Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 22:14 Дата и час: 21 Май 2018, 22:14

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
Не намерих такава тема, ще ползвам тази. Подариха ми черничево буре 100 литра, трябва само да му купя хубава канелка и да се измие. Тоест, раздънване, шкурене на дъските отвътре (това бих искал аз да го направя) и сглобяване. Някой да има представа колко ще струва и къде да търся бъчвар във Варна ?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 00:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Това ако е старо буре...и е стояло така дълго време,без да се ползва по-добре не се занимавай.Ако има миризма неприятна нищо не помага,прави го на кашпа.
Подобна процедура струва между 50 и 100лв...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
Няма никаква миризма и ще го ползвам.,толкова пари няма да дам за едно шкурене, сам ще си го направя.,не искам да ми пишете че няма да стане, да се откажа и тем подобни.,ако някой има съвети по сглобяването, тънкости и други да пише.
Послепис: те така и майсторите за да ми изчистят котленият камък от бойлера ми искаха 50-60 лв. и кво стана, сам си го оправих, ето темата. http://strelki.info/viewtopic.php?f=16&t=7868


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Ами като няма странична миризма защо ще го отваряш?...За какво е било ползвано?
За концентрат ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:03
Мнения: 10
ilu6a написа:
Ами като няма странична миризма защо ще го отваряш?...За какво е било ползвано?
За концентрат ли?

За вино е било ползвано, но последните няколко години е стояло и не се е ползвало, няма и канелка и само миене не ми се ще.,по-скоро искам да отстраня един слой от 3-4 мм. където вероятно живеят микроорганизми, гъби и др. животни.. :?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Виж тази практика у нас да се предават бурета от поколение на поколение е как да кажа меко казано смешна...
Бурето има живот около 3 -4 години през, които то може да даде нещо на виното(за дестилати е друга приказката),след това се превръща просто в един труден за поддържане обикновен съд.
Завъжда при изсъхване разни интересни бактерии и плесени от които после няма отърване...От там и идва така разпространеия дъх на домашното вино...
По твърдоглавите минават по тоя път...в това число и аз...възстановявах бурета без да пестя пари и време ,а резултата беше около 400-500лв назад...без да броим изгубеното време с "майстори "от Врачеш....
Тази процедура се прави когато бурето се ползва интензвино без да е изсъхвало в полеви условия...така му вдъхват още година две живот...после за саксии,барчета и т.н...Обикновено по-големи винарни си имат работилници където ги иновират ,а после след година две ги продават по 60-80лв за 228л буре.
По отношение на сглобяването...между дъгите се слага папур някак нацепен-дъната се опитай да запазиш цели...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 17:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 396
ОК, добре Илюша...но при положение, че ми трябва буре до 50литра, от къде ще го намеря? :nixweiss: Тези винарни не се занимават с такива обеми.
Опциите са 3 :
- или при доказан майстор, дето ще ти иска "ключа от апартамента",
- или от майсторите дето продават по пътищата,
- или втора употреба ...
При последните два варианта има огромен риск да "гризнеш дървото".

Всъщност, както се разбира - става дума за пари , де.а ... :afraid:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
колега itev,ако не се лъжа тук в тази тема има координати.ето ти един пример,аз моето го поръчах при тях,много коректни хора а бурето е направо бижу>
http://sklep.bednarstwo.eu/beczka-debow ... -p-57.html
ето и по-малки>
http://sklep.bednarstwo.eu/pojemnosc-10 ... -1_13.html
да са живи и здрави хората от форума,аз от почти непиещ се запалих и с това буре съм на път да стана алкохолик. :respekt:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 22:09 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Ей го на най-накрая (с 2 седмици закъснение,дано да е за добро)

Изображение

По инструкция:закисване до канелката+набиване на канелката на няколко пъти(да е мокро в мокро),напълване с вода от чешмата за 24 часа,източване и наливане на съответния ....дестилат :)
Бурето просълзи малко на "коремчето" след напълване,сега 3 часа по-късно няма признаци на теч.
Имаше стърготини вътре,някои от които доста едрички,та мисля да го изплакна след закисването.Обяснено ми бе,че няма нужда да го плакна до изтичане на чиста вода,това,че била жълтеникава да не ме плаши!
Производителят е този:

http://www.astrabarrels.eu/

Следващ доклад след наличие на резултат ;)

п.п.Иначе на вид много ме радва :klatsch:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 09:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
itev написа:
- или втора употреба ...
:

За моите дестилати всички бурета са втора употреба,дали мои стари от бяро вино или купувани такива...Повечето потребители продават буретата си защото вече не пускали цвят или го правят ама много бавно,а точно тук е разковничето(едно от многото) за добрия дестилат...с удължаване срока на използване на дъбовите бъчви от тях се екстрахират по-малки количества фенолни вещества, а повече лигнин и редуциращи захари, в резултат на което се получават дестилати с завидно качество.
Така ,че рискувай...търси из нета ползвани за ракия бурета-ама такива ,които не са изсъхвали...обикновено държат дестилат в тях до последно...тоест докато ги продадат ...
Аз лично съм купил поне 5-6 такива за познати,е в интерес на истината съм имал и няколко греди...ама няма как ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
nemo72 написа:
Ей го на най-накрая (с 2 седмици закъснение,дано да е за добро)

Изображение

По инструкция:закисване до канелката+набиване на канелката на няколко пъти(да е мокро в мокро),напълване с вода от чешмата за 24 часа,източване и наливане на съответния ....дестилат :)
Бурето просълзи малко на "коремчето" след напълване,сега 3 часа по-късно няма признаци на теч.
Имаше стърготини вътре,някои от които доста едрички,та мисля да го изплакна след закисването.Обяснено ми бе,че няма нужда да го плакна до изтичане на чиста вода,това,че била жълтеникава да не ме плаши!
Производителят е този:

http://www.astrabarrels.eu/

Следващ доклад след наличие на резултат ;) колко литра за колко пари,честито изглежда добре,моите съселяни пак са се представили добре,колкото и да не ги харесват някои,без да се засягат

п.п.Иначе на вид много ме радва :klatsch:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 85
Местожителство: Пловдив
Консултирах се с бъчваря, който ми е правил буретата, преди да нелея виното тази година.
Препоръката му за разкисването бе:
- наливаш в бурето кофа студена вода;
- изправяш го на дъното на което няма канелка;
- заливаш с вода дъното с канелката (то се явява отгоре);
- доливаш вода докато спре да изтича;
- поставяш бурето в хоризонтално положение и го пълниш със студена вода.
Изпълних буквално инструкциите. Върху горното дъно наливах вода 3-4 пъти докато спря да капе.
Хоризонтирах бурето и го напълних с вода. След една седмица констатирах загуба от 0,5 литра вода за 100 литрово буре.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 22:54 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:

Качественото буре не отдава дъсчен(паркетен) аромат,а други аромати(ванила,карамел)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
цветан написа:
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:

не съди по това няма нищо общо,след като сложиш ракията ще усетиш разликата ден след ден,следи я защото е ново и за 10-15 дни може и месец според предпочитанията я вадиш,а ванилия и карамел и качествено буре има аромати които със затворени очи можеш да си ги интерпретираш,ама наско чак пък,а наи много зависи от концентрата които наливаш

а за цената спрямо литрите направо са се прескочили,аз съм от Врачеш и вчера си докарах едно 50л дъб и едно 200 акация 400 за двете 150/250 хората които са ти го направили ги познавам и ти гарантирам че бурето е добро,изповзват само качествен дъб от 300 400 лв. кубик трупно


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: koinov_65 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима