Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Апр 2018, 11:14 Дата и час: 22 Апр 2018, 11:14

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 92  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2015, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2012, 22:38
Мнения: 6
Благодаря за отговора :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
Здравейте колеги,
Отново имам нужда от съвет :?
Дядо Коледа разбрал, че тази година много съм слушкал, папкал и даже разбрал, че съм направил добра мускатова ракийка. По този повод добрият старец ме дари с едно чисто ново 15 литрово дъбово буренце. За всеки случай ревизирах подаръка, според съветите на ilu6a, и с изненада разбрах, че старецът се е съобразил и с тях :2thumbs:
До тук добре, ама аз се ошашках. От два дена закисвам буренцето със студена вода не защото сълзи отнякъде, а защото не знам по кой начин да го включа в моята непрекъсната проточна схема:
NESTI написа:
Аз до сега практикувам така:
Сварената ракия я градирам на 55-60% и я наливам в едно дъбово буренце(10 литрово). Там отлежава около месец-два. Източвам по 2 литра от дъбовото буренце, градирам на 42% и я наливам в едно малко черничево буренце( 3 литрово), от което после си точа в бутилка и.... на масата. Това при мен е непрекъснат процес. Никога не са ми оставали буренцата празни и не ми се налага да ги закисвам или съхранявам празни.

От прочетеното тук разбирам, че трябва да го включа в началото - като първо буре. Но като видях, че оцвети водата за два дена се опасявам, че ще трябва да го презареждам най-много на седмица. Да де, но така след месец-два няма да има с какво да го пълня и ще се наложи да го държа празно. А и ракията няма да е отлежала достатъчно.
Какво е мнението ви за това да го включа като последно в схемата и да го пълня постепенно с 42* ракия докато го поизтощя.??????
Ще кажете: "Да ти имам проблемите....", ама като няма инструкция за експлоатация към бурето, така ще задавам тъпи въпроси :datz: :wallbash:
Моля за бърз отговор, че буренцето ще го хване воден плеврит, а мен не ме свърта да разбера как ще се отрази новата придобивка на ракийката ми.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 17:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 469
Местожителство: Zimbabwe
еми колега така е само в началото,докато се поизтощи.смятай едно 1,5-2год. ще продължи този етап,при непрекъснато отлежаване.отначало седмица,после 2 и т.н.,защото бързо оцветява.няма как просто трябва да си мине този технологичен период.
дали има смисъл от втото буре не знам,но човешката креативност няма граници...в твоя случай няма да е зле да отиде вече в изтощено друго буре за дългосрочно отлежаване. :megagrin:

пс> аз реших да си направя един експеримент с новото 15л дъбово буре или по-точно със троянската сливова.след седмица стават 2 месеца,откакто я налях,първата му ракия е.тя си беше отлежала порядъчно в другото ми пак дъбово,както и бе подложена на експеримента със сушените сливи.с две думи беше си елексир с много силен аромат на сливи,както и доста тъмен цвят.
та след седмица ще докладвам със снимки да видим дали не съм я оклепал.
целта ми беше,понеже това буре ще бъде само за сливова,да поеме невероятния аромат от тая разкошна ракия.всеки ден го въртя,че бяха само 4л.всеки луд с номера си... :lab:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 567
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Нести,не ти трябва да слагаш мускатова в ново дъбово буре-ще изгубиш аромата за сметка на дъба.Ракия с мускатов/мискетов аромат си иска изтощено буре.
Първото ми буре което взех беше акация-не съжалявам.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
Ооох ми като нямам друга освен мускатова :datz:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2549
Местожителство: Пловдив
Забъркай набързо нещо малцово :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 567
Местожителство: някъде в Хейтърландия
NESTI написа:
Ооох ми като нямам друга освен мускатова :datz:

Ами освен да ти изпратя няк'ви патоки? :D
П.П.:Изтощавай си бурето малко-по малко,въпроса е да намериш верният и задоволителен аромат/вкус който на ТЕБЕ ти харесва. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 00:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
Такааа, започвам и аз експерименти с новото буре.
Като за начало го напълних с 43* мускатова. Ще го наблюдавам всекидневно и ще дегустирам докато получа задоволителен резултат.......или докато се алкохолизирам :roll:
А ако тръгне ракията да се паркетизира или в друга грешна посока, източвам и в старите буренца за поправяне. Ако пък съвсем се оплескат нещата - преваркаа.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 19:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
А защо на 43 градуса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1195
Да докладвам:
Платих бурето,изпратих го на получателя и той остана изключително доволен от подаръкът.Врачешко производство,изпечено и ухаещо на ванилия,според получателя.Така че,...............получи се! ;)

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
ilu6a написа:
А защо на 43 градуса?

Емииий... и аз не знам :datz:
Реших, че така ракията ще престои в бурето по-дълго време преди да придобие конячен цвят и ще извлече повече карамели, шоколади, крем брюлета, торти гараш и т.н. Пък и да точа от буренцето директно по празниците.
Що бе Илийка, сбърках ли много?
Предполагам, че на бурето нищо няма да му стане или пак греша? Един приятел ме посъветва да го източа и да го презаредя със спирт, но се оказа, че наследникът ми трансформирал спирта в "студентска водка". Т'ва младото поколение няма никакво уважение към ракията :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 00:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
NESTI написа:
Що бе Илийка, сбърках ли много?
Предполагам, че на бурето нищо няма да му стане или пак греша?

На бурето нищо няма да му стане...виж дестилата е друга работа.На висок градус се екстрахират повече и от нужните неща на дървесината.Не случайно по-добрите дестилати(конечни,зърнени,ракиени,ромови) отлежават на 70 и повече градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
О.К.
Благодарско за съветите.
За съжаление няма да мога да дойда на срещата, за да си платя "членския внос" към този форум, от който научих много и който ме запозна (за сега задочно) с много ценни и начетени хора. Но никога не е късно да се надегостираме по друг повод или без ......с научна и ограмотителна цел де ;)
П.П. А имате ли някакви данни или писано из форума за това, при какъв алкохолен градус какви вещества се екстрахират от дъба?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2015, 14:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6859
Местожителство: София
В същата тема е упоменато.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2015, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Мар 2015, 16:59
Мнения: 96
Местожителство: София
Аз поръчах едно 5 л. буренце дъб и акация смес от цитираните от колегата msergiev - Баден. Където и да попитах са отрупани от работа и става с поръчка и чакане. Като пристигне ще дам отзиви ;)


Върнете се в началото
  
 
 [ 1370 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 92  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима