Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
По описанието съдя,че бурето не е изпечено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колега,мирише ми на недобре- или съвсем необгорено отвътре буре.за толкова време трябваше да е почти като коняк.

пс> колегата vnnaidenov беше по-бърз. :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Изпечено е със сигурност защото по време на накисванията светнах вътре със фенер и това което видях беше,че вътрешността е изцяло черна поне това което можеше да се види от дупката от горе.Друг въпрос е може би колко е изпечено.Освен това при първото плакнене ми излезнаха от вътре при изливането на водата миниятюрни стърготинки, които също бяха почернели.А при поръчването му изрично подчертах,че ми трябва буре за ракия и врачешкия производител ми каза,че ще ми изпрати от толкова обгорените, който се ползвали за ракия!
Но ще чакам друг избора нямам дано само да не се прецака нещо ракията!Нека ако някой от Вас има подобен случай/опит/да сподели информация.
Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
pavlin написа:
Изпечено е със сигурност защото по време на накисванията светнах вътре със фенер и това което видях беше,че вътрешността е изцяло черна поне това което можеше да се види от дупката от горе.Друг въпрос е може би колко е изпечено.Освен това при първото плакнене ми излезнаха от вътре при изливането на водата миниятюрни стърготинки, които също бяха почернели.А при поръчването му изрично подчертах,че ми трябва буре за ракия и врачешкия производител ми каза,че ще ми изпрати от толкова обгорените, който се ползвали за ракия!
Но ще чакам друг избора нямам дано само да не се прецака нещо ракията!Нека ако някой от Вас има подобен случай/опит/да сподели информация.
Благодаря


Не го мисли!При 12градуса околна температура нещата стават по-бавно!Не знам какъв е обема на бурето,но колкото по-бавно,толкова по-добре!При едно 40-50 литрово четири пет месеца няма да имаш проблеми/при тези не особено високи температури/!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
За бурето за което става въпрос е 10 литрово.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
Нищо че е малко!Пробвай по-често!Ако при второ зареждане през лятото сложиш същата ракия, за същото време ще получиш по наситен цвят и аромат!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Дадоха ми съвет, след като съм изкиснал ново дъбово буре 5; 6 пъти с вода и вече не пропуска, да го напълня с патоки и да стои така 30 дни и след това да го пълня с ракия. Тук прочето, че може да остане неприятен дъх от патоките. Но ако го напълня със спирт от аптеката ще ми излезе доста скъпо, въпреки че бурето е само 10л. Имам доста първак! Ще има ли неприятни последици ако го напълня с първак?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 19:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
За 10л буренце са ти необходими 2л спирт ,които да разредиш на 25%...тоест 10лв макс.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Патоки не бих ползвал.Много са гадни :igitt: Виж,разреден първак,да.Аз тази процедура никога не съм я правил и я смятам за излишна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Първак, ама и той какъв ще е. На село имам едни 10 литра на 57 гр не знам от кои години и от какви джибри но е голяма отврат. Не смея да го сложа за преварка с нови джибри, камо ли да го налея в буре. Аз процедирах по следния начин по съвет на майстора бъчварин. Бурето е 30 л. Първоначално закисване със студена вода за 24 часа. Изливане на водата и пълнене с ракия (реколта 2013г.) около 48 алк. гр. след две седмици изваждане на тази ракия поради достигане на тъмен цвят (коняк) промяна на вкуса почти никакъв. Веднага зареждане на отново. След 20 дни същия цвят. Вкусът леко променен към по-добро. Отново зареждане. След 40 дни цвят и вкус почти като коняк. Източване на ракията и опаковане на бурето със стреч без изплакване с вода. Така престоя от юни-юли до новата реколта. Първото зареждане (реколта 2014г.) на 53 алк гр престоя 4 месеца до достигане на конячен цвят и много добър и мек вкус. Второто зареждане, пак същата ракия е вече на 8 месеца. В ракията се усещаше един остър вкус. След тези 8 месеца от него няма и помен. Сега следва зареждане от тази годишна ракия на 63 алк гр. Надявам се тя престои поне една година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2015, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 34
Местожителство: Елена
Благодаря за съвета! Взех спирт и разредих с вода и сега вече е пълно! След близо месец ще го заредя с ракия от мерло!!! Весели празници!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Здравейте,
Ракията която налях в новото буре на 16.11 вече започна да придобива по тъмно кехлибарен цвят и затова смятам да я източвам.Като вкусови качества не бих казъл,че е станала кой знае каква.Да определено е по добре е от прясно сварената и първоначалният и остър вкус е изчезнал,но поне според мен не е омекотена така както някой от Вас казват,а по скоро при отпиване има лек послевкус на обгорено дърво,което в никакъв случай не е неприятно,но поне за мен не е това което трябва да бъде.
Соред Вас трябва ли да чакам още за по добро омекотяване/т.е.да е по пивка/ или тъй като бурето е ново за първо зареждане това е максимума?И вторият ми въпрос след източването мога ли веднага без плакнене на бурето да наливам другата ракия,а и тя по бързо и с по добър вкус ли би трябвало да стане?
Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 13:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Мекотата и заоблянето на дестилата идва с по-дългото отлежаване,което същевременно не бива да е съпроводено с агресивно оцветяване.В твоя случай бих я извадил ,щом цвета е доста наситен.Налей другата ракия без изплакване ако са сходни като аромат.Тя трябва да стане по-добра,но за по-дълго време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 22:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 74
Местожителство: София
Здравейте, след като получих ново буре 5 л. го накиснах с вода за 36 часа и после отново с вода за още 24 часа. Налях ракията след това ( около 4 л. ) и за четири дни доби жълт цвят ( в чашата като лимонада ) и на вкус на четвъртия ден усещам аромат и дъх на дъска. Бурето отвътре изглежда изпечено, дори и дъната са черни. Ще трябва да го изтощавам явно - добър вариант ли е да източа ракията и да го напълня с 1 л. 95 % спирт от аптеката, разреден с вода за около месец?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2015, 22:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
mitkom написа:
.добър вариант ли е

Да.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mrben572002 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима