Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
Това е най-старото ми буренце и е само 10 литра. През годините съм го зареждал с различни ракии, но вече ми е само за смокиновата.
Следващото е на около 5 години и е 30 литра, като в началото слагах гроздова, а от тази година пак гроздова-мускатова :)
Третото ми буре взех миналата година, но малко се издъниха с първото и ми го смениха с друго, накратко след като го напълних с ракия мина месец и какво да видя под бурето всичко мокро, оказа се че е протекло от един чеп :mocken: добре че навреме го видях и само 2-3 литра беше загубата.
Бурето е 80 литра. Първото го взех от човек край пътя, а следващите две са от Врачеш.

И най накрая последните две които си взех от Пловдивския панаир. Страшно съм доволен от изработката, но едва наесен ще ги заредя. Малкото е 40 литра, а голямото 100, правени са по Френска технология от сърцевината на дъб.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
откъде намираш толко ракия бе колега? :? :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
free написа:
откъде намираш толко ракия бе колега? :? :respekt:


Ами в общи линии сам си я варя. Имам лозе и 8 смокини, както и 17 сини сливи (като за сливите трябва да почакам, тази пролет ги засадих :) ) А като цяло гроздето го изкупуват на безценица, а сладко от смокини имам достатъчно. А също така когато имаш достатъчно бурета ракията може да отлежава с години :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
браво поздравявам те,само хубава да ти става ракията!

днес източих една троянска сливова след 3 месечно отлежаване в новото ми дъбово буре.доста късно взех спиртомера и се оказа само 38%,поне вече няма да взимам от нея.от почти 11л са останали 10,5л в мазето на хладно(13гр) и влажно.като че ли това е оптималната продължителност откъм фирата.вкусовите качества ще пробвам на вечеря,но ракията си беше много добра и преди.
веднага отбелязвам недостатъка на малката канелка-голям зор видях докато я източа.
напълних 14,5л тетевенска сливова,която купих по нг чрез приятели,тя е 43% и е отлежала,както и цвета си го има.ще я оставя поне 6м вътре.

ето как изглежда троянската,която току що източих от по-голямото буренце>

Прикачени файлове:
20032016323_576x768.jpg


Прикачени файлове:
20032016324_1024x768.jpg


Прикачени файлове:
бурета.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
free написа:
браво поздравявам те,само хубава да ти става ракията!


Благодаря колега, надявам се :)
Буретата ти изглеждат прекрасно и с тези канели са много кипри.Аз ракията я слагам в бурето на 55- 60 градуса и преди няколко дена източих една бутилка смокинова, престояла повече от 6 месеца, спиртомера показа 50 градуса, така че е нормално да пада градуса.
Човека от който купих последните две бурета ме посъветва, когато отлежи 2-3 месеца в бурето новата ракия да сложа малко парафин около тапата и така запечатано бурето, градуса няма да се губи повече.
Иначе Цвета на ракията ти ми харесва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ти понеже си производител хубаво правиш с високите градуси,аз съм за съжаление краен консуматор и нямам тая възможност.поръчал съм на един приятел да ме включи в следващата реколта с едни 10л да напълня малкото,ама на макс.градуси,да видим кога ще е.
проблема с тапата ми е познат и подозирам,че оттам идват загубите на градус.по този случай купих алтернативни тапи от корк и силикон,но ме е страх корка да не пусне някакъв лош дъх.силиконовата е ок.опитах да набия ориг.тапа,обаче след няколко дена за малко да се разцепи най-горната дъга.малко се зацепи и ще трябва да я мина с пилата.неудачна работа ама сега вече знам,жалко за хубавите дъбови тапи,но работа не вършат.може би ако се зашлайфат малко и се сложи някакво гумено уплътнение...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 22:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Хем буре,хем без загуби :nixweiss:Душата в рая и х.. до края.Няма как да стане. :) Плащайте си ангелския данък :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
vnnaidenov написа:
Хем буре,хем без загуби :nixweiss:Душата в рая и х.. до края.Няма как да стане. :) Плащайте си ангелския данък :prost2:


Чети по добре, не говоря за количество, а само за градуса :) а то е ясно че "красотата иска жертви"

free написа:
ти понеже си производител хубаво правиш с високите градуси,аз съм за съжаление краен консуматор и нямам тая възможност.поръчал съм на един приятел да ме включи в следващата реколта с едни 10л да напълня малкото,ама на макс.градуси,да видим кога ще е.
проблема с тапата ми е познат и подозирам,че оттам идват загубите на градус.по този случай купих алтернативни тапи от корк и силикон,но ме е страх корка да не пусне някакъв лош дъх.силиконовата е ок.опитах да набия ориг.тапа,обаче след няколко дена за малко да се разцепи най-горната дъга.малко се зацепи и ще трябва да я мина с пилата.неудачна работа ама сега вече знам,жалко за хубавите дъбови тапи,но работа не вършат.може би ако се зашлайфат малко и се сложи някакво гумено уплътнение...


Ами надявам се да е прав майстора, още не съм пробвал да слагам парафин, а първите 1-2 месеца даже вместо тапата слагам тензух и я аерирам по два три пъти в седмицата( когато си ходя до село, където са и Буретата) и тогава най осезателно намалява количество и градус, но пък и ракийката става една мека, ароматна и загубите си заслужават!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
според мен при наличието на такива хубави бурета аерирането е излишно,буретата си правят магията сами,просто си иска време.но си мисля,че затварянето на тапата трябва да е почти херметично,и затова помисли за алтернатива.не бива да се допускат такива големи загуби на градус.има и гумени тапи за бурета и дамаджани,май и те уплътняват доста по-добре от дъбовите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 15:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 869
Местожителство: Плевен
Колко внимателно да чета?Да си изгубил 5-10 градуса,това не го вярвам.Имаш бурета,2 месеца аерираш,ЩО?
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.
Нито градус пада,нито количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 616
vnnaidenov написа:
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.

Ти сериозно ли? За тая работа има дамаджани и чипс, що мъчиш бурето.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 14
pentco написа:
vnnaidenov написа:
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.

Ти сериозно ли? За тая работа има дамаджани и чипс, що мъчиш бурето.


Разбира се че се шегува :)
vnnaidenov не се обиждай , според мен в предния си пост визираш количеството и градуса, а аз говорих само за градуса и то просто цитирах част от разговора си с майстора на буретата ( значи още след няколко месеца лично ще го изпробвам и ще докладвам дали е истина)
Така, що се отнася до аерирането сте абсолютно прави ама пусти мерак всичко да пробвам.
И последно за градусите, тук вече нещата са малко по заплетени, първо забелязах, че самото аериране сваля допълнително градуса и второ с моя спиртомер я меря когато я наливам в бурета, а първата бутилка я подарих на приятел и му казах че е над 50 градуса та да си я разреди и той ми каза че я е мерило с неговия и е била 50 градуса. Обобщавам, наистина 10 градуса няма опасност да падне но виж 5 в буретата плюс аериране е много възможно.
Оттук нататък мисля машината за аериране да я ползвам само в съда в който тече ракията от казана :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
прав си,то всички малко или много ги правим тия магии от мерак.
по въпроса за загубата на градус по време на отлежаване жалко,че не се намеси някой наистина компетентен колега.
аз бих приел,че загуба от 1-2 градуса би могло да мине за нормално(за колко време обаче?).но по всяка вероятност с увеличаване на градуса на ракията се увеличават и загубите на градус при отлежаване,понеже летливостта е по-висока.недоброто уплътняване при тапата сигурно допринася още за това.
но пък в крайна сметка ако няма такива проучвания можем да дадем начало,нещо като таблицата за корекциите на градуса спрямо температурата,само че ни трябва зависимостта на градуса според времето на отлежаване.вероятно ще има значение и температурата при отлежаването,стана сложно... :? :megagrin:
наздраве!

пс>сушената слива,която сложих вчера в 0,7л бутилката троянска,вече е дала аромат,усеща се добре.негативния ефект е,че я е захаросала малко.трябваше май да я понакисна предварително в студена вода или да я пусна в 2л бутилка. :buch:


Последна промяна free на 21 Мар 2016, 21:59, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Недейте да аерирате като ползвате буре...Идеята на аерацията е ...окисление,а бурето достатъчно добре върши тази работа през дъгите.То и като цяло така извършена аерацията се доближава съвсем малко до това ,което се опитва да е,а именно вкарване на"разпрашен" въздух...имитирайки порьозността(пропускливостта) на дъгите на бурето.
Тоест ако се арерира,то е необходима фина дюза .
По отношение на градусите...в зависимост от влажността и температурата на помещението в което се намира бурето, съотношението на вода и етил(тъй като се изпаряват едновременно и заедно) доста се мени...понякога намалява като обем повече тоест се вдига градуса,а понякога изпоранието на спирта предварява това на водата процентно и градуса пада...Когато топло и влажно-градуса спрямо обема се вдига,а когато е хладно и загубите на градусите спрямо обема са по-големи.
Казано иначе в първия случай ще намалее повече но с това което остане ще е с по-висок градус от първоначалния,а втория случай-загубите са по-малки на обем...но градусите ще намалеят.
За това се търси спрямо изискванията и различна среда...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ilu6a благодаря за пояснението!
значи нещата станаха доста сложни:влажност,време на отлежаване,температура,от каква дървесина е бурето,колко е голямо и колко пълно,че и първоначалните градуси на дестилата.
невероятно научих,че градусите дори може да се увеличат! :buch: :saufen: :2thumbs:
едно е ясно,че отлежалата ракия е по-малко от първоначалното зареждане,ама после кефа е голям! :lab:
мерси отново!
:thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 658 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима