Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Дек 2017, 09:21 Дата и час: 16 Дек 2017, 09:21

Часова зона: Европа/София




 [ 1302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 87  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 16:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
такааа,третата ракия е източена.половината 2л след 1 седмица,другата половина след 10 дни.изненадата е голяма-вече почти няма ефект от отлежаването.нито цвета ми се вижда променен,а и вкуса също като че ли.тази ракия всъщност е овкусявана с някаква билка,която добре и пасва,но е с много силно изразен аромат.може поради това да доминира спрямо дъбът.трябва да питам чичо ми каква е,той я е слагал.сложих вече 1,5л гроздова вътре,но ще я оставя по-дълго да отлежи.
като извод мисля,че силната ракия нр.2,дето уж за чистачките я пазех е успяла за тези 2,5 месеца да поизтощи бурето.следователно мога спокойно да оставям следващи ракии вече по няколко месеца вътре,че и по-дълго.недостатък ще е данъка буре,но пък кефа после ще е голям. :smoker:
сега ми идва наум,че в такъв случай слагане на медицински спирт за предпазване от разсъхване няма да е добра идея,понеже много бързо ще му издърпа цветовете и ароматите.най-добре ще да е с по-нисък градус може би или?

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Зависи от дебелината на дъгите
Буре за ракия може да се ползва дълго...колкото по изтощено,толкова по добре


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
2cm са дебели,значи започва се! :saufen:
за 10л буренце си изглежда доста масивно,ще трябва да му търся още гроздова явно. :smoker:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Дойде време и аз да се похваля. :)
20 литрово буренце, а сега предстоят действията според the best practise описани във форума ни.
Извинявам се за качеството на снимката, но фотографията съвсем не ми е сред силните страни.


Прикачени файлове:
IMG-20140119-1525.jpg
IMG-20140119-1525.jpg [ 163.99 KiB | Прегледано 620 пъти ]

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
продължавам тестовете,преди 1 месец в буренцето бях сложил 1,5л ракия от грозде от братчеда,съответно всеки ден го въртях.ракията беше неоцветена,като вода.днес я извадих и ето какво се е получило,много добър резултат мисля.50гр си налях да я пробвам,значи към 100-150гр е глътнало бурето,10%.ама я е омагьосало яко :smoker: >
веднага налях 2л винена,ама ще я оставя по-дълго да видим резултата.
оглеждам се и за някоя по-евтина водка като ми свършат ракиите да му налея да не се разсъхне. :?


Прикачени файлове:
07022014172.jpg
07022014172.jpg [ 44.14 KiB | Прегледано 527 пъти ]

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 665
Местожителство: София
Ей, голям мерак имаш, колега [b]free[/b].
Поздравления.
Купи спирт от аптеката - 5,6,7 лв. е литъра. Разреди наполонина и го използвай като буферен дестилат. Остави водките.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 14:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6653
Местожителство: София
неправилно е да слагаш за отлежаване 48%...
неправилно е и да очакваш ,че градуса ще падне...
неправилно е да се налива плодов дестилат в дъбово буре...
Черника (ако това е черница)...също неправилно ...за гроздов концентрат
Щом при дадена дестилация патоките смърдят...то дестилата е :furz:
Точно в патоките са ароматите...но това е друга тема.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
За черничевото буре-не се усеща аромата на плода в случая грозде(Аз мисля така)само констатирам
В дъбово буре е най добре,но въпрос на вкус в случая.Акациевото е по неутрално и резултата по ми харесва отколкото в черничево.
За градуса е писано-на по висок градус се извличат лигнини и т.н аромати.Всички уиски производители отлежават на висок градус,и не само те.За патоките...еми аз имам патоки превъзхождащи по вкус и аромат доста домашарки,включително тази на дядо ми :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Здравейте килеги,имaм едно бире10-15л(подaрено)нямa история зa него.Ето снимка
Изображение
Дa се зaнимaвaм ли с него?
Aко отговорa е положителен кaкво дa нaпрaвя?
Горния обрaч е излезнaл,сегa го изсишaвaм дa пробвaм дa го сложa.
Поздрaви


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6653
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
ОК.Във Врачеш чух че предлагат дъбови бурета,направени от стари такива,в които е отлежавал бърбън.
Ракията ставала страхотна.Хамериканците ползват бъчвите еднократно и после ги продават.

:lol: :lol: :lol: бърбън ,Врачеш,еднократно...американци...-що за небивалици???

По твоите въпроси за които си много сигурен:
Дестилата отлежава на висок градус,при ниския се извличат от дървесината неща които нямат място в дестилата а по-скоро в-...има търсачка форума.
Дали ще излезе на по-висок градус или на по -нисък зависи най-вече от условията на съхранение(по-висока влажност,по-ниска температура и обратното-също търсачката..)
За вида дървесина е изписано много- т.нар "кисела" дървесина се използва за плодови дестилати..отново търсачката ....
За патокито или т.нар.опашна фракция...не е лошо да погледнеш коя да е книжка на елементарно ниво свързана с процеса дестилация .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
vnnaidenov написа:
free написа:
@vnnaidenov

колега защо не отвориш отделна тема с въпросите,които те интересуват?
тук все пак става въпрос за дъбово буре,ако можеш с нещо да дадеш принос по темата добре...

ОК.Във Врачеш чух че предлагат дъбови бурета,направени от стари такива,в които е отлежавал бърбън.
Ракията ставала страхотна.Хамериканците ползват бъчвите еднократно и после ги продават.

Знаеш ли хамериканците колко години го ползват?
Евала им :gott: щом има балъци...трябва да чакаш 30 г,докато се оцвети ракията
От рода на тези ,но не винени http://annapolis.craigslist.org/for/4294531646.html


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2014, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
'...След дестилацията готовия спирт традиционно се оставя да отлежава и «омеква» в стъклени дамаджани. При плодовите брендита рядко се използват бъчви за съхранение. Дървото придава специфични вкусове и аромати, които биха надделели над плодовите. Разбира се някои плодови ракии като например сливовите, направо си търсят партньорството с дъба.
автор: bgBarman.bg...'

колеги това горното намерих ето тук>
http://bgbarman.bg/%D0%95%D0%BD%D1%86%D ... %B2%D0%B5/

не че претендира за научна точност,но поне потвърждава опита на колегата със сливовата в дъбовото буре.
това добре,но какво става ако да кажем след 2-3 сливови сложим една гроздова,ще се прецака ли нещо?просто ми е интересно...

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
бях сложил 2л винена ракия от чичо ми,която беше оцветена с черничева пръчка и леко ароматизирана с пелин.след 2 месеца вчера я източих и ето резултата-много хубав цвят и много пивка.силния дъх на пелина е намалял,но така или иначе много добре пасва.
за сметка на това излязоха само 1,5л,много пие тоя полски дъб. :saufen:
налях и последните 2л в бурето,за последно,ама ще ги оставя колкото може по-дълго.
на снимките вляво бутилката с ориг.ракия,а другите 2 шишета след отлежаването.

пс> в един момент си задавам въпроса дали ако бурето е пълно ще пие по-малко? :buch:


Прикачени файлове:
vinena.jpg
vinena.jpg [ 127.39 KiB | Прегледано 745 пъти ]
vinena1.jpg
vinena1.jpg [ 72.48 KiB | Прегледано 745 пъти ]

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2750
Местожителство: ''Survivor'' България
С времето все повече се убеждавам че най добрия вариант е дъбов чипс и аериране на ракията,50 литрово буре ми изпи 5 литра ракия за 5 месеца.Не ми е жал за ракията, бог дал бог взел, а ма що да е така :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 419
Местожителство: Zimbabwe
ама догоре ли го беше напълнил?
щото ако е така излиза 10% за 5м,а при мен си е 25% за 2м фирата.но при 20% пълно буре. :afraid:
е,аз го въртя всеки ден за по-равномерно мокрене.
аз пия мн.малки количества така че не ми е фатално,но следващия път ще гледам да е пълно догоре.то сигурно и 1м отлежаване си е достатъчно за домашни нужди,но аз не съм експериментирал с пресно сварена ракия.може би тогава няма да е зле с аерирането плюс буре. :lab:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1302 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 87  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима