Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Май 2018, 09:05 Дата и час: 28 Май 2018, 09:05

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 09:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6898
Местожителство: София
Качих един полезен материал:
Изследване на влиянието на дървесини от различен дървесен вид върху органолептичните характеристики на ракиен дестилат.

http://dox.bg/files/dw?a=729898a38c

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Опааа :2thumbs:
Цитат:
При дегустация на ракиените дестилати, старели по ускорен метод с алк. съдържание 43%об. най-висока оценка е получил дестилатът, контактувал с дървесина от кестен - 4,44 а този с дъбова дървесина - 4,37...

Май нямаме отзиви за кестен?
И това за 43%об как го разбирате? Да е стареел при такъв нисък % ли :? или на толкова да са дегустирали...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2789
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Май нямаме отзиви за кестен?

Мисля че става дума за ядливия кестен, а не за този по улиците.....
Да не стане някоя грешка :wallbash: тоя дето расте по парковете ,дървесината му мирише на клозет.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
:cry: таман правех сметка да говоря с един авер дето бачка в "Паркове и градини" :datz:
Мерси Мони :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 10:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6898
Местожителство: София
бай Танас написа:
И това за 43%об как го разбирате? Да е стареел при такъв нисък % ли :? или на толкова да са дегустирали...

Във второ римско от статията е описана схемата-има стареещи и на 43% ,и на 65%,а за органолептична оценка са разредени всички до 40%

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2015, 11:32 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Схема за стареене-отлежаване... Технология си иска... Експериментирам с трески. По-лесен и обективен е контрола над процеса. На снимката са два дестилата обработени с еднакъв материал, еднакви дози, на приблизително два месеца.
Лявата е гроздова, отиде очаквано към коняк... Дясната е джанкова, за екперимент с дъбов материал. Добави се шоколадов аромат.
Предпочитам нещата да са под мой контрол. На оптимални за мен дози. За бъчви не съм си и помислял до сега, количества си трябва...
ilu6a, благодаря за споделения файл. :thumbs1: Не съм го чел още, времето...
Ако трябва SiteAdmin да трие поста ми, повече е за темата с псевдобурето...


Прикачени файлове:
2015-02-20_121743.jpg
2015-02-20_121743.jpg [ 161.78 KiB | Прегледано 538 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Ново буре,перфектен аромат,мекота,все едно пиеш вермут,но надоло пари :).
Цвят,очаквах по-наситен.
Вкус,бие повече от необходимото на дървоооооооооооооо.
Това,за 4 месеца.Дървения вкус,предполагам,ще изчезне с времето,другите бурета не дават толкова силен,или скоро не съм купувал ново буре и съм забравил :nixweiss:
Притеснява ме цвета,все едно е Пещерка,а аз обичам тъмни ракии.
Напълних го с Мускатова,пък да става каквото ще :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Светлият цвят и дървеният вкус предполагат, че това буре не е било изпечено както трябва.
При купуване на ново буре трябва да се завира носът и да се свети с фенерче.
В ново буре мускатовата губи много от аромата.
Може би добра идея ще е да го оставиш само за мускатова. Като се изтощи, няма да отдава толкова дървен вкус, няма да отнема толкова от аромата, ще прави ракията мека и пивка. :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 16:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1072
Местожителство: София
Малко и ново буре. След 2-3 зареждания вероятно (ако е направено що годе свястно) нещата ще дойдат на място.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6898
Местожителство: София
Буретата ми за ракия,винаги са минали 2-3 ферментации на бяло вино в тях преди да почна да ги ползвам за дестилат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Май 2015, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2550
Местожителство: Пловдив
Е, то така е най-добре...ама сега ще се дразним ли :mocken:
Донесе само половин доза такъв дестилат на срещата :D :prost:
Едит: А каква е разликата ако е ферментирало или отлежавало вино?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 17:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6898
Местожителство: София
бай Танас написа:
Едит: А каква е разликата ако е ферментирало или отлежавало вино?

Предполагам ако ферментира ,то екстракцията на фенолни в-ва ще е по-голяма,поради факторите киселинност,температура и нисък алкохол...Но пък при отлежаването времевия интервал е по-голям...тъй ,че вероятно няма кой знае каква разлика...Ама аз изкарвам и двата процеса ,2-3 пъти преди да почна да ползвам бурето за дестилат.
В общи линии идеята на това е намаляване на фенолните в-ва,танините в бурето-така успяваме да извлечем макс кол. лигнин и редуциращи захари, при 65-70% на дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 25 Май 2015, 20:46 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
vnnaidenov написа:
...Вкус,бие повече от необходимото на дървоооооооооооооо...

Според мен, окислявай...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Май 2015, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Какво означава да окислявам?А може и изобщо да не е печено,защото като го поръчвах забравих да кажа че ще е за ракия.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 26 Май 2015, 11:48 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Ракията окислявай, дървената... Пробвай до колко ще може да се оправи. А за грешката с бурето, не ми е от компетециите. По-добре с кислород отколкото аериране с въздух. Има си процедури и за двата случая. Няма да преразказвам, пускам цитат...
"На сегодняшний день основные способы ускорения созревания коньячных спиртов и коньяков по методам влияния и преобразования их компонентов разделяются на три группы отдельно или комбинированно:
1) окислительные;
2) экстракционные;
3) физико - термические.
Окислительные процессы необходимы при созревании коньячных спиртов. При окислении дубильных веществ смягчается их вкус, а при окислении пропилфенольных веществ лигнина по двойной связи в боковой цепи появляются ароматические альдегиды, улучшающие букет коньяка."


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима