Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Май 2018, 23:45 Дата и час: 23 Май 2018, 23:45

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
ето за който не е разбрал какво става с ракия,сложена за 2 месеца в чисто ново дъбово буре>

Прикачени файлове:
18122015300.jpg
18122015300.jpg [ 83.78 KiB | Прегледано 321 пъти ]


Прикачени файлове:
18122015301.jpg
18122015301.jpg [ 84.38 KiB | Прегледано 321 пъти ]


ето и буретата>

Прикачени файлове:
05122015296.jpg
05122015296.jpg [ 119.34 KiB | Прегледано 321 пъти ]


Прикачени файлове:
05122015299.jpg
05122015299.jpg [ 127.3 KiB | Прегледано 321 пъти ]


ракията в малката бутилка (троянска сл) е била 2м в малкото буре и после още толкова в новото голямо.цвета и преди да я налея в новото беше като на тая в голямата бутилка.ракията в голямата бутилка беше 8м в малкото буре,което беше поизтощено около 1,5год.цвета и преди да я налея вътре беше много бледо жълт.
сега налях в голямото буре втората му ракия,11л троянска сливова със слабо жълт цвят.
субективния резултат от акцията са ракии,заради които си взимам едни сингъл малцове 12г само като резерва за празниците,ако случайно свърши ракията. :D наистина много меки напитки се получиха,няма нужда от лед изобщо.за цвета може да се спори,но аз си ги харесвам и така!
друг извод,който потвърди мненията на компетентни хора тук е,че колкото по-малко е бурето,толкова по-бързо оцветява ракията когато е ново!
загубите за тези 2 месеца на голямото 15л буре са 10%,при начално количество 4л източих към 3,6-3,7л.за намаляването им би било оптимално да се пълни догоре,ако има възможност.това в мазето на влажно!

наздраве! :saufen:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 367
А на какъв алкохолен градус беше като я наля и как се промени във времето?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2015, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
за съжаление не знам градусите,просто става много мека,пивка и някак по-тежка от дъба.но все пак отлежаване с години не съм постигал,засега.живот и здраве и това ще стане.аз си купувам готова ракия и мога само на едно доверие към производителите да разчитам. :? теоретично сливовата била 40,а гроздовата 42 градуса.
следващия ход ще трябва да си набавя спиртомер. :?
има ли опасност да намеря някое китайско менте,или да кажем къде в пловдив да купя читав?
мерси предварително!

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Последна промяна free на 19 Дек 2015, 16:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2015, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
реши се проблема,дядо коледа ми донесе оборудване>


Прикачени файлове:
19122015311.jpg
19122015311.jpg [ 57.77 KiB | Прегледано 233 пъти ]



колко време трябва да изчакам така,че термометъра показва 15 градуса?алк.градуси 40 показва.
и тая скала отстрани според темп. +-% директно в алкохолни градуси ли да се смята или?

пс>колега BREAKER добра идея,къде се запивате в пловдив?

значи уреда е с долно отчитане,пише си на него.сега показва 40 при 17гр температура,значи с корекцията точно 41 градуса!
ако верно е била 42 преди да я сложа да отлежава е намаляла с 1 градус,теоретично.това е гроздовата отлежала 8м в бурето.
следващата ще е с точни данни преди и след буретата! :saufen:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Аз пък да Ви кажа част от прясната ракия е налях в чисто ново добре изкиснато дъбово бури на дата 16.11.2015г.Вчера реших да понаточа малко с цел проба и установих,че цвета на ракията от безцветна се е променил към сламено жълт съвсем слабо,вкусът почти не е мръднал единствено острият аромат на прясна ракия е изчезнал.Бурето ми седи в тъмна изба на около 12-13 градуса температура.Кога според Вас ще започне поне частично да се получава добре омекотена и оцветена ракия ?Не,че бързам,но все пак кога може да се очаква получаването на така желаната течност?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
По описанието съдя,че бурето не е изпечено.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2015, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
колега,мирише ми на недобре- или съвсем необгорено отвътре буре.за толкова време трябваше да е почти като коняк.

пс> колегата vnnaidenov беше по-бърз. :thumbs1:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
Изпечено е със сигурност защото по време на накисванията светнах вътре със фенер и това което видях беше,че вътрешността е изцяло черна поне това което можеше да се види от дупката от горе.Друг въпрос е може би колко е изпечено.Освен това при първото плакнене ми излезнаха от вътре при изливането на водата миниятюрни стърготинки, които също бяха почернели.А при поръчването му изрично подчертах,че ми трябва буре за ракия и врачешкия производител ми каза,че ще ми изпрати от толкова обгорените, който се ползвали за ракия!
Но ще чакам друг избора нямам дано само да не се прецака нещо ракията!Нека ако някой от Вас има подобен случай/опит/да сподели информация.
Благодаря


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2015, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 80
pavlin написа:
Изпечено е със сигурност защото по време на накисванията светнах вътре със фенер и това което видях беше,че вътрешността е изцяло черна поне това което можеше да се види от дупката от горе.Друг въпрос е може би колко е изпечено.Освен това при първото плакнене ми излезнаха от вътре при изливането на водата миниятюрни стърготинки, които също бяха почернели.А при поръчването му изрично подчертах,че ми трябва буре за ракия и врачешкия производител ми каза,че ще ми изпрати от толкова обгорените, който се ползвали за ракия!
Но ще чакам друг избора нямам дано само да не се прецака нещо ракията!Нека ако някой от Вас има подобен случай/опит/да сподели информация.
Благодаря


Не го мисли!При 12градуса околна температура нещата стават по-бавно!Не знам какъв е обема на бурето,но колкото по-бавно,толкова по-добре!При едно 40-50 литрово четири пет месеца няма да имаш проблеми/при тези не особено високи температури/!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Ное 2015, 10:29
Мнения: 14
За бурето за което става въпрос е 10 литрово.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2015, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 80
Нищо че е малко!Пробвай по-често!Ако при второ зареждане през лятото сложиш същата ракия, за същото време ще получиш по наситен цвят и аромат!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2011, 21:44
Мнения: 43
Местожителство: Елена
Дадоха ми съвет, след като съм изкиснал ново дъбово буре 5; 6 пъти с вода и вече не пропуска, да го напълня с патоки и да стои така 30 дни и след това да го пълня с ракия. Тук прочето, че може да остане неприятен дъх от патоките. Но ако го напълня със спирт от аптеката ще ми излезе доста скъпо, въпреки че бурето е само 10л. Имам доста първак! Ще има ли неприятни последици ако го напълня с първак?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 19:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6891
Местожителство: София
За 10л буренце са ти необходими 2л спирт ,които да разредиш на 25%...тоест 10лв макс.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Патоки не бих ползвал.Много са гадни :igitt: Виж,разреден първак,да.Аз тази процедура никога не съм я правил и я смятам за излишна.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2015, 22:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
Първак, ама и той какъв ще е. На село имам едни 10 литра на 57 гр не знам от кои години и от какви джибри но е голяма отврат. Не смея да го сложа за преварка с нови джибри, камо ли да го налея в буре. Аз процедирах по следния начин по съвет на майстора бъчварин. Бурето е 30 л. Първоначално закисване със студена вода за 24 часа. Изливане на водата и пълнене с ракия (реколта 2013г.) около 48 алк. гр. след две седмици изваждане на тази ракия поради достигане на тъмен цвят (коняк) промяна на вкуса почти никакъв. Веднага зареждане на отново. След 20 дни същия цвят. Вкусът леко променен към по-добро. Отново зареждане. След 40 дни цвят и вкус почти като коняк. Източване на ракията и опаковане на бурето със стреч без изплакване с вода. Така престоя от юни-юли до новата реколта. Първото зареждане (реколта 2014г.) на 53 алк гр престоя 4 месеца до достигане на конячен цвят и много добър и мек вкус. Второто зареждане, пак същата ракия е вече на 8 месеца. В ракията се усещаше един остър вкус. След тези 8 месеца от него няма и помен. Сега следва зареждане от тази годишна ракия на 63 алк гр. Надявам се тя престои поне една година.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима