Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Окт 2018, 17:09 Дата и час: 15 Окт 2018, 17:09

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1416 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 95  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: дъбово буре
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 23:34 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1964
Местожителство: София
Прав си ilu6a! :)

Старост-нерадост - сивото хептен неуслужливо стана :oldman:
ilu6a написа:
ъъ не бяха ли листа от папур-ивици от тях?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 777
Местожителство: Горна Оряховица
Абе какво го усуквате папурясайте го и толкова :lachtot: .
Е ако майстора е наблизо той да го направи ако не питай някой стар винар .
viewtopic.php?f=9&t=307
:google: чичо гугул ни цитира за папурясването :lachtot: .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 14:04 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Благодаря на всички отзовали се - буренцето май се оправи с още закисване, допълнителната "екстра" беше дъжда - стоя на терасата под дъжда пълно с топла вода, после няколко часа се оттича, затова се надявам да "пие" по-малко.
Вече е пълно с винце - да го "изморя" преди да сипя ракийката
Някой може ли да ми каже колко време е добре да постои винцето за да има ефект, т.е. след това ракийката да не се оцветява много бързо и да не придобие вкус на дъска.
п.п. винцето не е мое (тази година не можах да се вредя за грозде) - миналогодишно мерло е на русенския винпром, като че ли и то има нужда да постои в буренце


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 18:23 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
Виното ми потръгна повече през последните години, а пък започнах да варя доста ракия. Съдове за ракия нямам, с изключение на 2 малки буренца. Имам 2 х100л и 4х50л от вино. Чудя се дали да не използвам 2 от винените и да ги напълня с ракия. Дали няма да объркам нещата?
Някой извършвал ли е такава процедура?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2010, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 596
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Бай Драган написа:
Виното ми потръгна повече през последните години, а пък започнах да варя доста ракия. Съдове за ракия нямам, с изключение на 2 малки буренца. Имам 2 х100л и 4х50л от вино. Чудя се дали да не използвам 2 от винените и да ги напълня с ракия. Дали няма да объркам нещата?
Някой извършвал ли е такава процедура?

Дори ще стане по-добре,но обратното не е за препоръчване.
Винени с ракия е добре,ракиени с вино-не. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 10:41 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 272
Местожителство: Хасково
Притеснения имам само за цвета. Да не стане червена?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 11:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
Съвсем основателни са притесненията ти,ако са били ползвани за червено вино...
Ракиените винаги можеш да ги ползваш за вино(от този калибър обаче около 100л)...там зарази няма, и мирис почти няма да има-но само за отлежаване...самите бурета няма да дадът нищо на виното.
Аз имам едно такова,от червено...та проведох в него е ферментация на бяла мъст...(за хересно вино)тоест постоя 40-тина дена с бяло вино, и сега смятам да го ползвам за ракия...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 14:33 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Имам едно 50 и едно 30 л. бурета за ракия, съответно на 5-та и 2-ра година, качествена изработка, горени за ракия. Зареждам ги по 4- 5 пъти на сезон, по 40 дни всяко зареждане. По-голямото е вече само съд за отлежаване, но все още се усеща дъба/то на муската много дъб не му и трябва/. Не ги бях засичал минали години, но сега си водя записки и те показват - за 26 дни долято 1.3 литра към 80 л. Почти никакво протичане преди зареждането - само няколко капки. Преди седмица взехме още едно 50 л. ракиено с канела, само леко я набих и го напълних с вода - нито капка, но тъй като е ново вече отива около 0.5 л. за доливане. На 40-я ден ще излезе като кока кола, но в общ харман ще я докараме на цвят и вкус :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 14:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
редно е да постои мааалко повече с вода ,за да няма толкова интензивно екстрахиране на дървесината..Екстракцията на уйски лактона(примерно) иска малко време,а така в началото в дестилата ще постъпят главно танини с горчив вкус...таази отчетлива миризма на дъб.
А трябва да се долавя ванилия)))
Но всичко е въпрос на вкус естествено...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 15:28 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ами не стоя с вода по инструкция на производителя, чийто представител са "терес" :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 15:35 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Между другото на мой приятел/също варящ мускатова/ му подарих за годишнина ракиено 50 л дъбово буре. Категорично отказва да сложи ракията в него, тъй като "щял да и се развали вкуса" и то така си стои с найлона или го е дал на някъкъв комшия да го ползва. Така, че на вкус и цвет таваришчи нет.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 16:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7196
Местожителство: София
странна работа-няма книжка свързана с винарството в ,която да не е упоменато ,как се ползват нови дървени съдове....а именно включва обилно няколко дневно изплакване с вода , даже с висока температура и налягане....
Между другото и гугала казва така-както книжките...
Апропо винаги съм се чудел,специално за България,защо най-много бъчви се произвеждат в район дето няма и едно грозде....и какво разбират от вина и ракии същите производители???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 18:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 450
тази година бурето ми за съжаление ще остане празно,утре ще извадя ракията и няма да го зареждам наново ,та въпроса ми е да го пълняли с вода и така да го държа или да го измия и да го държа сухо до догодина.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Какво ще стане ако оставиш бурето с вода за цяла година ами водата ще плесеняса и ще развалиш бурето. Източи ракията и го остави на сухо и проветриво място без канелките. Като източиш ракията не го мии ракията достатъчно го е стерилизирала. Иначе по книгите дават различни методи за съхраняване през месец ги опушват с сярна лента варосват ги и т.н.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2010, 12:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1089
Местожителство: София
ika написа:
тази година бурето ми за съжаление ще остане празно,утре ще извадя ракията и няма да го зареждам наново ,та въпроса ми е да го пълняли с вода и така да го държа или да го измия и да го държа сухо до догодина.


Ако имаш възможност купи няколко литра "чист спирт" и го сипи в бурето. Така няма да се разкисне до следващия сезон.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1416 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 95  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: sith и 24 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима