Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Да, точно за това буре говорим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 35
Местожителство: Елена
Здравейте! Мой приятел ми подари 10л. буренце! Каза ми, че го е поръчал от Ботевград! Прочетох тоста във форума и се притесних доста! Проетох, че бурето трябва да бъде опушено отвътре, но моето не е!
Как според вас това, че не е опушено ще се отрази на ракията, която ще сложа в него!
Имам двайсетина кила ароматна ябълкова и тия дни ще варя още един казан и бях решил да я оставя за отлежаване в едно 30л. старо буре, но с подаръка който получих плановете ми се промениха!
Обясниха ми, а също и прочетох за закисването с вода, в последствие с разреден спирт, но това че не е опушено доста ме притеснява, та да не разваля хубавата ракия! Какво ще ме посъветвате?
Да пробвам ли с ракия или да го лакирам и да го сложа на стената за украса!?! :)
:skeptisch: :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Ако действително не е опушено от вътре - най-добре на стената! Иначе рискуваш да пиеш ябълкова с вкус на паркет.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 09:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не опушено,а обгорено трябва да е и след това почистено...Подуши при отвора,намираш ли някаква миризма като на...горена захар,лек дим...Светни с нещо и погледни в него и ще разбереш веднага как е обработвано."Майсторите" на този тип изделия като литраж имат навика да закисват дъгите във вряла вода преди сглобяването за да се поогънат поне малко,вместо да ги нагряват чрез огън.
За ябълковата си ползвай старото буре...тя и без това не понася много дъб.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Сипи си ракийката в бурето и я наблюдавай за цвят и аромат.Ако замирише на паркет,опцувай ме и си я превари :)
Все пак става въпрос за 10 л.Другия вариянт е да го пратиш на бъчвар да го изпече,а не "опуши".
Аз бих рискувал да го напълня.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 35
Местожителство: Елена
Извинявам се за "ОПУШВАНЕТО", бях доста разочарован, като писах въпроса, защото погледнах вътре и си бе бяло с малко стушки в него и направих тази грешка. Все пак ще го закисна и ще сложа няколко литра гроздова - длъжен съм да пробвам, заради приятеля ми, който ми направи този жест. С него сме прекалено зелени в този занаят и предполагам са го подвели, а и аз бих направил същата грешка, преди да почерпя от Вашия опит! Поздрави!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 22:38
Мнения: 6
Каква ще е разликата в опушено и не опушено буре , второто миришело на паркет :o а първото ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 22:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Буретата не се опушват, а се изпичат. Думата "опушване" в случая се употребява в смисъл на претупано изпичане, затова и неприятният аромат на прясна дървесина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 22:38
Мнения: 6
Благодаря за отговора :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Здравейте колеги,
Отново имам нужда от съвет :?
Дядо Коледа разбрал, че тази година много съм слушкал, папкал и даже разбрал, че съм направил добра мускатова ракийка. По този повод добрият старец ме дари с едно чисто ново 15 литрово дъбово буренце. За всеки случай ревизирах подаръка, според съветите на ilu6a, и с изненада разбрах, че старецът се е съобразил и с тях :2thumbs:
До тук добре, ама аз се ошашках. От два дена закисвам буренцето със студена вода не защото сълзи отнякъде, а защото не знам по кой начин да го включа в моята непрекъсната проточна схема:
NESTI написа:
Аз до сега практикувам така:
Сварената ракия я градирам на 55-60% и я наливам в едно дъбово буренце(10 литрово). Там отлежава около месец-два. Източвам по 2 литра от дъбовото буренце, градирам на 42% и я наливам в едно малко черничево буренце( 3 литрово), от което после си точа в бутилка и.... на масата. Това при мен е непрекъснат процес. Никога не са ми оставали буренцата празни и не ми се налага да ги закисвам или съхранявам празни.

От прочетеното тук разбирам, че трябва да го включа в началото - като първо буре. Но като видях, че оцвети водата за два дена се опасявам, че ще трябва да го презареждам най-много на седмица. Да де, но така след месец-два няма да има с какво да го пълня и ще се наложи да го държа празно. А и ракията няма да е отлежала достатъчно.
Какво е мнението ви за това да го включа като последно в схемата и да го пълня постепенно с 42* ракия докато го поизтощя.??????
Ще кажете: "Да ти имам проблемите....", ама като няма инструкция за експлоатация към бурето, така ще задавам тъпи въпроси :datz: :wallbash:
Моля за бърз отговор, че буренцето ще го хване воден плеврит, а мен не ме свърта да разбера как ще се отрази новата придобивка на ракийката ми.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
еми колега така е само в началото,докато се поизтощи.смятай едно 1,5-2год. ще продължи този етап,при непрекъснато отлежаване.отначало седмица,после 2 и т.н.,защото бързо оцветява.няма как просто трябва да си мине този технологичен период.
дали има смисъл от втото буре не знам,но човешката креативност няма граници...в твоя случай няма да е зле да отиде вече в изтощено друго буре за дългосрочно отлежаване. :megagrin:

пс> аз реших да си направя един експеримент с новото 15л дъбово буре или по-точно със троянската сливова.след седмица стават 2 месеца,откакто я налях,първата му ракия е.тя си беше отлежала порядъчно в другото ми пак дъбово,както и бе подложена на експеримента със сушените сливи.с две думи беше си елексир с много силен аромат на сливи,както и доста тъмен цвят.
та след седмица ще докладвам със снимки да видим дали не съм я оклепал.
целта ми беше,понеже това буре ще бъде само за сливова,да поеме невероятния аромат от тая разкошна ракия.всеки ден го въртя,че бяха само 4л.всеки луд с номера си... :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Нести,не ти трябва да слагаш мускатова в ново дъбово буре-ще изгубиш аромата за сметка на дъба.Ракия с мускатов/мискетов аромат си иска изтощено буре.
Първото ми буре което взех беше акация-не съжалявам.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Ооох ми като нямам друга освен мускатова :datz:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Забъркай набързо нещо малцово :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
NESTI написа:
Ооох ми като нямам друга освен мускатова :datz:

Ами освен да ти изпратя няк'ви патоки? :D
П.П.:Изтощавай си бурето малко-по малко,въпроса е да намериш верният и задоволителен аромат/вкус който на ТЕБЕ ти харесва. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима