Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 01:57 Дата и час: 21 Май 2018, 01:57

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 396
Онзи ден бях командировка на Ботевград и минах през "летището". Обявиха ми цена от 120лв за 50 литрово дъбово буре. Отвън изглеждаше добре, отвътре не знам, не ме убеждаваха, че е опушено до цвят лешник.
Но съм доста разколебан от мненията тук. :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
nemo72 написа:
Бурето е 20л. за 115лв...тайни няма!!
Все още не съм го напълнил,стои пълно 2-ри ден с вода!
Мога ли по вкуса и аромата на водата от закисването да си правя някакви изводи?Щото малко в повече ми идва дъсчения аромат :?:


колега виж на стр.6 снимките на моята ракия след само 2 седм. в новото дъбово буре от неоцветена какъв цвят придоби.направо след 1 седмица я дегустирай редовно.снощи имах гости и 1л отиде,хем пихме само 2.ракията стана невероятна,но внимавай много бързо променя цвят и вкус!

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 12:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
да де,но ако остане твърде дълго в новото буре какво ли може да се получи?може би уиски,пак няма да е лошо... :)

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
По-скоро нещо в степен близка до дъбов екстракт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 22:24 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
ilu6a написа:
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

Има ли някаква връзка м/у градуса на дестилата и степента на изтощеност на бурето относно крайния резултат?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 23:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
nemo72 написа:
ilu6a написа:
В тази връзка добре е да се знае,че не цвета и още повече бързината на постигането му е ключа за качествения отлежал дестилат,а окислението и екстракцията на лигнин и редуцирани захари....И за двата процеса изискват време...

Има ли някаква връзка м/у градуса на дестилата и степента на изтощеност на бурето относно крайния резултат?

Добре де...понякога става някак обидно...не четете ли темата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2013, 00:18 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Темата я четем,но може би въпросът не е достатъчно ясно зададен!
На ново буре силна ракия не е добре,нещата могат бързо да излязат извън контрол.
Обяснил си по-висок или по-нисък градус какво прави!Да,но бурето не е константа,нали?
Как да съобразим според степента на "изтощеност" на бурето (или по друг начин казано->колко години е ползвано) какъв дестилат да налеем за отлежаване?По-концентриран или по-разреден?
Някакви изводи,извлечени от практиката?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2013, 00:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
добре...
Колкото по-изтощено,колкото по-висок градус,колкото по-дълго отлежаване(разбира се не стотици години-няма статистика)толкова по-добре.
Макар и тук мога да се дискутират, литри на бурето, материал ,за какво е използвано...параметри много...
В общи линии ,пазете си буретата ползвани за дестилат и бяло вино...те могат да се ползват за отлежаване на дестилат наистина дълго.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
колеги в багажника вече съм хвърлил 10л тр.сливова,5л тетевенска сливова,поне още 5-6 бутилки гроздова и очаквам още едни 5л джиброва от грозде.буренцето сигурно потрива ръчички с нетърпение.
сега остава да питам коя по-напред да налея,че ще го плакна предварително е ясно ама...? :?
досега един път гроздова за 2 седмици и пак такава за 2 месеца са били вътре,втората е още там,откато ново.
значи заплаквам добре и слагам гроздова,гроздова....и след това сливовите или обратно е по-добре?
дали пък да не налея за 1-2 денонощия вода да постои,да не оклепа нещо с тия предните ракии да се умиришат новите?

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
Не е добре да слагаш и плодови и гроздови дестилати-още повече ,че плодовите дестилати "харесват"кисели дървесини...черница,акация,кестен....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2014, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
http://media.snimka.bg/s1/3052/032348712-big.jpg?r=0

Това е разликата в цвета след осем дни престой в бурето. Вкусът също е променен към по-добро. Жената я пие както е 50 гр без да и се мръщи. Отлежаването продължава с ежедневни наблюдения на цвета и опитвания на вкуса. Голям проблем ми е точенето от бурето. Понеже е без канелка, ползвам шлауха. Е никога не ще да тръгне докато не засмуча поне три пъти. ;) :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2014, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
Прикачени файлове:
08012014153.jpg
08012014153.jpg [ 114.24 KiB | Прегледано 382 пъти ]
днес сложих 4л винена ракия в бурето,макар че е оцветена с черничева сърцевина.като няма друга та затова.
извадих преди това ракията,дето уж си я пазех за чистачките,беше вътре точно 2,5 месеца.опитах я и какво да ви кажа-започнах я да си я пия. :megagrin: нещо невероятно се е получило,мека и пивка като 18г уиски,а цвета вижте сами. :respekt:
в това буре има някаква магия... :2thumbs:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
такааа,третата ракия е източена.половината 2л след 1 седмица,другата половина след 10 дни.изненадата е голяма-вече почти няма ефект от отлежаването.нито цвета ми се вижда променен,а и вкуса също като че ли.тази ракия всъщност е овкусявана с някаква билка,която добре и пасва,но е с много силно изразен аромат.може поради това да доминира спрямо дъбът.трябва да питам чичо ми каква е,той я е слагал.сложих вече 1,5л гроздова вътре,но ще я оставя по-дълго да отлежи.
като извод мисля,че силната ракия нр.2,дето уж за чистачките я пазех е успяла за тези 2,5 месеца да поизтощи бурето.следователно мога спокойно да оставям следващи ракии вече по няколко месеца вътре,че и по-дълго.недостатък ще е данъка буре,но пък кефа после ще е голям. :smoker:
сега ми идва наум,че в такъв случай слагане на медицински спирт за предпазване от разсъхване няма да е добра идея,понеже много бързо ще му издърпа цветовете и ароматите.най-добре ще да е с по-нисък градус може би или?

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1561
Местожителство: Wallis and Futuna
Зависи от дебелината на дъгите
Буре за ракия може да се ползва дълго...колкото по изтощено,толкова по добре


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима