Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 21:41 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 267
Дадоха ми дърво от дива череша има невероятен аромат но е прясно отсечено. Някой дали е пробвал да прави чипс от такова дърво и дали знаете този аромат ще остане ли ако се изсуши дървото?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Едни от най-хубавите бърбъни лежат в черешови бурета...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 921
beff написа:
Дадоха ми дърво от дива череша има невероятен аромат но е прясно отсечено. Някой дали е пробвал да прави чипс от такова дърво и дали знаете този аромат ще остане ли ако се изсуши дървото?


Чипс не съм правил. Направо надялках тресчици и след обработка ги сложих в ракията. Много приятен аромат. Но трябва постоянно да се опитва и като ти хареса -махаш треските. Ако престои повече става прекалено ароматизирана и чак дразни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Подкрепям мненинието на IVO-68 да се наглежда начестичко ракията,че задържили се повечко,почва и леко да нагарча...парчето дърво което имам аз е поне на 6-7г!! Аромата който остава от дивата череша аз оприличавам на бадеми!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Отивам да резна на комшията черешата.Тя не е голяма,няма и 15 м. :) Шегата на страни,ако някой е опитал и е доволен от резултата с череша,да споделя какво и как.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 09:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Качих един полезен материал:
Изследване на влиянието на дървесини от различен дървесен вид върху органолептичните характеристики на ракиен дестилат.

http://dox.bg/files/dw?a=729898a38c

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Опааа :2thumbs:
Цитат:
При дегустация на ракиените дестилати, старели по ускорен метод с алк. съдържание 43%об. най-висока оценка е получил дестилатът, контактувал с дървесина от кестен - 4,44 а този с дъбова дървесина - 4,37...

Май нямаме отзиви за кестен?
И това за 43%об как го разбирате? Да е стареел при такъв нисък % ли :? или на толкова да са дегустирали...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Май нямаме отзиви за кестен?

Мисля че става дума за ядливия кестен, а не за този по улиците.....
Да не стане някоя грешка :wallbash: тоя дето расте по парковете ,дървесината му мирише на клозет.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:cry: таман правех сметка да говоря с един авер дето бачка в "Паркове и градини" :datz:
Мерси Мони :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 10:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
бай Танас написа:
И това за 43%об как го разбирате? Да е стареел при такъв нисък % ли :? или на толкова да са дегустирали...

Във второ римско от статията е описана схемата-има стареещи и на 43% ,и на 65%,а за органолептична оценка са разредени всички до 40%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Схема за стареене-отлежаване... Технология си иска... Експериментирам с трески. По-лесен и обективен е контрола над процеса. На снимката са два дестилата обработени с еднакъв материал, еднакви дози, на приблизително два месеца.
Лявата е гроздова, отиде очаквано към коняк... Дясната е джанкова, за екперимент с дъбов материал. Добави се шоколадов аромат.
Предпочитам нещата да са под мой контрол. На оптимални за мен дози. За бъчви не съм си и помислял до сега, количества си трябва...
ilu6a, благодаря за споделения файл. :thumbs1: Не съм го чел още, времето...
Ако трябва SiteAdmin да трие поста ми, повече е за темата с псевдобурето...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Ново буре,перфектен аромат,мекота,все едно пиеш вермут,но надоло пари :).
Цвят,очаквах по-наситен.
Вкус,бие повече от необходимото на дървоооооооооооооо.
Това,за 4 месеца.Дървения вкус,предполагам,ще изчезне с времето,другите бурета не дават толкова силен,или скоро не съм купувал ново буре и съм забравил :nixweiss:
Притеснява ме цвета,все едно е Пещерка,а аз обичам тъмни ракии.
Напълних го с Мускатова,пък да става каквото ще :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Светлият цвят и дървеният вкус предполагат, че това буре не е било изпечено както трябва.
При купуване на ново буре трябва да се завира носът и да се свети с фенерче.
В ново буре мускатовата губи много от аромата.
Може би добра идея ще е да го оставиш само за мускатова. Като се изтощи, няма да отдава толкова дървен вкус, няма да отнема толкова от аромата, ще прави ракията мека и пивка. :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 16:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Малко и ново буре. След 2-3 зареждания вероятно (ако е направено що годе свястно) нещата ще дойдат на място.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Буретата ми за ракия,винаги са минали 2-3 ферментации на бяло вино в тях преди да почна да ги ползвам за дестилат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима