Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Дек 2017, 20:14 Дата и час: 17 Дек 2017, 20:14

Часова зона: Европа/София




 [ 1303 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 87  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 14:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
Каква сода?
Какво си държал в него?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 15:00 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
Подарък ми е от дядото, последно е държал ракия в него и казва че го е измил преди 1 година.

Аз със сода за буре си мия голямото буре, където ми ферментира бурната ферментация за вино и после пак в това буре правя второ вино за ракия и го мия хубаво докато скръцне след като се изпразни и другата есен преди пълнене и го напушвам с лентички и
ме е много яд че не мога да бръкна на малкото отвътре. :datz:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 15:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
от какво ще го миеш като е имало ракия вътре...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 23:05 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Поръчах си буре,не знам кой е производител ( БГ е ),препоръчан е!
Обаче !! Имам ракия на 76-78гр.
Колко да я разредя за отлежаване?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Николко, слагай я така.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2751
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
Николко, слагай я така.

Ново буре, силна ракия не е добра комбинация..
Ще екстрадира много бързо,най добре е както правят Шотландците на 63'
Аз я разреждам на 50' и до сега не съм имал проблем......
След около месец ракията ще спадне с 2-3 градуса но ще стане по мека и пивка.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 11:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
А пък коняка го слагат и на 80%...в нови но 225 или 228 барици...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2751
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
А пък коняка го слагат и на 80%...в нови но 225 или 228 барици...

Да така е, но за коняка се търси ефекта на бурето- карамел,ванилия.
за ракията търсим аромата на гроздето от което е направена......
Така че високия градус на ракията според мен не е много удачен в този вариант.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово бу
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Екстракцията ще е по бърза,при по висок градус алкохол,хората са изчислили ,щом я наливат при 80%.Мони нещо бъркаш,за кой коняк говориш?
Ако става въпрос за евтините боклуци,там е друга работа...опитай курвоазието и ще видиш,че си е най обикновенна ракия,стояла дъълго време във френска бъчва.извадят ли я на втората година,ще е като моята в момента,сериозно :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2751
Местожителство: ''Survivor'' България
За никой коняк не говоря...Просто сме на едно мнение....
Илия каза че може и на висок градус да се слага в бурето но аз не съм
на това мнение, просто практиката показва че е точно обратното ако искаш не до там бърз резултат.....
П.с. От бъчва до бъчва разлика голяма, има бъчви дето можеш да държиш с години
но има и бъчви дето паркетина е в повече :lol: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
но има и бъчви дето паркетина е в повече

+1 :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 22:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
Много ще е дълго...в учебника на Маринов Технология на ВАН пише и не само там...Но общи линии ,като се почне от гроздови дестилати(ракия ,грапа),коняци, мине се през шотландско,ирландско,американско и канадско всички дестилати отлежават при над 65%(изключение правят някои шотландски на 55%)...в 225 или 228 литрови барици.
Пещера нещо се говори ,че имат дестилати ,които отлежават в 100л бурета....ама там пък какво ли въобще отлежава..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 608
Местожителство: Варна
Krass написа:
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.


Според мен е крайно време да се направи една (дори и заключена) тема където да се даде пояснение на ползваните термини. Сигурно някъде във форума термините ще ги има разяснени един по един, но трябва ли да изчета целия форум от създаване то му до сега за да намеря обяснения на всички термини?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6654
Местожителство: София
екстаркция-извличане...в случая при дестилати лежащи в дърво ,общо казано фенолни в-ва ,захари и лигнин.
естерификация-окислително редукционен процес при, който нараства количеството на естери...и не само...още н.всякакви органични ,кето и други киселини..и още много други
Krass написа:
Мони иска да каже, че екстракцията ще е бърза, но за естерификация няма да има време.

Това не го разбрах тъй като двата процеса вървят ръка за ръка...
Максимално количество есктрактни в-ва(отношение) се извличат при 45-55%.
С изменение на алк.съд. се променя отношението между основните компоненти на екстракта, а именно фенолни в-ва,захари и лигнин.Понижаването води до бърза екстракция на фенолни в-ва(танини от дървото...примерно елагови танини)...обратно при завишено алкохолно съдържание протича максимална екстракция на лигнин и се образуват максимални количества ароматни алдехиди....
От киселинността също зависи екстракцията-при РН 6,0 макс.фенолни в-ва..при РН 3,0 макс кол. лигнин и редуциращи захари-вещества от важно значение при качествените дестилати..
За това обикновените дестилати ги оставят на 45-55% да стареят ,а за висококачествени напитки дестилатите се оставят на 65-75%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 1303 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 87  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Аз, Patfinderr и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима