Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Апр 2018, 08:20 Дата и час: 20 Апр 2018, 08:20

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 92  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"Аз лично не виждам нюанси на твоя пепеляв цвят..."
Пепелявия цвят е точно от обгарянето.Ако мине достатъчно време, той ще изчезне- просто ще легне като утайка.Но цвета ще замяза на шоколадов.Това е проблема на новите бурета.Екстракцията е много повече от колкото трябва.На второто зареждане ще е екстра.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 01:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1557
Местожителство: Wallis and Futuna
Този цвят е от неправилно изпичане на бурето...най вероятно с газова горелка
Един приятел си взе френско буре,но не беше изпечено,след което реши да действа с горелката....
При правилно обгаряне не трябва въобще да се получава такъв цвят,дори и само в началото,поне при мен не се е случвало досега.Не разбрах,на мирис и вкус как е?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 07:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 102
Цитат:
Но цвета ще замяза на шоколадов.Това е проблема на новите бурета.Екстракцията е много повече от колкото трябва.


Купих ново 50 литрово буре и съм намислил да го напълня с дестилат 62%, като няма да го махам, а когато ми потрябва, ще източа примерно 10 литра и ще му досипвам отново 10 - 12 - 13 колко е изпило.... Ще екпериментирам, ако стане много натрапчива и с цвят на шоколад, ще я ползвам като концентрат :) Ще сипвам по 200 мл. на литър не отлежала...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 09:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
баджо написа:
Пепелявия цвят е точно от обгарянето.

Моите бурета също са обгорени.Аз не съм имал такива цветове на дестилата,ама малко буретата не са от тук.
баджо написа:
.Това е проблема на новите бурета.Екстракцията е много повече от колкото трябва..

Новите бурета нямат проблем,има проблем кой ги е правил.
баджо написа:
Но цвета ще замяза на шоколадов.

Чакайте шоколад с такива бурета....и марципан също.
За леко пооправяне на положението предлагам да не слагаш дестилат там за сега...Проведи 1-2 ферментации на бяло грозде и тогава ползвай да дестилат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 395
баджо написа:
"Аз лично не виждам нюанси на твоя пепеляв цвят..."
Пепелявия цвят е точно от обгарянето.Ако мине достатъчно време, той ще изчезне- просто ще легне като утайка.Но цвета ще замяза на шоколадов.Това е проблема на новите бурета.Екстракцията е много повече от колкото трябва.На второто зареждане ще е екстра.

Подкрепям това мнение.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 09:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 640
Местожителство: Варна
Снимка на първата ракия в чисто новото буре след осем дни има на страница 10 -та втория пост. Източих я от бурето на две седмици малко по-тъмна. Ракията от второто зареждане престоя в бурето 20 - 25 дни. Източих я при достигане на достатъчно тъмен цвят за мен. Снимка не мога да кача защото свърши. Снимката която съм качил тук е от третото зареждане. Престояване около 40-45 дни. От второто зареждане може би беше малко по-тъмна от тая. Естествено на вкус третата е най-добра. Сега буренцето стои добре опаковано със стреч на тъмно и хладно място и чака новата реколта.


Прикачени файлове:
След 40-45 дни в бурето..JPG
След 40-45 дни в бурето..JPG [ 200.77 KiB | Прегледано 386 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
Присъединявам се към мнението, че въобще не трябва да е такъв цвета. Аз имам буре на 4 год. което ползвам от чисто ново и никога не ми е правило такъв цвят, както и на моите познати които имат бурета от същия майстор. Майстора е от Търговище междувпрочем.. Един господ знае колко го е обгорил, вероятно после не го е и позастъргал да падне повърхностно изгорения слой и оттам идва. Откъде го взе това буре...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:47 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
Ето и снимка от преди 5 мин .


Прикачени файлове:
10389007_794235350633307_2188542379273327173_n.jpg
10389007_794235350633307_2188542379273327173_n.jpg [ 88.95 KiB | Прегледано 779 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:49 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
..............


Прикачени файлове:
10414614_794235267299982_6930054240526181392_n.jpg
10414614_794235267299982_6930054240526181392_n.jpg [ 71.29 KiB | Прегледано 776 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 13:58 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 640
Местожителство: Варна
На последната цветът изглежда много добре.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2014, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 395
Аз нали ви казах?!!.... :D
Ракията /цветът/ просто се е променила за тези дни и след седмица ще стане супер.

При мен, в псевдо бурето :nixweiss: , когато заложих прясно изпечените дъбови летвички, за три-четири дни цветът бе на като от първите снимки на колегата. Някак си бледо пепеляв... Летвичките бяха перфектно изпечени до цвят лешник. Никакво обгаряне, та да се стигне чак до стъргане.
Наблюдавах всекидневно оцветяването и видях как се промени за дни към желаните благородни тонове на златисто медно.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 22:38 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Аз не разбирам защо съдите за качествата на бурето и въздействието му върху дестилата само по цвета?Цвят се постига с чипс за 2.50лв.,няма нужда от буре за тая цел.
Оня ден съседът ме почерпи с джиброва, престояла в буре 2-ро зареждане 1 год......ами цвят,аромат,мекота и вкус на....бренди!Което не е лошо :klatsch:
По негов съвет си източих новата ракия (мускат без да се вади вино) от новото буре,щото ароматът на бурето беше почнал да се усеща,в смисъл,че след време нямаше да има мускатова!
То за това му се казва "отлежаване",за 20 дена,колкото да даде цвят какво отлежаване е?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2014, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
Получава се така защото ползвате малки бурета...20-50л...Колкото е по-малко бурето толкова площа спрямо обема е по-голяма,също и загубите спрямо обема са по-големи.От там и времето за престой в него намалява драстично за да не се ..."преекспонира" :D
Компромис са 100л бурета,а когато оставите дестилат в 200л дървен съд тогава ще видите далеч по-добри резултати от тези с 50л бурета.
За това препоръчвам в нови малки бурета..да изкарат една две ферментации, да налеете бяло вино и да постои 3-4 месеца....колкото по го изтощите преди дестилата толкова по -добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 395
Съгласен съм и с двамата. Както каза един колега по-горе в темата - важен е вкусО, а не цветО! ;)
Но от друга страна - колко са колегите тук, които произвеждат стотици литри висок концентрат, за да има необходимост да се закупи нормален барик? И колко, след като ги напълнят могат да "забравят" за тях година-две? Обикновено я чакаме 2-3 месеца и я почваме :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 10:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
itev написа:
Но от друга страна - колко са колегите тук, които произвеждат стотици литри висок концентрат, за да има необходимост да се закупи нормален барик?

За това по-горе писах ,че 100л буре е добър компромисен вариант.Апропо в него могат да отлежават и 50-60л няма да им пречи...могат да се доливат..
Винаги първоначално инвестицията е по-голяма,но пък след това "настъпва такъв живот,че само си викам даноо" :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 92  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима