Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Здравейте ! Миналата седмица бях при един приятел , на старата му вила и в мазето видях една огромна дамаджана , около 60 литра ! Хареса ми и той ми я подари :megagrin: , обаче вътре имаше около 12 /13 литра ракия , която се оказа че е от дядо му , който от 16 години не е сред нас , та предположихме че е над 20 годишна :o Отворихме да видим за какво иде реч и проблем вътре в ракията сушени сливи с костилки около 500 гр. , ракията много мътна 40 градуса и с кофти вкус :( Кажете сега какво да я правя ? Дали може да я ливна за преварка заедно със сегашната сливова или направо в мивката ? Притеснява ме това че е престояла много време с костилките на сливите ! :? :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2012, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Юли 2012, 19:53
Мнения: 6
Здравей колега!Може би си намерил ценна находка,а може би тази ракия няма да ти послужи за нищо.Трябва да се разбере как е отлежавала преди да се налее в стъкления дамаджан.Защото ако след като е сварена и е налята в дамаджана той не е бил отварян 20 години,мисля че,и 100години да стои-няма да стане по мека.Апък и сливите,след толкова стояне, по никакъв начин не помагат!
Моят съвет е-да я превариш,но само нея на някое малко казанче,и според резултата да прецениш какво да правиш.Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Апр 2012, 13:54
Мнения: 18
Колега , няма начин да разберем как е отлежавала ракията ! Както казах човека отдавна е на оня свят :verzweifelt: а и това как е отлежавала не ме интересува , защото не става за пиене ! Питам се дали да я хвърля или за преварка ? Защото костилките отделят разни гадости които хич не са полезни ! Та след преварка ще се оправи ли ? Това могат да кажат някои колеги които виждам че разбират доста от химия , физика и тн. :2thumbs: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 19:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 125
Това, че е на 20 г. и седяла в дамаджана не я прави по-отлежала от друга ракия отлежавала 4 г. в дъбово буре. За пример едно 12 годишно уиски се нарича такова и толкова отлежало, когато е било 12 г. в дъбово буре, а след това и 20 г. да е на витрината в шише си остава 12 г.
Според мене ако държиш на въпорсната течност пробвай с активен въглен, който можеш сам да си направиш или да го купиш вкл. и от аптека. Ако не ти хареса вкуса на спирт след него я вкарай в казана и ще имаш пак толкова ракия.
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 20:13 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Здравей Колега,

едно мнение и от мен. Както сподели колегата Sasho активен въглен. За това ако имаш кана-филтър Brita, прекарай я през него.
Със сигурност ще я избистриш и леко омекотиш. Фитърния патрон е около 5лв.
Друг вариянт за избистряне е да я прекараш през филътна хартия за шварц кафе (но няма да има омекотяване което се постига от въглена).
Ако не ти харесва аромата и вкуса след операциите, винаги можеш да я превариш самостоятелно или в добавка към някой материал.
Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима