Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е заради подобни проблеми, за малки количества според мен е по-добре с дъбови трески, в стъкло и всичко под контрол. Псевдодъбовото буре. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 204
Местожителство: zimbabwe
благодаря колеги за отзивите и предложенията за помощ!
и ако някой притежател на сонда+буре реши да хвърли едно око вътре ще се радвам,ако качи някоя снимчица тук. :megagrin:
второ буренце от полша е започнато да се прави в моя чест,чакам го с нетърпение>

http://sklep.bednarstwo.eu/beczka-debow ... -p-93.html

:klatsch: :klatsch: :klatsch: :saufen:

ще бъде само за сливова.в момента разполагам обаче само с 10л троянска.чак след нг живот и здраве ще дойде подкрепление.
някакви препоръки как да го подхвана с изтощаването?
мерси предварително!
:lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2015, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 204
Местожителство: zimbabwe
аре вече съм с отделно буре 15л за сливова!!!
:dance: :dance: :dance:

Прикачени файлове:
19102015282.jpg


Прикачени файлове:
19102015285.jpg


Прикачени файлове:
19102015286.jpg


майсторска изработка,браво на поляците!
довечера почвам процедурата по закисването,кеееееф! :zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Здравейте, Изчетох всички постове по темата, но все пак да Ви попитам като по вещи в "занаята" преди да налея прясно сварена гроздова ракия в ново буре,което си купих на скоро, трябва ли да сипя разраден 95 градусов спирт купен от аптека/като някой по нагоре в темата пишат/ за по голяма сигурност относно "уморяването" на самото дърво, а и за дезинфекция ако щете!!!Известно ми е,че няма начин дървото да не попие час от материала,но все пак като човек лайк в тази област питам кой е най добрия вариант?


Последна промяна pavlin на 12 Ное 2015, 15:44, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2015, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Закисни го хубаво,смени няколко води докато започне за тече бистра и безцветна и спокойно си наливай ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Когато пълня бурето с прясно сварената ракия до горе ли да го пълня/до тапата/ или трябва малко свободно място да се остави?И ако трябва колко е това място?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2015, 15:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Първият път го напълних до горе (до вътрешния ръб на враната), но чепът се оказа от някакво меко поресто дърво вероятно липа и ракията започна да се просмуква по него. Дори овлажни дъгите около враната. За това източих малко колкото чепът да не опира в ракията. От там на татък съм нямал никакви проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Вчера сварих ракията и днес я пълня в новото буре, кога/седмица,две/ според Вас трябва да направя пърата проверка за оцветяване и вкус предвид случая да не я изпусна да стане прекалено трапчива и оцветена от нупотребяваното до сега буре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 10:27 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
При мен първата ракия в бурето достигна цвят уиски за две седмици. Изкисването с вода преди това беше само 24 часа. Проверявай я по-често. За такъв кратък срок само се оцветява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Имам следното питане:Вчера източих малко ракия от новото дъбово буре,за да проверя как е на цвят и на вкус.Престоят на ракията в бурето е на една седмица.Като вкус няма абсолютно никаква промяна още има остър вкус като на прясна ракия,а цвета е съвсем леко променен към златисто.Според тези от Вас които имат повече опит в отлежаването на ракията в дъбови бурета кога най-рано ще има някаква промяна в цвета и най вече вкуса на ракията?Не,че бързам,но все пак да знам кога да очаквам някаква промяна в ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 11:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
2 месеца...ако е около 50л бурето.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Окт 2015, 05:54
Мнения: 82
Мисля че въпроса ми се вмества в този раздел. Вино което след приключване на бурната ферментация се държи на воден клапан в буре докато се изконсумира, трябва ли да се откалява? До сега вече три години никога не сме го откалявали и държиме утайката в бурето до новата реколта. Правилно ли е това, или е грешка? То май станаха два въпросите, ама ще плащам, какво да се прави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ми щом това работи при вас и ви харесва виното,няма защо да го променяте.
Иначе -да на 100% трябва да се маха утайката след бурната поне два пъти...преди пълна консумация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
ilu6a, а ако бурето е по малко от 50л. повече време ли ще трябва за стареене на ракията и по принцип такава ли е логиката за постигане на елексира?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 12:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Колкото е по-малко бурето,толкова е по-голямо отношението между повърхнина и обем...тоест по-малко трябва да седи дестилата в него.Също така загубите процентно към обема са по-големи при по-малките бурета.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: qzmp и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима