Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
ilu6a написа:
Само ще ти кажа,че има една единствана фирма във Врачеш,която в зависимост от степента изпича буретата и бариците си при точно определена температура и време.Всички останали просто обгарят на огън...така на око-въобще ако го направят.


Илийка, дай координати на тази единствена фирма, или на друга от която си доволен, че искам да си направя новогодишен подарък.
И да попитам за мнение:
Аз до сега практикувам така:
Сварената ракия я градирам на 55-60% и я наливам в едно дъбово буренце(10 литрово). Там отлежава около месец-два. Източвам по 2 литра от дъбовото буренце, градирам на 42% и я наливам в едно малко черничево буренце( 3 литрово), от което после си точа в бутилка и.... на масата. Това при мен е непрекъснат процес. Никога не са ми оставали буренцата празни и не ми се налага да ги закисвам или съхранявам празни.
Така ракийката ми харесва най-много и се чудя дали ако си поръчам едно 20-30 литрово буренце с дъбови дъги и черничеви дъна(или обратно), ще се получи същия ефект ?!? :?
Буренцата ми са доста стари и изтощени, та за това искам да ги облекча малко, като включа в схемата и едно ново.
Какво ще ме посъветвате колеги ?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 12:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Няма по-хубаво за дестилата от изтощено буре....всъщност има-две бурета разбира се))))
Аз реклама на фирми от Врачеш не правя....парнал съм се 1-2 пъти...при това съм прецакал хора от форума.
Всеки сам да си преценя при огледа...Например като гледа отвора за тапата..трябва да е обгорял...а ако е пробиван на по-късен етап ,гледайте дървесината-тя трябва да има промени в цвета от повърхността към средата на дъгата.
Трябва да мирише на ванилия...шоколад...а не предимно на пушено.Хубаво е обръчите да имат обратни контри,дъгите да са еднакви като пори,като цвят,гледайте вътре да не е сипвано парафин и т.н. и т.н...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Чудесни съвети и непременно ще се възползвам от тях, ако поръчвам и получавам бурето лично. Но са ми доста далеч тези майстори и мислех да се доверя на препоръка и да поръчвам по интернет или телефона. Разбирам, че има риск при този начин на поръчване, ама....
И все пак кажи я тази фирма с контролираното обгаряне. Или при нея само обгарянето е контролирано а всичко останало е безконтролно....
Цитат:
Няма по-хубаво за дестилата от изтощено буре....всъщност има-две бурета разбира се))))

И това е така, ама буренцата ми са малки и времето и търпението ми за отлежаване са недостатъчни ;)

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 13:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
ilu6a написа:
Надявай се.


Това правя! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 19:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
vtv, това с подаръка много грубо прозвуча. По габровски, ма все пак...

За "моя" майстор.
И аз на никого не налагам мнение и не правя реклама. Случайно се запознах с човека на пистата край Ботевград. Поговорихме и поръчах. След като останах доволен, повторих. И аз за подарък. За татко. И потретих, пак за мен.
За степени на изпичане не сме уточнявали. Казвах му какво и колко ще се държи и какъв ефект очаквам. Е... получавам го.

Та, фирмата е "Буркац" - ЕТ, Цветко Дойчев Цветков. Аз контактувам със сина - Даниел. Веднъж ми докара бурето едно младо момче. Сина. Внука респективно. Адреса е ул. Цар Освободител 30.

НЕ съм ходил в работилницата. Не съм искал да го правя. Срещахме се винаги на площада на селото.

Нека vtv споделя как се развиват нещата, ако в бъдеще има поглед върху поведението на бурето.

Успех желая. Какво друго.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 683
Лъчо,доверил съм ти се напълно!Що ме ядеш и ти сега?Както казах,дано човека си разбира от работата,а подаръкът си е подарък.Той ще бъде оценен,вярвай ми!Дали е по- качествен или не -бъдещето ще покаже.Щото подаръците,респ. буретата,винаги ще са необходими.И именно това буре ще покаже дали ще има и други поръчки на принципа " ти ми го препоръча". :datz:

РР: Директно го адресирах до получателя!Така се прави по габровски! А,истината е "Някъде там",нали си гледал "Туин пийкс" ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2015, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Няма по-хубаво за дестилата от изтощено буре
Аз имам едно 20л
(17л се оказа) което ми е любимо, ползвам го от години.Тази година съм добавил и малко
силно печен дъбов чипс в него, а' ве бурето си е буре, стига да го заредиш с по висок градус алкохол- примерно над 60% и по малко от 70% за добър резултат.
Пс. та те така.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Купих си 50-литрово дъбово буре на 2 години, в което 2 пъти е зареждана ракия. В много добро състояние е и днес ще го закисвам с топла вода. Чудя се дали преди това да го дезинфекцирам с йодафор, или така рискувам да остане мирис на йод? Проблемът е, че бурето има отвор само отгоре и не знам дали ще мога да го изплакна добре от дезинфектанта. Ако има други хитрини преди залагането на ракията, ще се радвам да споделите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 11:53 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
:shock:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
Буре за ракия се дезинфекцира с...............ракия :megagrin: !Закисни го с вода и наливай смело,много смело ракия с висок градус :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Калиев или натриев карбонат - сода за бъчви... ако се налага...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
SiteAdmin написа:
Калиев или натриев карбонат - сода за бъчви... ако се налага...


Използвано е! Според мен няма смисъл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ако от содата няма смисъл, какъв би могъл да е смисълът на йодафора :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Благодаря за съветите, колеги. Закисвам смело с гореща вода. Не съм ползвал досега буре за отлежаване, та затова питах. Йодофора по принцип ми върши перфектна работа преди бутилиране на бира, а се сетих за него, защото бурето е от продавалника и все пак не знам какво точно е съхранявано. Но продавачът беше много коректен и каквото каза беше вярно, така че действам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
За смолянското буре правено в Асеновград ли става въпрос ??

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима