Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Юли 2008, 20:16 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Относно окисляването - бурето, каквото и да е(дали дъбово или черничево няма значение), "диша" за разлика от стъклото. По този начин с течение на времето продукта остарява и ... някои съставки се окисляват. Споделям собствен опит и това, което съм чел, и без да се занимавам професионално с това. Чувал съм, че в промишлеността състаряват продукта по-бързо, като му вкарват въздух с помпа (като в аквариум). Така част от алкохола се изпарява и градуса пада, но същото нещо го има и в бурето. Да не ме лъже паметта, но някъде към 2-4 градуса на година пада алкохолното съдържание на ракията в буре за година. От друга страна, при различна алкохолна концентрация приоритетно се разтварят различни вещества в алкохола (говоря за буре). Така с течение на времето протичат окислителните процеси, разтварят се желаните вещества от дървото и се получава великолепния вкус и аромат, който търсим.
Моя алкохол отлежава в стъклени дамаджани, в които слагам трески от дъб, които са различно препечени. Така симулирам достъпа на алкохола до различна дълбочина в дъгите на бурето (става въпрос за обгорени бурето). Дамаджаните ги пълня най-много до 70% от обема им - в тях остава въздух (кислород) с който ракията отлежава. През определено време ги претакам, за да може да се сменя въздуха. Така симулирам един непрекъснат процес на окисляване. През няколко месеца разреждам продукта за да симулирам естественото изветряване на алкохола в бурето.
Сега като чета по-горе написаото виждам, че не съм бил изчерпателен и красноречив, но искренно се надява да си усетил идеята ми.

Относно материална на бурето не мога да ти бъда полезен. Ако си прегледал постовете ми, ще си забелязал, че се опитвам да правя уиски. Уискито старее в обгорени дъбови бъчви.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 12:32 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
В един сайт на немски потомствен производител на ракия четох, че положителен ефект имало и от умерена светлина и топлина. Той отлежава ракията си в прозрачни стъклени дамаджани с чипс, складирани на светло...

Може да е само самореклама, но нека химиците се изкажат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 13:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
какъв чипс се използва при ракиите. аз ползвах по едно време ама той много бързо оцветяваше и оставяше не много добър вкус.
и пак да попитам,какво ви е мнението ракията трябва ли да стои в отворени съдове или не


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 14:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Чипсът най-добре да е дъбов, макар някои да предпочитат черница или акация. В България за буретата се хвали сорта "благун". Чипсът трябва да е много добре изсушен и изпечен - в противен случай придава лош вкус на ракията.

Бъчварите оставят дървото да съхне поне 18 месеца, преди да го обработват. А обгарянето е майсторлък и се прави в различна степен в зависимост от предназначението на бурето.

Затваряй дамаджаните с 2-3 слоя тензух, за да не попадат в тях прах и насекоми и да не е твърде интензивен въздухообменът. Отлежава се ракия с висок градус - например 70%. Тя успява да извлече от дървото, каквото е нужно. Чак след отлежаването се разрежда до пивкост и се бутилира.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 16:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Да допълня админа за температурата. Не се сещам, къде го бях чел, но се отнасяше за складовете в които отлежава уискито. Там казваха, че хората установили положителния ефект от смяната на висока и ниска температура (лято и зима). Дори през определено време размествали бъчвите по височина на склада - бъчвите са подредени на стелажи като в МЕТРО. Лятото температурата достигала до 40 градуса, а зимата -10, -15 градуса.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 16:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Аз написа:
... хората установили положителния ефект от смяната на висока и ниска температура...

Има резон - високата температура ускорява окислението, а ниската утаява разтворените тежки масла...

Ще изкарам дамаджаните на балкона :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2008, 17:32 
Offline

Регистриран на: 14 Юли 2008, 17:19
Мнения: 2
imame kazan ot dosta vreme i varq rakia ot 12 godi6en. mekotata na rakiata nay mnogo zavisi ot materiala(djibrite). trqbva da nqma gnili plodove i da ne sa mrasni.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2008, 22:39 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008, 08:41 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
dimoff написа:
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

А БЕ ХОРА ТОВА С ДВАДЕСЕТ ДНИ В НОМВО БУРЕ МИ СЕ ВИЖДА ТВЪРДЕ МАЛКО...?? какво мислят специалистите
тази година ще използвам чисто ново дъбово буре,но си мисля първата ракия да я държа около три месеца,греша ли??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 13:35 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Щом имаш буре сипвай и не се притеснявай! Дъхът на прясното изчезва, а и цветът и става чуден.Но част от количеството се губи. Аз имам 2, 10 литрови от черница. Слагам гроздовата и от 10 л. накрая на месеца вадя 9. След това бързам да я бутилирам ,че ме обзема ужас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2008, 09:32 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2008, 17:05
Мнения: 5
Местожителство: София
Според моите познания най-подходящия градус за стареене на ракията е 55.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2008, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ika написа:
dimoff написа:
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

А БЕ ХОРА ТОВА С ДВАДЕСЕТ ДНИ В НОМВО БУРЕ МИ СЕ ВИЖДА ТВЪРДЕ МАЛКО...?? какво мислят специалистите
тази година ще използвам чисто ново дъбово буре,но си мисля първата ракия да я държа около три месеца,греша ли??

Пропари си бурето,2-3 пъти го напълни с почти вряла вода и я остави ден-два в бурето,изплакни добре и наливай. :)
Аз максимално държа ракия не повече от 3-4 месеца,след този период няма смисъл,само фира и по-тежък аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2008, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пък слагам половин чаена лъжичка мед на 750 мл. Слагал съм и сушени кайсии, ама не от тези захаросаните а домашно сушени.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 21:19 
Offline

Регистриран на: 30 Дек 2008, 21:09
Мнения: 1
Местожителство: Prerov - CR
sko4 написа:
Да сте чули за билка "кадънска кълка " или "степен пелин" ,която се слага в ракията за омекотяване и придобиване на "мек" вкус ?
Това го прочетох във форума на дир бг.Разискваше се и ми направи впечатление.Просто го споделям с вас.
ето и линка,за който е интересно.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=doit&Number=1948270942&page=1&view=collapsed&sb=5&part=


proveri tova
http://paper.standartnews.com/archive/2 ... 3861_3.htm[/list]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Момчета,от магаре-кон не става,от хубав материал става хубава ракия,аман от алхимици!!!
Има около десеттина основни правила за добра ракия,научете ги и резултата ще е на лице. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s, rosbal, ss101 и 20 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима