Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Апр 2018, 15:01 Дата и час: 22 Апр 2018, 15:01

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 92  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 11:53 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1418
Местожителство: Дупница
:shock:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 80
Буре за ракия се дезинфекцира с...............ракия :megagrin: !Закисни го с вода и наливай смело,много смело ракия с висок градус :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Калиев или натриев карбонат - сода за бъчви... ако се налага...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 80
SiteAdmin написа:
Калиев или натриев карбонат - сода за бъчви... ако се налага...


Използвано е! Според мен няма смисъл.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 12:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Ако от содата няма смисъл, какъв би могъл да е смисълът на йодафора :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2015, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Благодаря за съветите, колеги. Закисвам смело с гореща вода. Не съм ползвал досега буре за отлежаване, та затова питах. Йодофора по принцип ми върши перфектна работа преди бутилиране на бира, а се сетих за него, защото бурето е от продавалника и все пак не знам какво точно е съхранявано. Но продавачът беше много коректен и каквото каза беше вярно, така че действам!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
За смолянското буре правено в Асеновград ли става въпрос ??

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2015, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Да, точно за това буре говорим.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Здравейте! Мой приятел ми подари 10л. буренце! Каза ми, че го е поръчал от Ботевград! Прочетох тоста във форума и се притесних доста! Проетох, че бурето трябва да бъде опушено отвътре, но моето не е!
Как според вас това, че не е опушено ще се отрази на ракията, която ще сложа в него!
Имам двайсетина кила ароматна ябълкова и тия дни ще варя още един казан и бях решил да я оставя за отлежаване в едно 30л. старо буре, но с подаръка който получих плановете ми се промениха!
Обясниха ми, а също и прочетох за закисването с вода, в последствие с разреден спирт, но това че не е опушено доста ме притеснява, та да не разваля хубавата ракия! Какво ще ме посъветвате?
Да пробвам ли с ракия или да го лакирам и да го сложа на стената за украса!?! :)
:skeptisch: :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 395
Ако действително не е опушено от вътре - най-добре на стената! Иначе рискуваш да пиеш ябълкова с вкус на паркет.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 09:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
Не опушено,а обгорено трябва да е и след това почистено...Подуши при отвора,намираш ли някаква миризма като на...горена захар,лек дим...Светни с нещо и погледни в него и ще разбереш веднага как е обработвано."Майсторите" на този тип изделия като литраж имат навика да закисват дъгите във вряла вода преди сглобяването за да се поогънат поне малко,вместо да ги нагряват чрез огън.
За ябълковата си ползвай старото буре...тя и без това не понася много дъб.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
Сипи си ракийката в бурето и я наблюдавай за цвят и аромат.Ако замирише на паркет,опцувай ме и си я превари :)
Все пак става въпрос за 10 л.Другия вариянт е да го пратиш на бъчвар да го изпече,а не "опуши".
Аз бих рискувал да го напълня.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Извинявам се за "ОПУШВАНЕТО", бях доста разочарован, като писах въпроса, защото погледнах вътре и си бе бяло с малко стушки в него и направих тази грешка. Все пак ще го закисна и ще сложа няколко литра гроздова - длъжен съм да пробвам, заради приятеля ми, който ми направи този жест. С него сме прекалено зелени в този занаят и предполагам са го подвели, а и аз бих направил същата грешка, преди да почерпя от Вашия опит! Поздрави!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 22:38
Мнения: 6
Каква ще е разликата в опушено и не опушено буре , второто миришело на паркет :o а първото ?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2015, 22:47 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Буретата не се опушват, а се изпичат. Думата "опушване" в случая се употребява в смисъл на претупано изпичане, затова и неприятният аромат на прясна дървесина.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 92  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима