Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 26 Май 2018, 18:59 Дата и час: 26 Май 2018, 18:59

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 370
Наско, аз до колкото разбрах ракията не е оцветена. Демек средното шише. Не знам защо има и шишета с оцветена на снимката.

Може и да не съм разбрал нещо. :?

edit: Да, сега погледнах - човека си е променил поста след като съм писал и сега наистина излиза, че не съм разбрал. Както и да е. Да си я пие със здраве и да не съсипва бурето с ракия за чистачки.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
колега,ами тук някой спомена,че така се съхранявало буре,затова налях тая ракия колкото да не е празно бурето.следващото пълнене ще е чак средата на януари.пък тая като я оцвети пак ще я налея в чистачките или ще я хвърля.ако сложа вода да стои толкова дълго време да не жабуняса,май е логично е да е нещо спиртно да го мокри.
нормално ми казваха тук колеги да я държа първата ракия около 1 седмица,но аз я оставих 2,ама е бомба според мен.ще трябва да почна да пия по-сериозно,че не мога да насмогна на тва буренце,щом толкова бързо я обработва. :megagrin:
айде наздраве! :saufen:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 370
Наздраве, колега. Въпроса е, че излезе дискусия поради твои пропуски в първия пост. Както и да е. Не е проблем, важното е, че си получил добра ракия.

Иначе аз под ракия за чистачки разбирам първак или паток, което ще рече вредни вещества и лош аромат. Ако нещо нежелано остане в бурето?

Та това има предвид.

Моя съвет е (малко ракия съм правил, а с отлежавене имам опит само от прочетено в този форум) да не слагаш ракия, която не би пил само за да не е празно буренцето. Или си слагай само добър материал или евентуално си купи медицински спирт за периодите, когато нямаш ракия. После със спирта ще можеш да направиш мастика или просто да го разредиш до градус за пиене и да го изпиеш с приятели. Може и разреден да го налееш в бурето.

Но да слагаш нещо с качество като за чистачки си е чиста съсипия на буренцето според мен.

Нека и по-разбиращи от мен да се изкажат, защото това си е мое мнение на четящ и може да не съм прав.

Наздраве и живот и здраве да ти опитаме ракията... :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
Илиян Илиев™ написа:
Иначе аз под ракия за чистачки разбирам първак или паток, което ще рече вредни вещества и лош аромат. Ако нещо нежелано остане в бурето?


Но да слагаш нещо с качество като за чистачки си е чиста съсипия на буренцето според мен.


Първака няма да придаде никакъв лош аромат(той и няма толкова)...,а преди пълнене се маха от там...не са проблем няколко молекули леки алкохоли и още по-малко метанол...
Що касае използването на патоките ,ами моите такива са на 30% като са отделени още от 52-50%...винаги от добър материал-те даже могат да добавят плюс към бурета като го ароматизират,изтощят ...така бурето стои закиснато и готово за употреба.
За едно буре е по -зле да стои разсъхнало отколкото пълно макар и малко с алкохол...
Аз така поддържам всичките си бурета-винените също...но нямам толкова патоки и си купувам спирт,който разреждам до 25% ...Така стоят чисти ,дезинфекцирани и готови за употреба.


КИМИ написа:
Имам един съсед- той вари на казан по 30-40л. ракия и не изхвърля нито грам първак- над 50 е и още си чете вестник без очила,
н

Ти 50 за някаква пределна възраст ли я смяташ?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 23:05 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Поръчах си буре,не знам кой е производител ( БГ е ),препоръчан е!
Обаче !! Имам ракия на 76-78гр.
Колко да я разредя за отлежаване?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
Николко, слагай я така.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
Николко, слагай я така.

Ново буре, силна ракия не е добра комбинация..
Ще екстрадира много бързо,най добре е както правят Шотландците на 63'
Аз я разреждам на 50' и до сега не съм имал проблем......
След около месец ракията ще спадне с 2-3 градуса но ще стане по мека и пивка.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 11:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
А пък коняка го слагат и на 80%...в нови но 225 или 228 барици...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
А пък коняка го слагат и на 80%...в нови но 225 или 228 барици...

Да така е, но за коняка се търси ефекта на бурето- карамел,ванилия.
за ракията търсим аромата на гроздето от което е направена......
Така че високия градус на ракията според мен не е много удачен в този вариант.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово бу
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Екстракцията ще е по бърза,при по висок градус алкохол,хората са изчислили ,щом я наливат при 80%.Мони нещо бъркаш,за кой коняк говориш?
Ако става въпрос за евтините боклуци,там е друга работа...опитай курвоазието и ще видиш,че си е най обикновенна ракия,стояла дъълго време във френска бъчва.извадят ли я на втората година,ще е като моята в момента,сериозно :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
За никой коняк не говоря...Просто сме на едно мнение....
Илия каза че може и на висок градус да се слага в бурето но аз не съм
на това мнение, просто практиката показва че е точно обратното ако искаш не до там бърз резултат.....
П.с. От бъчва до бъчва разлика голяма, има бъчви дето можеш да държиш с години
но има и бъчви дето паркетина е в повече :lol: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
но има и бъчви дето паркетина е в повече

+1 :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 22:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
Много ще е дълго...в учебника на Маринов Технология на ВАН пише и не само там...Но общи линии ,като се почне от гроздови дестилати(ракия ,грапа),коняци, мине се през шотландско,ирландско,американско и канадско всички дестилати отлежават при над 65%(изключение правят някои шотландски на 55%)...в 225 или 228 литрови барици.
Пещера нещо се говори ,че имат дестилати ,които отлежават в 100л бурета....ама там пък какво ли въобще отлежава..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 483
Местожителство: Казанлък
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
екстаркция-извличане...в случая при дестилати лежащи в дърво ,общо казано фенолни в-ва ,захари и лигнин.
естерификация-окислително редукционен процес при, който нараства количеството на естери...и не само...още н.всякакви органични ,кето и други киселини..и още много други
Krass написа:
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

Това не го разбрах тъй като двата процеса вървят ръка за ръка...
Максимално количество есктрактни в-ва(отношение) се извличат при 45-55%.
С изменение на алк.съд. се променя отношението между основните компоненти на екстракта, а именно фенолни в-ва,захари и лигнин.Понижаването води до бърза екстракция на фенолни в-ва(танини от дървото...примерно елагови танини)...обратно при завишено алкохолно съдържание протича максимална екстракция на лигнин и се образуват максимални количества ароматни алдехиди....
От киселинността също зависи екстракцията-при РН 6,0 макс.фенолни в-ва..при РН 3,0 макс кол. лигнин и редуциращи захари-вещества от важно значение при качествените дестилати..
За това обикновените дестилати ги оставят на 45-55% да стареят ,а за висококачествени напитки дестилатите се оставят на 65-75%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима