Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 09:37 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
Благодаря за изчерпателния съвет за дъбовите клечки.
Тази година ще пробвам с черничеви тресчици.Четох за това в книжката на Д.Цаков.
Там пише да се изварят 10 мин. след което се оставят да киснат 24 часа в студена вода.Подсушават се и се пускат в съда с ракия.Не пише колко време престояват,но когато споделих с приятел ми каза,че и той прави същото и ги оставя около двайсетина дни.Мнения приемам всякакви.А се надявам така взаимно да сме си полезни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 09:46 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
за количеството на чипса нямам проблеми , пише , но не знам дали е печен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2009, 16:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
Моя казан е 180л. пълня го 2/3.Накря на чучура връзвам една марля с 5-6 зърна сакъз (медицинска дъвка продава се в аптеките) така че хладката ракия преминава през него, ракята става мека и има лек дъх на борова смола. Предварително в бидона с джибрите докато врят слагам две стиски жълт равнец, и толкова мащерка (две години търся тази кадъска кълка и не мога да се добера до нея). Отделям първият литър (след това връзвам сакъза)и ловя до 40гр. след това събирам патока докъм 13-15гр.

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2009, 14:57
Мнения: 16
Румини двори написа:
Благодаря за изчерпателния съвет за дъбовите клечки.
Тази година ще пробвам с черничеви тресчици.Четох за това в книжката на Д.Цаков.
Там пише да се изварят 10 мин. след което се оставят да киснат 24 часа в студена вода.Подсушават се и се пускат в съда с ракия.Не пише колко време престояват,но когато споделих с приятел ми каза,че и той прави същото и ги оставя около двайсетина дни.Мнения приемам всякакви.А се надявам така взаимно да сме си полезни.

Аз я слагам в акациево буре,когато го купувах бъчваря ме попита какво ще слагам в него, казах ракия. Той каза много мъдри слова в които има много смисъл. "Кажи ми на кое от всичките дървета от които се правят бурета каца пчела, само акацията и тя има какво да даде на ракията. Дъбово е за вино,черницата и е много силна боята и за кратко време ще я боядиса, без да отнеме вредните вещества и я овкуси, а има и доста тръпчив вкус".

_________________
Не си пиян, ако можеш да лежиш на пода без да се държиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 20:56 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 21:32
Мнения: 7
Колеги, аз съм от гр. Троян, от баща ми съм чувал че в с. Орешак е имало изба за ЦК на БКП, буретата с ракията са отлежавали навън на окрито под някакви навеси в "студ и пек".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 18:39 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
Нещо не ми върви с тез трески!
Направих както пиша в предния си пост,но на десетия ден ракията имаше приятно златист цвят,трапчив вкус и все още си е остра.Извадих треските,наляхме я в бутилки,но тръпчивия вкус и остротата си останаха.
След 5-6 дни мислене и четене се сдобихме с дамаджана(34л.),изсипах шишетата в дамаджаната до 70% от обема ѝ,покрих гърлото с тензух и сега чакам съвет как да я омекотя и илиминирам тръпчивия вкус.Ще се получили с помпичка за аквариум,или друга идея......?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Румини двори написа:
Нещо не ми върви с тез трески!
Направих както пиша в предния си пост,но на десетия ден ракията имаше приятно златист цвят,трапчив вкус и все още си е остра.Извадих треските,наляхме я в бутилки,но тръпчивия вкус и остротата си останаха.
След 5-6 дни мислене и четене се сдобихме с дамаджана(34л.),изсипах шишетата в дамаджаната до 70% от обема ѝ,покрих гърлото с тензух и сега чакам съвет как да я омекотя и илиминирам тръпчивия вкус.Ще се получили с помпичка за аквариум,или друга идея......?

С помпичката ще се получи,но най-добре си е бурето нищо не може да го замести. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 22:04 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Румини двори. Треските трябва да са от дъб от който се правят бурета-"Благун" , а не от сакарско меше то мешето е за печката. Ти вероятно си попаднал на дъб "Цер" дървесината му леко червеней и да го печеш и вариш пак ще ти направи ракията тръпчива и горчива. Най-вярното е да стиснеш очите и да си купиш едно буре другото е ала-бала.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 23:07 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
Благодаря на "брейкар" и "венци" за съветите.
Явно догодина ще "стисна очи" и ще си купим дъбово буренце.
Сега ще я спасяваме с помпичка.
Бъдете здрави и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2009, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 09:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.



Ами остави го да се измирише :megagrin:
После купуваш от магазините за лаботаторни консумативи стъклена тръба с подходяща дължина и диаметър и си в "джаза" :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 10:09 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
хъммм,някой всъщност може ли да каже какъв е ефекта от тази манипулация,колко време се вкарва кислород,ако ракията е в буре и пак се използва този метод ефекта по добър ли е ,изобщо ме интересува някой да сподели свои наблядения


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 13:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Стареенето е свързано с окислителни процеси, а за да се случат трябва кислород.
Бурето "диша". Ако вкарваш допълнително въздух ще ускориш процеса. Сага, колко въздух, колко време... трябва да пробваш...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 11:00 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
petiomalchev написа:
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.


Всъщност това,на което казвате вибратор,си е компресорче за въздух.Аз си купих най-малкото,което имаше(110л/час).Немско,около 15лв.Слага се някъде около аквариума(дамаджаната,бурето и т.н.)От него излиза маркуче,което се пуска в ракията.Работи 20мин. на ден.След десетина дни ще ви съобщя какъв е ефекта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 14:55 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
Румини двори написа:
petiomalchev написа:
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.


Всъщност това,на което казвате вибратор,си е компресорче за въздух.Аз си купих най-малкото,което имаше(110л/час).Немско,около 15лв.Слага се някъде около аквариума(дамаджаната,бурето и т.н.)От него излиза маркуче,което се пуска в ракията.Работи 20мин. на ден.След десетина дни ще ви съобщя какъв е ефекта.


След две седмици извода е един-ракията омекна чувствително и не загуби алкохолен градус.
За литри не знам,но не вярвам да е фрапиращо.Според мен този метод с компресорче за аквариум върши работа.
Не пренебрегвам полезноста и ефекта на истинското буре,но при липса на място и финансий става и така.
Наздаве и със здаве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима