Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Окт 2018, 00:24 Дата и час: 17 Окт 2018, 00:24

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1416 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 95  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2011, 07:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Имам буренце 15л. черница и акация 10 дни го киснах във вода, като първите 3 дни сменях водата сутрин и вечер а останалите вечер и накрая го запарих със сода. Миналата година направих 4 зарядки и тази толкова, повече от една седмица не мога да държа ракията става кафява. Дъбовото буре е хубаво да е обгорено от вътре аромата който отдава е съвсем друг, пък да го мажеш с нещо от вън все едно да го развалиш, олиото макар и запържено след време ще замирише на гранясало. Фирата се намалява като се държи в студено и влажно помещение /маза/. Пък ако не искаш да има фира в дамаджаната и микс от дъбов чипс препечен на различни фази.
Май в България рядко се срещат майстори на бурета които ги обгарят отвътре освен тези които работят за износ. Малко бурета под 30л. не съм виждал обгорено.

според мен,проблема е в черницата,оттам идва по тъмният цвят
Прикачени файлове:
photo b.jpg
photo b.jpg [ 151.99 KiB | Прегледано 1658 пъти ]
за 2 седмици това чисто ново акациево буренце направи този цвят при тези градуси,..не променя....засега а и го киснах един ден и му набих обръчите


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 20:32 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Не се залъгвайте с черници и акации.
Дъбово буре/ ако е ново то 10-15 дена го пълниш и изпразваш , с вода / наливаш си ракията, КАКВАТО И ДА Е / за това време всичко вредно изчезва през дъгите на бурето/, чакаш ..и доливаш вода... … няколко месеца / над 4/ и имаш нещо , от което няма как да се срамуваш , от себе си.
Резултатът на вкус и цвят е уиски !!!

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
Една и съща ракия стояла в дъбово и акациево буре....гостите единодушно бяха на мнение,че от акациевото е по добра...остава експеримента с френското буре????За черница не говорим..


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Ако ракията престои в ново дъбово буре толкова че да получи кафяв цвят, ако е гроздова или джиброва вкуса е на коняк.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2011, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7199
Местожителство: София
а каква е ракията?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2011, 06:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Ами да по технология на получаване на дестилата гроздовата ракията и брендито /коняка/ не се различават, различното е че ракиеният дестилата /65-70 об.%ал./ престоява от 3 до 6 месеца в дъбово буре, а брендито 3 години. От там идва и разликата в цвета, за ракията жълт като се запазва гроздовият аромата, а за брендито кафяв като преобладава вкусът на дъбовите екстракти, за това и за получаването на бренди се използват по не ароматни бели сортове грозде като димят, ракацители.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Аз пак без да съм какъвто и да е експерт само искам да покажа един филм на тюбата за история на уйскито в щатите. На 5:17 са въглените през които преминава Джак Даниелс, а на 5:53 показват ясно една дъска от бъчва. Обгорена е здраво, поне 5 мм е дебел обгореният слой. Разбира се това е за уйски от царевица, ечемик, ръж и т.н. и съответно (по мое мнение) има нужда от съвсем различно "одъхвяване". Покзават и следите докъде се просмуквало уйскито .

http://www.youtube.com/watch?v=61l8RagEV2U

А относно активен въглен, това което веднъж гледах по Как се прави беше активен въглен от кокосови черупки и накрая мисля дадоха, че е за Брита. Значи цялата работа беше, че черупките се прекарват през един голям въртящ се барабан при температури над 800 градуса в безкислородна среда. Това му придавало желаната порестос.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 05:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
Някой ползва ли френско буре (medium toast) за отлежаване на ракия и какви са резултатите след първото наливане,предвид аромати,цвят и скорост на споменатите....не говоря за използвано буре за вино а за чисто ново и напълнено с неразредена ракия с градус 58.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Френско не съм пробвал но от едно българско съм много доволен.Предполагам че няма да съжаляваш ако го вземеш.Никога не съм предполагал,че едно дъбово буре може да направи такава гроздова ракия.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
Имам и българско и френско и американско...интересуваше ме скороста на екстракция след първото наливане...намалява ли или след няколко пълнения вече ще е осезаемо


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 18:53 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Каквото и да е бурето, след първо, че и второ наливане ще трябва да го следиш, да не изтървеш и да бие на дъска после, пък била тя и френска :D


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
По просто обяснено...за първи път френското буре оцвети и даде ароматите си(ванила,карамел)за 40 дни,месец юли.сега при второ наливане ракията трети месец е в бурето(зимни месеци)и цвета е поо светъл и карамела малко по ненатрапващ се.разликата в температурата юли и сега е не повече от 3-4 гр при постоянна влажност.А аз искам повече карамел :) това е проблема и въпроса беше да съпоставим резултатите с някого по съдба.Естествено,че по бавната екстракция е за предпочитане,...Но само за две пълнения да се получава това...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 22:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7199
Местожителство: София
А колко литра е ?
Аз имам едно 50л което основно ползвам за ракия...медиум е,но изпечено по моя преценка(тоест трудно ще се сравни с твоето)...,та добре помня че,първия път се оцвети и овкуси за около месец от тук нататък всяко следващо пълнене оцветяването стига до една степен и повече не иска..
За една година цветова разлика в еднолитрово шише почти не се виждаше...разлика идваше от вкуса...но онози привкус на опушено практически изчезна,та ще го нося отново за обгаряне...Аз обичам силно опушени любим концентрат ми е Caol Ila ,та е възможно вкусът ми към опушено да е притъпен...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1583
Местожителство: Wallis and Futuna
20 л е...съмняват ме тези 3-4 гр,та се чудех дали да не го сложа до камината....цвета сега е същият както първият път,но аромата,аромата....При американското няма аромат,няма проблеми,както и българското


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 23:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7199
Местожителство: София
Сетих се за един цитат от учебник...:
Оптималната температура, необходима за стареене на дестилатите в дъбови бъчви, е 18 - 20 °С. При нея съзряването протича достатъчно интензивно и загубите от изпарение не са високи. Когато температурата е над 25 °С, загубите от изпарение на алкохол рязко нарастват и не компенсират ускорението на процесите на съзряване, дължащо се на повишената температура. Обратно, при по-ниски температури на стареене, скоростта на екстракционните процеси бързо намалява. Отклоненията в температурата на стареене на дестилатите от оптималната влияят специфично и върху органолептичните им характеристики. Дестилатите, стареещи при повишена температура, се характеризират с несвойствени за коняка "ромови" нюанси, обусловени от повишеното съдържание на алдехиди от фурановия ред (фурфурол, оксиметилфурфурол), а дестилатите, стареещи при ниски температури - със "сурови"тонове в аромата и вкуса.
Върху съзряването на дестилатите съществено влияние оказват и алкохолното и киселинното им съдържание. Максимално количество екстрактни вещества се извличат при алкохолно съдържание на стареещите дестилати 45 - 55 об.%. С изменение на алкохолното съдържание на дестилатите се променя отношението между основните компоненти на екстракта - фенолни вещества, захари и лигнин. Понижаването на алкохолното съдържание на дестилатите води до увеличаване на относителния дял на фенолните вещества, а повишаването на алкохолното съдържание - до нарастване на лигнина. Затова при производството на обикновени коняци за постигане на висока екстрактност дестилатите преди съзряване се разреждат с омекотена вода до 50 - 55 об.%. Обратно, при дестилатите, предназначени за производство на високо¬качествени коняци, предварителното им разреждане е нецелесъобразно, тъй като при естественото им алкохолно съдържание (62 - 70 об.%) протича максимална екстракция на лигнин и образуване на максимални количества ароматни алдехиди.
При постоянно алкохолно съдържание скоростта на екстракционните процеси в дестилатите зависи от киселинността им. Минималното съдържание на екстрактни вещества се получава при рН 4,0. При рН 3,0 екстрактът в стареещите дестилати незначително се повишава и достига най-висока стойност при рН 6,0. Нарастването на екстрактните вещества при рН 3,0 се дължи на максималната екстракция на лигнин и редуциращи захари, а при рН 6,0 - в резултат на екстрахиране на завишени количества фенолни вещества.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 1416 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 95  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима