Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2007, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 14:52
Мнения: 3
Обичам силна мека ракия но някой път става по лята. На какво се дължи това и как може да се омекоти вкуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2007, 20:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Принципно ракията омеква с отлежаването, но прекалено острия вкус е симптом, че нещо не се е получило. Причини могат да бъдат например заразяването на пращината с вредни организми или неправилно отсичане на първака.

При ниска захарност под 10% е възможно ферментацията да протече в нежелана посока и да се получи нежелана етанова киселина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2007, 13:45
Мнения: 22
Местожителство: Разград
Имаше нещо с глицерин,ама по колко капки на литър се слагаха...!?!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2007, 01:18 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
В някои марки уиски и други питиета се добавя около 1ml глицерин и около 1g захар на литър, за подобряване на вкуса. Това може да притъпи острите нотки, но няма да ги премахне.

Най-добре ракията омеква с отлежаването. След около година остротата започва да се заменя с усещане за топлина в устата. Ако няма буре, може да се сложи печен дъбов чипс.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2008, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Да сте чули за билка "кадънска кълка " или "степен пелин" ,която се слага в ракията за омекотяване и придобиване на "мек" вкус ?
Това го прочетох във форума на дир бг.Разискваше се и ми направи впечатление.Просто го споделям с вас.
ето и линка,за който е интересно.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=doit&Number=1948270942&page=1&view=collapsed&sb=5&part=

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2008, 14:23 
Offline

Регистриран на: 23 Яну 2008, 13:24
Мнения: 12
Местожителство: Варна
Можете да използвате Дъбов чипс и след това глицерин
http://www.zavinoto.com/products.php?cat=3
http://www.zavinoto.com/products.php?cat=2 8) :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2008, 10:03 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
От тази година ракията почвам да я глезя. Досега след като я сваря в селския казан я оставям в голям съд/ имам 50 л емайлирана тенджера / с отворен капак и слагам вътре черничеви пръчки от сърцевината . Държа я мин. 1 месец и след това я наливам в стъклени бутилки. Пия я на другата година. Нямам до сега рекламации от приятели и комшии.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2008, 14:47 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
СКОЧ,
братовчед ми има тази билка и я слага в джибрите . Има лек дъх на "мускат". Слага тази билка щото обича да преваря ракията . И от какъвто материал вари винаги я слага. Ако има в повече , или евентуално семена ще пиша във Форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 20:58 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Стига с тези глупости!!! Има дъбов екстракт за тази работа! :x Ако незнаете как се прави, питайте. Омекотява ракийката и става супер! За захарта-да, но за глицерина-не, не си заслужава, оставете го за водчичката! :lol: Имам страхотни статии за изваряване на дестилати за коняк на казани, аз лично съм варил в Поморие на "Шарантски казани", като си оправя скенера ще ги кача и ще ги имате. Варенето не е проста работа, колкото и администратора да ви разправя за градуси на лулата при дестилация и т.н., има си и тънкости!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2008, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2007, 04:20
Мнения: 3
Ето Ви и една стара гяволия - как от "каменарка" се прави "перлова" ракия:
На едно шише от 750мл. изсипвате около 1-2 чаени лъжички кориандър на зърна и оставяте шишето (ако можете) за няколко седмици, докато болшинството от зърната потанат на дъното. От тук натам Вие командвате парада.
На здраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2008, 19:23 
Offline

Регистриран на: 01 Апр 2008, 18:21
Мнения: 14
Аз наскоро чух един много не разпространен метод за омекотяване на ракията. Пробвах го и останах доста доволен. Значи омекотява се с стафиди не много, защото става много ароматна и си губи вкуса, някъде около 5-8 стафидки в шише обикновено от 700 мл. до 3-4 дена вече има резултат. Друг метод за добро омекотяване и предаване на приятен мех вкус е черничени трески ако може и стърготини, но от ьоса (серцивината) на някоя стара черница добре изсъхнали, правят ракията мека и с приятен за гледане цвят :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2008, 20:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Това, което знам се покрива с казаното по-горе от админа.
Отлежаването е майка на омекотяването :D малииии как звучи. Отлежаване, но при определени условия - свързано е с окислителни процеси и за тази цел трябва да има въздух. Освен това алкохола разтварят част от лигнините, които се съдържат в дървото. Това също омекотява продукта, а казват, че окисляването на тези разтворени лигнини давало най-мек вкус на ракията.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 19:00 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Аз написа:
Това, което знам се покрива с казаното по-горе от админа.
Отлежаването е майка на омекотяването :D малииии как звучи. Отлежаване, но при определени условия - свързано е с окислителни процеси и за тази цел трябва да има въздух. Освен това алкохола разтварят част от лигнините, които се съдържат в дървото. Това също омекотява продукта, а казват, че окисляването на тези разтворени лигнини давало най-мек вкус на ракията.

добре де как точно протича този процес на окисляването??????
кое е по добре да отлежава в черничево буре или в дъбово????
и още нещо чувал съм много мнения по въпроса дали сслед като се свари ракията трябва да стои в съд без капак.,някой казват,че така се подобряват качествата а други ,че така само се губят алкохолни градуси/ аз подкрепям вторите/ е ...кажете и вие???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 20:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Относно окисляването - бурето, каквото и да е(дали дъбово или черничево няма значение), "диша" за разлика от стъклото. По този начин с течение на времето продукта остарява и ... някои съставки се окисляват. Споделям собствен опит и това, което съм чел, и без да се занимавам професионално с това. Чувал съм, че в промишлеността състаряват продукта по-бързо, като му вкарват въздух с помпа (като в аквариум). Така част от алкохола се изпарява и градуса пада, но същото нещо го има и в бурето. Да не ме лъже паметта, но някъде към 2-4 градуса на година пада алкохолното съдържание на ракията в буре за година. От друга страна, при различна алкохолна концентрация приоритетно се разтварят различни вещества в алкохола (говоря за буре). Така с течение на времето протичат окислителните процеси, разтварят се желаните вещества от дървото и се получава великолепния вкус и аромат, който търсим.
Моя алкохол отлежава в стъклени дамаджани, в които слагам трески от дъб, които са различно препечени. Така симулирам достъпа на алкохола до различна дълбочина в дъгите на бурето (става въпрос за обгорени бурето). Дамаджаните ги пълня най-много до 70% от обема им - в тях остава въздух (кислород) с който ракията отлежава. През определено време ги претакам, за да може да се сменя въздуха. Така симулирам един непрекъснат процес на окисляване. През няколко месеца разреждам продукта за да симулирам естественото изветряване на алкохола в бурето.
Сега като чета по-горе написаото виждам, че не съм бил изчерпателен и красноречив, но искренно се надява да си усетил идеята ми.

Относно материална на бурето не мога да ти бъда полезен. Ако си прегледал постовете ми, ще си забелязал, че се опитвам да правя уиски. Уискито старее в обгорени дъбови бъчви.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 12:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
В един сайт на немски потомствен производител на ракия четох, че положителен ефект имало и от умерена светлина и топлина. Той отлежава ракията си в прозрачни стъклени дамаджани с чипс, складирани на светло...

Може да е само самореклама, но нека химиците се изкажат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jor661, nobreak, Мартин85 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима