Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2018, 05:21 Дата и час: 27 Май 2018, 05:21

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Хем буре,хем без загуби :nixweiss:Душата в рая и х.. до края.Няма как да стане. :) Плащайте си ангелския данък :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 43
vnnaidenov написа:
Хем буре,хем без загуби :nixweiss:Душата в рая и х.. до края.Няма как да стане. :) Плащайте си ангелския данък :prost2:


Чети по добре, не говоря за количество, а само за градуса :) а то е ясно че "красотата иска жертви"

free написа:
ти понеже си производител хубаво правиш с високите градуси,аз съм за съжаление краен консуматор и нямам тая възможност.поръчал съм на един приятел да ме включи в следващата реколта с едни 10л да напълня малкото,ама на макс.градуси,да видим кога ще е.
проблема с тапата ми е познат и подозирам,че оттам идват загубите на градус.по този случай купих алтернативни тапи от корк и силикон,но ме е страх корка да не пусне някакъв лош дъх.силиконовата е ок.опитах да набия ориг.тапа,обаче след няколко дена за малко да се разцепи най-горната дъга.малко се зацепи и ще трябва да я мина с пилата.неудачна работа ама сега вече знам,жалко за хубавите дъбови тапи,но работа не вършат.може би ако се зашлайфат малко и се сложи някакво гумено уплътнение...


Ами надявам се да е прав майстора, още не съм пробвал да слагам парафин, а първите 1-2 месеца даже вместо тапата слагам тензух и я аерирам по два три пъти в седмицата( когато си ходя до село, където са и Буретата) и тогава най осезателно намалява количество и градус, но пък и ракийката става една мека, ароматна и загубите си заслужават!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
според мен при наличието на такива хубави бурета аерирането е излишно,буретата си правят магията сами,просто си иска време.но си мисля,че затварянето на тапата трябва да е почти херметично,и затова помисли за алтернатива.не бива да се допускат такива големи загуби на градус.има и гумени тапи за бурета и дамаджани,май и те уплътняват доста по-добре от дъбовите.

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Колко внимателно да чета?Да си изгубил 5-10 градуса,това не го вярвам.Имаш бурета,2 месеца аерираш,ЩО?
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.
Нито градус пада,нито количество.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
vnnaidenov написа:
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.

Ти сериозно ли? За тая работа има дамаджани и чипс, що мъчиш бурето.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2016, 22:45
Мнения: 43
pentco написа:
vnnaidenov написа:
Като напълня буре,увивам със стреч,тапата заливам с парафин,после силикон и отгоре слагам едно менгеме.

Ти сериозно ли? За тая работа има дамаджани и чипс, що мъчиш бурето.


Разбира се че се шегува :)
vnnaidenov не се обиждай , според мен в предния си пост визираш количеството и градуса, а аз говорих само за градуса и то просто цитирах част от разговора си с майстора на буретата ( значи още след няколко месеца лично ще го изпробвам и ще докладвам дали е истина)
Така, що се отнася до аерирането сте абсолютно прави ама пусти мерак всичко да пробвам.
И последно за градусите, тук вече нещата са малко по заплетени, първо забелязах, че самото аериране сваля допълнително градуса и второ с моя спиртомер я меря когато я наливам в бурета, а първата бутилка я подарих на приятел и му казах че е над 50 градуса та да си я разреди и той ми каза че я е мерило с неговия и е била 50 градуса. Обобщавам, наистина 10 градуса няма опасност да падне но виж 5 в буретата плюс аериране е много възможно.
Оттук нататък мисля машината за аериране да я ползвам само в съда в който тече ракията от казана :sauf:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
прав си,то всички малко или много ги правим тия магии от мерак.
по въпроса за загубата на градус по време на отлежаване жалко,че не се намеси някой наистина компетентен колега.
аз бих приел,че загуба от 1-2 градуса би могло да мине за нормално(за колко време обаче?).но по всяка вероятност с увеличаване на градуса на ракията се увеличават и загубите на градус при отлежаване,понеже летливостта е по-висока.недоброто уплътняване при тапата сигурно допринася още за това.
но пък в крайна сметка ако няма такива проучвания можем да дадем начало,нещо като таблицата за корекциите на градуса спрямо температурата,само че ни трябва зависимостта на градуса според времето на отлежаване.вероятно ще има значение и температурата при отлежаването,стана сложно... :? :megagrin:
наздраве!

пс>сушената слива,която сложих вчера в 0,7л бутилката троянска,вече е дала аромат,усеща се добре.негативния ефект е,че я е захаросала малко.трябваше май да я понакисна предварително в студена вода или да я пусна в 2л бутилка. :buch:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Последна промяна free на 21 Мар 2016, 21:59, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6894
Местожителство: София
Недейте да аерирате като ползвате буре...Идеята на аерацията е ...окисление,а бурето достатъчно добре върши тази работа през дъгите.То и като цяло така извършена аерацията се доближава съвсем малко до това ,което се опитва да е,а именно вкарване на"разпрашен" въздух...имитирайки порьозността(пропускливостта) на дъгите на бурето.
Тоест ако се арерира,то е необходима фина дюза .
По отношение на градусите...в зависимост от влажността и температурата на помещението в което се намира бурето, съотношението на вода и етил(тъй като се изпаряват едновременно и заедно) доста се мени...понякога намалява като обем повече тоест се вдига градуса,а понякога изпоранието на спирта предварява това на водата процентно и градуса пада...Когато топло и влажно-градуса спрямо обема се вдига,а когато е хладно и загубите на градусите спрямо обема са по-големи.
Казано иначе в първия случай ще намалее повече но с това което остане ще е с по-висок градус от първоначалния,а втория случай-загубите са по-малки на обем...но градусите ще намалеят.
За това се търси спрямо изискванията и различна среда...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
ilu6a благодаря за пояснението!
значи нещата станаха доста сложни:влажност,време на отлежаване,температура,от каква дървесина е бурето,колко е голямо и колко пълно,че и първоначалните градуси на дестилата.
невероятно научих,че градусите дори може да се увеличат! :buch: :saufen: :2thumbs:
едно е ясно,че отлежалата ракия е по-малко от първоначалното зареждане,ама после кефа е голям! :lab:
мерси отново!
:thumbs1:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Аерирам ракията си нон-стоп 10 дни.Само веднъж съм мерил градуса преди и след аерирането.Нямаше разлика.
Предстои да пълня едно буре и мога да направя измерване,но отговора ще е след 2-3 месеца.
П.П. Тапите на буретата даже не ги и натискам като ги поставям на буретата.Просто ги поставям.


Последна промяна vnnaidenov на 21 Мар 2016, 22:25, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
free,буретата от снимката лакирани ли са?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 77
Местожителство: Перник
Колеги от няколко години съм мераклия да си взема дъбово буре около 50л. , но като се сетя за лошият си опит с едно буре на баща ми, което беше на 5,6 зареждания и ми опропасти 30л. хубава ракийка и не смея.Затова си и карам на чипс и аериране и съм доволен, но ако някой препоръча бъчвар( например Илия на форумната среща спомена за някаква жена от Врачеш) бих опитал с някое буре от40,50л. Относно градуса на дестилата според мен много хора не отчитат температурната разлика и от там идват тези големи разлики, защото при мен почти винаги градуса си остава, дори при многократно аериране, максимум 1,2 градуса да падне и то през първите няколко дни.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 471
Местожителство: Zimbabwe
как ще са лакирани колега vnnaidenov,за ракия съм ги взел все пак!голямото е средно обгорено отвън,малкото цвят естествен дъб,поляците работят добре затова е! :megagrin:
още когато поръчвах първото буре качих тук в темата упътването по закисването на поляците,на англ.вътре се споменаваше,че като поддръжка при влажна среда,явно външно,препоръчват след години да се намаже с някакво масло за дърво.не се сещам точно,но ще се опитам да го изровя.възможно е накрая да са го минали с нещо такова,нямам представа,но лак няма.
вижда ми се невероятно при аериране градусът да остане същия,логично би трябвало да 'изветрее' малко алкохола.
ама явно ония всичките фактори взети заедно действат по техен си начин,може да се пробваш дори да го увеличиш. :twisted:

пс> на стр.5 е указанието,не беше лошо ако някой е на ти с англ. да даде едно рамо,хем пише какъв дъб ползват и т.н.
viewtopic.php?f=8&t=1788&start=60

Прикачени файлове:
bure za rakiq.jpg
bure za rakiq.jpg [ 85.79 KiB | Прегледано 721 пъти ]

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 07:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
free написа:
как ще са лакирани колега vnnaidenov

Така изглеждат,за това попитах.Моите са като на Kamenji77
С какви масла мажат буретата поляците?
free написа:
вижда ми се невероятно при аериране градусът да остане същия,логично би трябвало да 'изветрее' малко алкохола.

По тази логига,ако аерираме една ракия,да кажем 6 месеца,или повече,ще остане само вода.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 07:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1185
Местожителство: Плевен
Georgi_Romeov написа:
Относно градуса на дестилата според мен много хора не отчитат температурната разлика и от там идват тези големи разлики, защото при мен почти винаги градуса си остава, дори при многократно аериране, максимум 1,2 градуса да падне и то през първите няколко дни.

Е с това съм съгласен 100 %.
Довечера ще сложа 10 л. да се аерира и ще пиша за резултата след десетина дни.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1400 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима