Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Май 2015, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Твоят градски го написа. Къде в Плевен има кестени диви , питомни и барони за мен е загадка. В София имаме само кестени за сега. :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Май 2015, 07:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
В Плевен див кестен казваме на този,който се ползва за озеленяване,сладък,този на когото плодовете се ядат и са много готини.Не знам при вас как ги наричате,тук е така.

П.П. В Плевен всички сме със синя кръв. :ultragrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 29 Май 2015, 09:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Точно така от Сладкият кестен се правят и бъчви,а в изследването се ползва чипс от такъв.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2015, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2012, 12:29
Мнения: 8
Колеги, на 01 Юли за първи път затворих ракийка, плодова, в дъбово буренце 10л. - взех го от http://bureto.com/index.php?main_page=p ... ducts_id=7.
Да ви кажа честно, всичко което беше изписано тук съм го чел няколко пъти и постоянно си задавах въпроса - ще се получи ли? Е, получи се и то перфектно. Материала на буренцето е наистина много добър. Обади ми се лично бъчваря, който ще го прави за да ме пита дали ще го ползвам за ракия или вино и съответно как да го опуши.
Днес го отворих за да видя накъде отива отлежаването/зреенето, който както предпочита, и резултата е не-ве-роя-тен! Много приятен аромат на бърбън, дъската явно дава много аромати, все пак ново, засега си личи "младостта" и на двете - и на бурето и на ракията, вкуса е много приятен, няма нищо натрапчиво, нищо излишно, нищо неприятно. Цвета е все още светъл кехлибар...бистро, красота. Затворих го бързо бързо, че "слабия ангел" само това чака :-)
Понеже го държа в апартамента и заради жегите, всеки ден го пръскам с вода, по малко. Отгоре тапичката съм я "олял" прилично с восък.
За количеството - според мен са отишли около 300-400 гр - за един месец. Приготвил съм една бутилка (0,7) за да долея когато стане на 6-8 месеца.

Къде съм блял до сега да ме пита човек. Следващото ще бъде минимум 30, но не повече от 50л.
На бай Севди, бъчваря - едно голямо БЛАГОДАРЯ и да е жив и здрав да радва хората с хубавите бурето, които прави
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2015, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"Много приятен аромат на бърбън, дъската явно дава много аромати"
Все пак говорим за ракия не за бърбън. Моят съвет е, ако искаш аромата на ракията да се запази, да не се прекалява с престоя в бурето. Даже месец престой като е ново бурето ми се вижда много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2015, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ако е като моето от полша направо и 2 седм. са му много.но вече след няколко ракии и 2 год нон стоп пълно се поизтощи и последната ми стои от 6 месеца,а не потъмнява както в началото.дето казват специалистите ежедневна проверка,че после става като коняк.аз и така си я харесвам,ама не е редно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2015, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2012, 12:29
Мнения: 8
Това за коняка не го чувам за първи път. Но всъщност какъв е ефекта от бурето ако държиш там ракията само 2-3 седмици или максимум месец?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2015, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
нали ти казвам-ще я оцвети зверски за толкова дълго време.зависи разбира се как е обгорено.
първите няколко ракии ги оставяш по 2-3 седм. и после постепенно ще се поизтощи и вече действаш.
но дегустирай,защото дървото променя и вкуса,да не направиш някоя паркетница неусетно. :saufen:
и още нещо>колкото по-пълно е бурето,толкова по-малко фира дава!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2015, 07:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2012, 12:29
Мнения: 8
:respekt: :thumbs1:
благодарно за съвета, ще споделя резултата по-късно :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2015, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
и аз го държах отначало в спалнята,обаче много фира даде.откакто го свалих в мазата се родих.трябва си му влажност,иначе пие яко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 13:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
вчера източих една гроздова след 8 месеца в бурето,резултата е отличен както на цвят така и на вкус.леко конячена нотка се е появила.наскоро пих една отлежала гроздова от изба старосел,подобен вкус е придобила на нея,но цвета е малко по-светъл.януари налях към 9л сега източих 7,5-8.бурето е в мазата,която е доста влажна.
ето снимка,малко е запотено шишето,но ракията е бистра като сълза>

Прикачени файлове:
grozdovaKuklen.jpg



налях 3л друга гроздова от плевен,и 10л троянска сливова чакат ред после. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2015, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
От къде това търпение :) Не ползвай едно буре за плодови и гроздови ракии.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2015, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ами колега какво да направя,като нямам друго.тъкмо бях решил да го ползвам само за сливова и миналата зима не можах да стигна до троян поради навявания да си я взема.та пак гроздова сложих.сега ще слагам гроздовите докато свършат и накрая ще заплакна добре и вече само сливова,живот и здраве.ново буре ако взема пак трябва да се изтощава внимателно,а нямам толкова материал,и време си иска.знам,че това би било най-оптимално,обмислям поръчка на 2-ро от полша,ще видим... :?
тазгодишната троянска сливова е направо елексир,хората са си я изпипали много добре,направо няма нужда да я слагам в бурето.само от мерак го правя,не за друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Фев 2012, 12:29
Мнения: 8
Много добре ти изглежда ракииката, браво. Е как така изкара толкова дълго време там? Има ли си в момента аромат на ракия или си удря на добре отлежало уиски?
Пнеже моето буренце е новичко (10л.), на 01.07 тази година го напълних с плодова, много си беше хубава ракийката. На 01.08 я източих - много силен аромат на бърбън, доста е взело от бурето, цвят - една идея по тъмен кехлибар и страхотен вкус. Хората, които я опитаха казаха, че е силна, много вкусна и приятна за пиене. Мисля си да я оставя в бутилките още няколко месеца и да сваля градуса малко да омекне. Дори не съм я мерил колко е.

В този ред на мисли искам да попитам за мнение - Какво ще стане ако сложа стафиди (много са ароматни, дребнички, бели) в буренцето?
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колега павлов моето буре е почти на 2г и празно не е оставало,в началото оцветяваше много бързо,но сега е бомба.ракията си има аромат на ракия,няма грешка.ново буре според мен макс. седмица-две да стои,и постепенно следващите ракии по-дълго,докато спре да оцветява така силно.моето дава лека конячена нотка,много я харесвам,а и който е опитал доволен е останал.единствения минус е липсата на отделно буре за сливова,но и това ще го оправим.
внимавай със стафидите,не слагай много,че ще я захаросат,и опитвай!
виж по-горе колеги бяха дали отзиви за тях,пускат и утайка също!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима