Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 23:19 Дата и час: 23 Май 2018, 23:19

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:51
Мнения: 44
Колеги да се включа и аз в темата - ето така изглежда моята ракия след приблизително 1 година в дъбово буре. Ракията е гроздова, след престоя в бурето е около 45-46 градуса, аромата и вкуса са страхотни. Лошото е, че останаха само тези 2 шишенца :) Хубавото е, че новата ракия вече е заредена в бурето :)


Прикачени файлове:
rakq 1.jpg
rakq 1.jpg [ 59.5 KiB | Прегледано 593 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:24 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 396
Един въпрос към знаещите колеги... :?:
Имам едно доста изтощено буре, подарък от един приятел. Затруднявам се да определя от какво дърво е и дали въобще е изпечено някога в началото. Аз съм го ползвал 3-4 години само за ябълкова. Не искам тазгодишната хубава гроздова и сливова да добият ябълковия вкус, дето ми е втръснал до болка.
И за това ме интересува как мога да премахна аромата от ябълковата?.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2788
Местожителство: ''Survivor'' България
itev написа:
И за това ме интересува как мога да премахна аромата от ябълковата?.

Пробвал съм, няма лесен начин, там със содата , накисване и др. ''шпагати''
Леко се усеща пак дъха на предната ракия :datz:
Може би с разглобяване на бурето и наново обгаряне а ма това е нож с две остриета....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 12:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6891
Местожителство: София
Нямам опит с ябълкова..но със сливова максималния резултат ,който постигнах като туширане на миризмата(и пак я имаше)беше с 3 литра спирт-съда беше 23-4 литра и спирта сстоя знам ли...месец май ...Ако ябълковата не е така миризлива като сливовата може и да успееш да тушираш сериозно този аромат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
Здравейте решил съм да си купя ново 30 литрово дъбово буре ,може ли да ми препоръчате майстор от когото да взема, скоро ще минавам през Ботевград.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Ми тъй,де.Врачеш.Сега чакам едно новичко 20 л. от там.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 11:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Дек 2014, 07:49
Мнения: 8
А може ли да ми препоръчате конкретен майстор от Врачеш ,защото като минавам покрай Ботевград на няколко места изкарват бурета или на късмет?Благодаря.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Ако държиш непременно да е от Врачеш, то препоръчвам тези-bgoakbarrels.com. Преди години си поръчах от акация, като условията бяха:
Материала първо да е цепен,после дообработван.
Да няма разни там папури, восъци, парафини и т.н.т.
Да е обгорено- без значение каква степен.
Обръчите да са от неръждавейка.
За лак изобщо да забравят,че имам богат опит.
30 литра.
Отговориха ми на секундата, че всичко се прави така както го искам, без обръчите, които са поцинковани или нещо такова.Уточнихме цена, но ако искам да не чакам, имат готово такова но 50 литра. Ще ми го дадат на договорената цена за 30 литровото, като шефа лично ще ми го докара до София, имал път натам. Така и стана. Бурето след напълване с вода просълзи съвсем леко на дъното, и след няма и пет минути се закисна.Изработката бих казал че е доста добра.
Това е.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 16:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
Така опаковано със стреч престоя бурето в мазето на тъмно и хладно, от края на юни до сега. Днес го разопаковах и го напълних с вода. Не пропусна нито капка. Утре го пълня с новата ракия.


Прикачени файлове:
P1010004.JPG
P1010004.JPG [ 198.92 KiB | Прегледано 545 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
хубаво,ама няма ли опасност да мухляса,ако е било ползвано вече?

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 17:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 396
Аз пък спретнах една стойка тази събота, че ми писна да търся трупчета за застопоряване.
Нарочно я направих по-висока - за по-лесно източване.
Прикачени файлове:
Изображение0117.jpg
Изображение0117.jpg [ 152.93 KiB | Прегледано 545 пъти ]

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 19:10 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
free написа:
хубаво,ама няма ли опасност да мухляса,ако е било ползвано вече?


Ползвано е миналата година. Веднага след като източих ракията, без да го плакна с вода го опаковах така. Днес при разопаковането не усетих никаква друга миризма освен на ракия.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Жоро,сподели какво е това буре, материал, обгорено ли е, от къде си го закупил, дестилата стана ли такъв, какъвто се очаква. Въобще доволен ли си?
До сега не съм имал бурета от дъб, само акация. То е, защото правя основно от сливи и джанки, но много ме сърби да пробвам някакъв комби вариант. Нещо като 60 на 40 дъб и акация, или дъб и черница,акация и черница, може и трите дедо попе.
Някой имал ли е такова, да сподели нещо по въпроса.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
pentco написа:
Жоро,сподели какво е това буре, материал, обгорено ли е, от къде си го закупил, дестилата стана ли такъв, какъвто се очаква. Въобще доволен ли си?
До сега не съм имал бурета от дъб, само акация. То е, защото правя основно от сливи и джанки, но много ме сърби да пробвам някакъв комби вариант. Нещо като 60 на 40 дъб и акация, или дъб и черница,акация и черница, може и трите дедо попе.
Някой имал ли е такова, да сподели нещо по въпроса.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2014, 12:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
Бурето е поръчвано от тук http://bureto.com/index.php?main_page=time_out като попълних формата на тяхната поръчка. Бурето е дъбово. Нямам представа в кой край на България е произведено. След седмица ми се обади един господин да уточним поръчката (имам му телефона). Степен на обгаряне, да монтира или не канелката. По негов съвет не монтира канелката а само отбеляза къде и с какъв диаметър свредло да пробия дупката. Канелката си дойде опакована с бурето. Аз съм доволен от получения резултат. В по горни мнения съм споделял, и съм качвал снимки. Ракията стана по-мека и пивка с подчертано ванилово-конячен аромат. На някой това не им харесва, но всеки с вкуса си.

П. П. На starsex бурето е от същия майстор, а като гледам снимката на бурето на nemo72 от 8 стр. (начин на изработка, тапата на враната, стойката) ми се струва, че и то е от същата работилница.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима