Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Такааа, започвам и аз експерименти с новото буре.
Като за начало го напълних с 43* мускатова. Ще го наблюдавам всекидневно и ще дегустирам докато получа задоволителен резултат.......или докато се алкохолизирам :roll:
А ако тръгне ракията да се паркетизира или в друга грешна посока, източвам и в старите буренца за поправяне. Ако пък съвсем се оплескат нещата - преваркаа.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 19:09 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
А защо на 43 градуса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 20:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
Да докладвам:
Платих бурето,изпратих го на получателя и той остана изключително доволен от подаръкът.Врачешко производство,изпечено и ухаещо на ванилия,според получателя.Така че,...............получи се! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
ilu6a написа:
А защо на 43 градуса?

Емииий... и аз не знам :datz:
Реших, че така ракията ще престои в бурето по-дълго време преди да придобие конячен цвят и ще извлече повече карамели, шоколади, крем брюлета, торти гараш и т.н. Пък и да точа от буренцето директно по празниците.
Що бе Илийка, сбърках ли много?
Предполагам, че на бурето нищо няма да му стане или пак греша? Един приятел ме посъветва да го източа и да го презаредя със спирт, но се оказа, че наследникът ми трансформирал спирта в "студентска водка". Т'ва младото поколение няма никакво уважение към ракията :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 00:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
NESTI написа:
Що бе Илийка, сбърках ли много?
Предполагам, че на бурето нищо няма да му стане или пак греша?

На бурето нищо няма да му стане...виж дестилата е друга работа.На висок градус се екстрахират повече и от нужните неща на дървесината.Не случайно по-добрите дестилати(конечни,зърнени,ракиени,ромови) отлежават на 70 и повече градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
О.К.
Благодарско за съветите.
За съжаление няма да мога да дойда на срещата, за да си платя "членския внос" към този форум, от който научих много и който ме запозна (за сега задочно) с много ценни и начетени хора. Но никога не е късно да се надегостираме по друг повод или без ......с научна и ограмотителна цел де ;)
П.П. А имате ли някакви данни или писано из форума за това, при какъв алкохолен градус какви вещества се екстрахират от дъба?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 14:55 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
В същата тема е упоменато.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 16:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 74
Местожителство: София
Аз поръчах едно 5 л. буренце дъб и акация смес от цитираните от колегата msergiev - Баден. Където и да попитах са отрупани от работа и става с поръчка и чакане. Като пристигне ще дам отзиви ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ето за който не е разбрал какво става с ракия,сложена за 2 месеца в чисто ново дъбово буре>

Прикачени файлове:
18122015300.jpg


Прикачени файлове:
18122015301.jpg


ето и буретата>

Прикачени файлове:
05122015296.jpg


Прикачени файлове:
05122015299.jpg


ракията в малката бутилка (троянска сл) е била 2м в малкото буре и после още толкова в новото голямо.цвета и преди да я налея в новото беше като на тая в голямата бутилка.ракията в голямата бутилка беше 8м в малкото буре,което беше поизтощено около 1,5год.цвета и преди да я налея вътре беше много бледо жълт.
сега налях в голямото буре втората му ракия,11л троянска сливова със слабо жълт цвят.
субективния резултат от акцията са ракии,заради които си взимам едни сингъл малцове 12г само като резерва за празниците,ако случайно свърши ракията. :D наистина много меки напитки се получиха,няма нужда от лед изобщо.за цвета може да се спори,но аз си ги харесвам и така!
друг извод,който потвърди мненията на компетентни хора тук е,че колкото по-малко е бурето,толкова по-бързо оцветява ракията когато е ново!
загубите за тези 2 месеца на голямото 15л буре са 10%,при начално количество 4л източих към 3,6-3,7л.за намаляването им би било оптимално да се пълни догоре,ако има възможност.това в мазето на влажно!

наздраве! :saufen:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
А на какъв алкохолен градус беше като я наля и как се промени във времето?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
за съжаление не знам градусите,просто става много мека,пивка и някак по-тежка от дъба.но все пак отлежаване с години не съм постигал,засега.живот и здраве и това ще стане.аз си купувам готова ракия и мога само на едно доверие към производителите да разчитам. :? теоретично сливовата била 40,а гроздовата 42 градуса.
следващия ход ще трябва да си набавя спиртомер. :?
има ли опасност да намеря някое китайско менте,или да кажем къде в пловдив да купя читав?
мерси предварително!


Последна промяна free на 19 Дек 2015, 16:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
free написа:
...... някое китайско менте,или да кажем къде в пловдив да купя читав?
мерси предварително!

О-о-оооо,както казва дъщеря ми,
ами ела на някоя Пловдивска среща и колективно ще помислим по въпроса. ;) :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2015, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
реши се проблема,дядо коледа ми донесе оборудване>


Прикачени файлове:
19122015311.jpg



колко време трябва да изчакам така,че термометъра показва 15 градуса?алк.градуси 40 показва.
и тая скала отстрани според темп. +-% директно в алкохолни градуси ли да се смята или?

пс>колега BREAKER добра идея,къде се запивате в пловдив?

значи уреда е с долно отчитане,пише си на него.сега показва 40 при 17гр температура,значи с корекцията точно 41 градуса!
ако верно е била 42 преди да я сложа да отлежава е намаляла с 1 градус,теоретично.това е гроздовата отлежала 8м в бурето.
следващата ще е с точни данни преди и след буретата! :saufen:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2015, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
free написа:
>колега BREAKER добра идея,къде се запивате в пловдив?

:saufen:

Ами ние не се запиваме,просто се виждаме сверяваме си часовниците,дегустираме,общуваме си сладко-сладко,разменяме си идеи и опит, водим напоителен разговор....и така....затваряме заведението. :D
Следи ето тази тема:http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=2911&hilit=%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Аз пък да Ви кажа част от прясната ракия е налях в чисто ново добре изкиснато дъбово бури на дата 16.11.2015г.Вчера реших да понаточа малко с цел проба и установих,че цвета на ракията от безцветна се е променил към сламено жълт съвсем слабо,вкусът почти не е мръднал единствено острият аромат на прясна ракия е изчезнал.Бурето ми седи в тъмна изба на около 12-13 градуса температура.Кога според Вас ще започне поне частично да се получава добре омекотена и оцветена ракия ?Не,че бързам,но все пак кога може да се очаква получаването на така желаната течност?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима