Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 08:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
А защо дрян? Какво дава на дестилата?Цвят,аромат,вкус?Акация,дъб,черника,да.Питам,защото наистина не съм чувал за буре или за обработка на ракия с дрян.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Цитат:
Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка. Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и карамел, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на двата местни сорта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 09:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
:thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Ванилия, карамел ,кафе практически като аромат могат да се намерят и във всяко едно що годе добре направено дъбово буре.
Даже точно с тези аромати плюс шоколад ,наскоро ми окачествиха българските барици-в което силно се съмнявам...но това е друга тема...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Според мен цялата работа е в това, че ароматни сортове (примерно мускат) не бива да отлежават в шуплеста дървесина, а във възможно по-плътна - акация, евентуално дрян, ама...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 22:13 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Ами за мен акацията е намбър бир за ракия,нека да си говорят знаещите че дъбът е най-подходящ!.......

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
бай Танас написа:
Според мен цялата работа е в това, че ароматни сортове (примерно мускат) не бива да отлежават в шуплеста дървесина, а във възможно по-плътна - акация, евентуално дрян, ама...

За дряна не знам,но дъба е по-плътен от акацията.Ангелския данък при акациевите бурета е осезаемо по-голям от този при дъбовите.При еднакви условия и дебелини на дъгите разбира се.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Хм, нямам опит с акация, ама мислех, че е плътна. Краси тука нещо загатва :) viewtopic.php?f=30&t=411&p=44990#p44990


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 08:49 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
вчера говорих с приятели от врачеш потомствени майстори и те не бяха чували някой да прави бурета от дрян ,камо ли за винпром ... дрянов материал май в египет имало :) ама те пък не знам да правят бурета
ножарите имат хубав материал за дръжки затова че може да минем на варианта с дрянов чипс


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 18:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Като говорехме за твърдост,http://parketensviat.com/2013/09/%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/
а за ангелският данък.......ще се разровим. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
По принцип ние причисляваме към акацията и явора и ясена. Тя и самата акация има нискорасли форми и големи дървета. Не съм навътре с материята та да давам категорични твърдения.
Акацията, обаче си е класика за ракия при нас. Бурета от акация се продават в Брестница (на пътя София -Варна).Казват че са от Врачеш. Те имат една характерна сивкава дървесина. И преди съм писал че имах такова буре.На бая години беше и съжалявам,че не го запазих. Нямаше къде да го сложа, защото ми дойдоха две нови бурета от черница.Нови , нови, но матряла беше съхнал 15 години.Майстора обаче се оказа калпав,а по-скоро нямаше съвременни инструменти, и те си изпяха песента за нема и двадесетина години.Иначе черницата беше я сякъл и сушил дядо ми, а майстора-пръв негов приятел .
Все си мисля, че сливовата иска едно, гроздовата друго.Ако е и мускатова май трябва да имаме няколко бурета.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 09:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 852
Местожителство: Плевен
"По принцип ние причисляваме към акацията и явора и ясена."
Е това не го разбрах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
баджо написа:
Все си мисля, че сливовата иска едно, гроздовата друго.Ако е и мускатова май трябва да имаме няколко бурета.

Ами то си е точно така... Илюшата го говори от много време.
Сливова - в кисели дървесини /акация,черница/, а гроздовата в дъб. :smoker:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 197
Местожителство: zimbabwe
да,но се оказа,че и сливова в дъб пак е много добър резултата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 13:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
BREAKER написа:
Като говорехме за твърдост,

Краси плътност, твърдост и порьозност при дървесината не винаги са взаимосвързани неща...
Например венгето и мербото са много твърди иплътни но и високо порьозни...Обработвал съм и двата вида и са много неприятни когато се покажат порите ...
Важна характеристика е и набъбване и съсъхване на дървесината...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима