почваме :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 10:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
itev написа:
Но от друга страна - колко са колегите тук, които произвеждат стотици литри висок концентрат, за да има необходимост да се закупи нормален барик?

За това по-горе писах ,че 100л буре е добър компромисен вариант.Апропо в него могат да отлежават и 50-60л няма да им пречи...могат да се доливат..
Винаги първоначално инвестицията е по-голяма,но пък след това "настъпва такъв живот,че само си викам даноо" :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 25
Колеги да се включа и аз в темата - ето така изглежда моята ракия след приблизително 1 година в дъбово буре. Ракията е гроздова, след престоя в бурето е около 45-46 градуса, аромата и вкуса са страхотни. Лошото е, че останаха само тези 2 шишенца :) Хубавото е, че новата ракия вече е заредена в бурето :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Един въпрос към знаещите колеги... :?:
Имам едно доста изтощено буре, подарък от един приятел. Затруднявам се да определя от какво дърво е и дали въобще е изпечено някога в началото. Аз съм го ползвал 3-4 години само за ябълкова. Не искам тазгодишната хубава гроздова и сливова да добият ябълковия вкус, дето ми е втръснал до болка.
И за това ме интересува как мога да премахна аромата от ябълковата?.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
itev написа:
И за това ме интересува как мога да премахна аромата от ябълковата?.

Пробвал съм, няма лесен начин, там със содата , накисване и др. ''шпагати''
Леко се усеща пак дъха на предната ракия :datz:
Може би с разглобяване на бурето и наново обгаряне а ма това е нож с две остриета....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Нямам опит с ябълкова..но със сливова максималния резултат ,който постигнах като туширане на миризмата(и пак я имаше)беше с 3 литра спирт-съда беше 23-4 литра и спирта сстоя знам ли...месец май ...Ако ябълковата не е така миризлива като сливовата може и да успееш да тушираш сериозно този аромат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 14:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Ндаааа... :?
Ако укепазя сливовата ще си изям м..те. За гроздовата не ми е чак толкова жал, но все пак не ми се рискува. Ще си "бачкам" с псевдо бурето, за да няма изненади.
Благодаря за мненията. :prost:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Здравейте решил съм да си купя ново 30 литрово дъбово буре ,може ли да ми препоръчате майстор от когото да взема, скоро ще минавам през Ботевград.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 09:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 866
Местожителство: Плевен
Ми тъй,де.Врачеш.Сега чакам едно новичко 20 л. от там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kestrel и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима