Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Румини двори написа:
Румини двори написа:
petiomalchev написа:
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.


Всъщност това,на което казвате вибратор,си е компресорче за въздух.Аз си купих най-малкото,което имаше(110л/час).Немско,около 15лв.Слага се някъде около аквариума(дамаджаната,бурето и т.н.)От него излиза маркуче,което се пуска в ракията.Работи 20мин. на ден.След десетина дни ще ви съобщя какъв е ефекта.


След две седмици извода е един-ракията омекна чувствително и не загуби алкохолен градус.
За литри не знам,но не вярвам да е фрапиращо.Според мен този метод с компресорче за аквариум върши работа.
Не пренебрегвам полезноста и ефекта на истинското буре,но при липса на място и финансий става и така.
Наздаве и със здаве!

Трябваше да запазиш и не аерирана ракия, накрая да я сравниш, така наистина ще си сигурен че методът помага. Вкусовите осещания на човек се променят , а пък споменът за вкус е относителен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Колеги,от толкова много мнения разбрах само едно:като е хубав материала излиза хубава ракия,няма смисъл да се мъчим от пръдня - боя.
Преди време провокирах един наш активен съфорумник да пусне тема за основните правила за изваряване на 'рикията за което му благодаря,защото е по-важно да се научим ВСИЧКИ да правим стойности,а не замаскирани боклуци!!! :explode: :x :wallbash: :!:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 06:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За това става дума нали viewtopic.php?f=7&t=357 :roll:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
За това става дума нали viewtopic.php?f=7&t=357 :roll:

Не,за това- viewtopic.php?f=8&t=19&start=30:) :) :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 11:25 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
petiomalchev написа:
Румини двори написа:
Румини двори написа:
petiomalchev написа:
Абе и аз, с тази цел си купих вибратор за аквариум /"хубав" китайски/ ама така мирише на гадна пластмаса че не рискувам да го сложа в хубава ракия. Тъй че внимаваите с вибраторите да не ви развалят ракията.


Всъщност това,на което казвате вибратор,си е компресорче за въздух.Аз си купих най-малкото,което имаше(110л/час).Немско,около 15лв.Слага се някъде около аквариума(дамаджаната,бурето и т.н.)От него излиза маркуче,което се пуска в ракията.Работи 20мин. на ден.След десетина дни ще ви съобщя какъв е ефекта.


След две седмици извода е един-ракията омекна чувствително и не загуби алкохолен градус.
За литри не знам,но не вярвам да е фрапиращо.Според мен този метод с компресорче за аквариум върши работа.
Не пренебрегвам полезноста и ефекта на истинското буре,но при липса на място и финансий става и така.
Наздаве и със здаве!

Трябваше да запазиш и не аерирана ракия, накрая да я сравниш, така наистина ще си сигурен че методът помага. Вкусовите осещания на човек се променят , а пък споменът за вкус е относителен.


Направих го и това ми дава основание да твърдя,че експеримента е успешен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 11:47 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
BREAKER написа:
Колеги,от толкова много мнения разбрах само едно:като е хубав материала излиза хубава ракия,няма смисъл да се мъчим от пръдня - боя.
Преди време провокирах един наш активен съфорумник да пусне тема за основните правила за изваряване на 'рикията за което му благодаря,защото е по-важно да се научим ВСИЧКИ да правим стойности,а не замаскирани боклуци!!! :explode: :x :wallbash: :!:


Абсолютно вярно,с пояснението,че аерирането помага на качествената,но прясна ракия да остарее по-бързо,когато човек няма възможности за буре.
Запазих около 0,5л от неаерираната и дадох на приятели да дегустират и от двете без да казвам коя каква е.
Веднага познават остротата на прясната ракия.Другата благодарение на принудително вкарания кислород е омекнала,а и като добавих и някоя друга клечка от дъбова сърцевина се получи нещо много добро.
Криза е.Пари за буре няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 20:10 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Прясната ракия от грозде тази година/ 80л./ сложих в един 150 л. бидон. Добавих 300 гр. дъбов чипс директно в ракията. Първата седмица разклащах бидона всеки ден на отворен капак. След втората седмица комшията не можа да познае "на колко години е благинката"- така беше омекнала и пивка! Сега само се чудя кога да я прецедя и прибера в бутилки. Дали не са много 3 месеца?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ZMeyGorianin написа:
Прясната ракия от грозде тази година/ 80л./ сложих в един 150 л. бидон. Добавих 300 гр. дъбов чипс директно в ракията. Първата седмица разклащах бидона всеки ден на отворен капак. След втората седмица комшията не можа да познае "на колко години е благинката"- така беше омекнала и пивка! Сега само се чудя кога да я прецедя и прибера в бутилки. Дали не са много 3 месеца?

Можеше да си спестиш прецеждането,като чипса го сложиш в тензух. :)
А дали са много 3 месеца е много относително,зависи как ти харесва:аромат,цвят мекота и т.н..Лично аз се стремя ракията ми да е балансирана от към цвят и аромати:със всяка нова глътка да откриваш нещо ново за което да се замислиш(провокирам мислене по време на пиене на ракия)!!! ;) :D :D :lol: :lol: :sauf:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 08:42 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Здравейте и от мен, поздравления за прекрасния форум, изчетох почти всичко в него и ми беше много полезно, но имам следния въпрос : Сварих към 30-тина литра гроздова ракия, без да съм точил вино преди това, но понеже не исках да ползвам пластмасови бидони и туби, си я прибирах в стъклени дамаджани от по 3 и 5 литра, така както изтече, та проблема е, че в дамаджаните, в които градуса е по-висок около и над 55, ракията се оцветява от дъбовия чипс и действително след аериране омекна чувствително, но в дамаджаните с ракия около 45 градуса не се наблюдават положителни изменения - удачно ли ще бъде, ако смеся всичката гроздова ракия в голяма тенджера (казанче) за да се уеднаквят градусите и да "старее" ракията равномерно.
п.п. 1. знам, че е най-добре в буренце, но нямам засега - търся си, но предпазливо, може би догодина ще пробвам да отлежава в буре
2. ракията е сварена края на миналия месец и ми се иска да я ползвам на 12.12 тази година - за сватба, дале ще успея до тогава да я омекотя?
наздраве на всички :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Пробвай с глицерин.Из форума някъде имаше дозировка.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 10:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
yakimov_d написа:
но в дамаджаните с ракия около 45 градуса не се наблюдават положителни изменения


Хм, дали не си изпуснал малко пърцуца накрая, та затова слабата ракия да не е добра... Ако ги смесиш, може да се окаже че всичката ракия ще е развалена...

Иначе за "химическо" омекотяване отсипи малко в отделна съдинка за проба и както предложи Krass, на литър ракия добави 1ml глицерин и 1g захар.

Ако е много зле, няма спасение - слагаш сода и преваряваш.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 11:22 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
При мене сватбеното събитие беше на 19.09.2009. Ракията за него/20л. сливова/ беше миналогодишна, но до 15.08.2009 стоеше в пластмасова туба. Имаше "острота". После я поставих в 10л. туби от минерална вода напълнени на 1/2. Сложих общо 100гр. дъбов чипс директно в тубите. Аерирането го правих като духах с един маркуч в тубите през ден в продължение на седмица. След това стоя още една на спокойствие и я налях в шишета. Градуса падна на 49 и остротата изчезна! На сватбата, а и след нея имаше много поздравления за "хубавата ракия на Тъста" :megagrin: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 12:28 
Offline

Регистриран на: 28 Окт 2009, 17:20
Мнения: 9
Местожителство: Русе
SiteAdmin написа:
Хм, дали не си изпуснал малко пърцуца накрая, та затова слабата ракия да не е добра... Ако ги смесиш, може да се окаже че всичката ракия ще е развалена...

Не, не съм изпуснал парцуца, отрязах я на 42-43 градуса и парцуцата за следващо варене, но понеже като потече първата ракия я наливах в първата дамаджанка от 3 литра - там всичко е ОК, следващите 3-5 литра също биват и т.н., но последните 3 литра, които са около 45 градуса като че ли не 'поемат' от дъбовия чипс (оцветяват се по-слабо и си е все така "остър" вкуса, като на току що сварена ракия) - проблема ми е с тях

SiteAdmin написа:
Ако е много зле, няма спасение - слагаш сода и преваряваш.

Никак не е зле ракийката има си страхотен вкус и аромат (направо на медец си "блъска" :) ), искам само да "остарее" по-бързичко, да се оттърва от остротата на прясната ракия
Благодаря на всички за отговорите
Поздравления за ZMeyGorianin


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 14:54 
Offline

Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:37
Мнения: 9
Местожителство: с.Равна гора обл.Варна
yakimov_d написа:
удачно ли ще бъде, ако смеся всичката гроздова ракия в голяма тенджера (казанче) за да се уеднаквят градусите и да "старее" ракията равномерно


Тази година варихме два пъти.Първо от сливи после от грозде без да точим вино.Скромния ни опит показа че смесването не вреди но: 1 трябва да е отсечена правилно, 2 след смесването градуса да не е под 50.
Както пише из форума силната ракия извличи по лесно лигнина от дървесината и затова при нея резултата е по осезаем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2009, 20:57 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 20:48
Мнения: 2
Ако правите ракия от всякакви джибри и ако не сте любител на "лютата" на вкус и миризма ракия (не заради градуса на етанола), но искате тя да бъде "мека топлина" - слагайте АКТИВЕН ВЪГЛЕН НА ПРАХ при втората дестилация около 10 грама на литър "първак". Вярно, че много цапа казана и трябва да се измие с някакъв препарат, но за ценителите на качеството е истинско удоволствие. А и за доста употребители би спестило стомашни смущения след прекомерна употреба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar, vavel, Мартин85 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима