Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Юни 2018, 19:46 Дата и час: 21 Юни 2018, 19:46

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1403 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2571
Местожителство: Пловдив
Според мен цялата работа е в това, че ароматни сортове (примерно мускат) не бива да отлежават в шуплеста дървесина, а във възможно по-плътна - акация, евентуално дрян, ама...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 571
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Ами за мен акацията е намбър бир за ракия,нека да си говорят знаещите че дъбът е най-подходящ!.......

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2015, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
бай Танас написа:
Според мен цялата работа е в това, че ароматни сортове (примерно мускат) не бива да отлежават в шуплеста дървесина, а във възможно по-плътна - акация, евентуално дрян, ама...

За дряна не знам,но дъба е по-плътен от акацията.Ангелския данък при акациевите бурета е осезаемо по-голям от този при дъбовите.При еднакви условия и дебелини на дъгите разбира се.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2571
Местожителство: Пловдив
Хм, нямам опит с акация, ама мислех, че е плътна. Краси тука нещо загатва :) viewtopic.php?f=30&t=411&p=44990#p44990


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 08:49 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 436
вчера говорих с приятели от врачеш потомствени майстори и те не бяха чували някой да прави бурета от дрян ,камо ли за винпром ... дрянов материал май в египет имало :) ама те пък не знам да правят бурета
ножарите имат хубав материал за дръжки затова че може да минем на варианта с дрянов чипс


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 571
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Като говорехме за твърдост,http://parketensviat.com/2013/09/%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/
а за ангелският данък.......ще се разровим. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2015, 18:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
По принцип ние причисляваме към акацията и явора и ясена. Тя и самата акация има нискорасли форми и големи дървета. Не съм навътре с материята та да давам категорични твърдения.
Акацията, обаче си е класика за ракия при нас. Бурета от акация се продават в Брестница (на пътя София -Варна).Казват че са от Врачеш. Те имат една характерна сивкава дървесина. И преди съм писал че имах такова буре.На бая години беше и съжалявам,че не го запазих. Нямаше къде да го сложа, защото ми дойдоха две нови бурета от черница.Нови , нови, но матряла беше съхнал 15 години.Майстора обаче се оказа калпав,а по-скоро нямаше съвременни инструменти, и те си изпяха песента за нема и двадесетина години.Иначе черницата беше я сякъл и сушил дядо ми, а майстора-пръв негов приятел .
Все си мисля, че сливовата иска едно, гроздовата друго.Ако е и мускатова май трябва да имаме няколко бурета.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
"По принцип ние причисляваме към акацията и явора и ясена."
Е това не го разбрах.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 398
баджо написа:
Все си мисля, че сливовата иска едно, гроздовата друго.Ако е и мускатова май трябва да имаме няколко бурета.

Ами то си е точно така... Илюшата го говори от много време.
Сливова - в кисели дървесини /акация,черница/, а гроздовата в дъб. :smoker:

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 472
Местожителство: Zimbabwe
да,но се оказа,че и сливова в дъб пак е много добър резултата!

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2015, 13:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
BREAKER написа:
Като говорехме за твърдост,

Краси плътност, твърдост и порьозност при дървесината не винаги са взаимосвързани неща...
Например венгето и мербото са много твърди иплътни но и високо порьозни...Обработвал съм и двата вида и са много неприятни когато се покажат порите ...
Важна характеристика е и набъбване и съсъхване на дървесината...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 21:41 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 313
Дадоха ми дърво от дива череша има невероятен аромат но е прясно отсечено. Някой дали е пробвал да прави чипс от такова дърво и дали знаете този аромат ще остане ли ако се изсуши дървото?

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Едни от най-хубавите бърбъни лежат в черешови бурета...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:55 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1204
beff написа:
Дадоха ми дърво от дива череша има невероятен аромат но е прясно отсечено. Някой дали е пробвал да прави чипс от такова дърво и дали знаете този аромат ще остане ли ако се изсуши дървото?


Чипс не съм правил. Направо надялках тресчици и след обработка ги сложих в ракията. Много приятен аромат. Но трябва постоянно да се опитва и като ти хареса -махаш треските. Ако престои повече става прекалено ароматизирана и чак дразни.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2015, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 265
Местожителство: ESPAÑA
Подкрепям мненинието на IVO-68 да се наглежда начестичко ракията,че задържили се повечко,почва и леко да нагарча...парчето дърво което имам аз е поне на 6-7г!! Аромата който остава от дивата череша аз оприличавам на бадеми!! :)


Върнете се в началото
  
 
 [ 1403 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима