Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 44  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 18:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Закисване преди да се ползва. Сега няма нужда.
Ако имаш възможност не го съхранявай в топла и суха стая.
Преди употреба се пълни със студена вода - това го знам от стар въчвар. Един, два, четири дни - колкото трябват за да спре да капе. Ако от първия ден няма теч - хубаво изплакване и зареждане.
Няма да е проблем да не е пълно догоре. От изпаренията дъските ще бъдат влажни, няма да се разсъхне. Загубите на алкохол са неизбежни, това е цената за по-добрия краен продукт.
Колко да стои ракията вътре никой не може да каже. Трябва често да се проверява как се развива, особено при първите зареждания.
Успех и не преставай да се забавляваш и експериментираш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 10:32 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Тези бурета нямат прокапване. Поне не в началото. Дъгите са много добре напаснати. Сравнително чиста вода изтича още на второто закисване. Съвсем слабо сълзи при мен от канелката - 1 капка на седмица. Ако имаш възможност му сложи разреден спирт (25-30 градуса) преди ракията малко да го поумори. Иначе за около седмица ще трябва да сменяш зареждането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 19:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
мерси колеги!
няма откъде да намеря спирт,но съм решил да сложа ракия с градус към 40-43,да е готова после за консумация.
аз мислех да я държа около месец,но ще контролирам развитието.
ще закисна по полския метод с гореща вода,би трябвало да го изтощи малко или?
на първо време най-големия проблем ми е ракията,да видим един приятел дали ще ме включи с 10л.много ми се иска да не е смесвана с първак или опашка,демек да е само най-доброто,ама божа работа.то аз с каквито темпове пия ще ми стигне поне за година,освен ако не се появят специални гости. :prost:
живот и здраве ще се обадя като му дойде времето да видим какво ще излезе.
пак благодаря за съветите момчета! :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Под топла вода разбирай 30 градуса. Да не хакнеш вътре вряла вода че
ще раздуеш дъгите на бурето..... :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
MONI BARONA написа:
Под топла вода разбирай 30 градуса. Да не хакнеш вътре вряла вода че
ще раздуеш дъгите на бурето..... :wallbash:


ами поляците в указанието са дали 70 градуса гореща 24 часа да престои и после се пълни.да не стане някоя грешка? :?
то за полска ракия не съм чувал,може и да не са в час,ама нали уж производители на буретата...

пс> за да няма голословие ето инструкциите>


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна free на 04 Ное 2013, 20:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
free написа:
MONI BARONA написа:
Под топла вода разбирай 30 градуса. Да не хакнеш вътре вряла вода че
ще раздуеш дъгите на бурето..... :wallbash:


ами поляците в указанието са дали 70 градуса гореща 24 часа да престои и после се пълни.да не стане някоя грешка? :?
то за полска ракия не съм чувал,може и да не са в час,ама нали уж производители на буретата...

ОК. прави както знаеш..а ма после да няма олеле малеле бурето ми протече...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
най-много да изям дървото. :datz: :buch:
какво е това food grade oil,дето можело да се намаже отвън против разсъхване,ако по-дълго стои празно де?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2013, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
free написа:
най-много да изям дървото. :datz: :buch:
какво е това food grade oil,дето можело да се намаже отвън против разсъхване,ако по-дълго стои празно де?

А ма ти твърдо си си решил да разсипеш хубавото буре... :shock:
Купи две бутилки евтина ракия или водка ги сипи в бурето докато доиде
момента за истинската ракия.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Някой има ли впечатления от този производител?
http://tonkov.eu/index.php?option=com_v ... Itemid=112
Че искам да се поглезя с това> :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 10:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
С тия размери :megagrin: не са за теб...освен ,ако няма да ги даваш на децата да си играят...
Иначе мен лично малко ме притеснява ,че прави само малки литражи...някак по-скоро на добър дърводелец прилича от колкото на бъчвар... :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
С тия размери :megagrin: не са за теб...освен ,ако няма да ги даваш на децата да си играят...
Иначе мен лично малко ме притеснява ,че прави само малки литражи...някак по-скоро на добър дърводелец прилича от колкото на бъчвар... :D

Що да са малки по 5 литра са.http://tonkov.eu/index.php?page=shop.pr ... Itemid=112
Плюс това ще ги поръчам НЕ лакирани, има опция за гравюра
150лева за 3 бурета не са много за манияк като мен :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колеги не издържах и закиснах буренцето,точно 10л събра(аз си мислех,че съм поръчал 15л,ама не сме се разбрали,още по-добре),идеално.мерак какво да прави човек. :megagrin:
първо сложих гореща вода по полския метод,за 24 часа,а след това мисля да продължа по препоръчания от вас със студ. вода 3 дена.намерих в мазето едни забравени 2л гроздова от братчеда,та с тях ще сефтосвам. :)
имам 3 въпроса>
1.понеже ще бъде пълно само на 20% трябва ли да го въртя по малко,за да се мокри равномерно?
2.има ли някакъв проблем ако го държа в мазето,понеже там е доста влажно и бая понамирисва на мухъл?
3.значи като изкарам впоследствие ракията за да не се разсъхне е достатъчно да му налея дори 0.5л някаква си ракия и така до следващото пълнене да го забравя,това ще го спаси ли от разсъхване?
и въобще ако се сети някой ще се радвам на всеки съвет,нали съм новобранец!

мерси предварително!
:prost:


пс> наистина както при колегата не потече една капка от никъде засега,добре са го издялали поляците. :respekt:
10л троянска сливова вече е поръчана за 2 или 3 пълнене,малеее кеф. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако мазата ти мухлясва е голяма грешка да го сложиш това буре там. 10л буре не е голямо - аз моето го държа над хладилника.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 10:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Сложи чувалче две по ъглите негасена вар ,а
това за мухлясването и плесените е много относително я вижте избата на НИИВСН,пък и не само на института е такава...

http://www.wineinbg.org/#/page/4550123921

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Просто според мен така и дървесината има шанс да мухляса. Тия бурета дето ги ползват в НИИВСН сигурно се хвърлят на 3-4 години, а ракиено буренце се държи повече пък и хигиената според мен е хубаво нещо.
Тия снимки на НИИВСН според мен не са нещо за пример просто са символ на упадъка и липсата на средства. Нали все говорим за болестотворни организми и колко са вредни за виното - не мисля че тази маза е за показ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 650 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 44  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима