Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 19 Яну 2017, 13:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 13:24 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
какъв чипс се използва при ракиите. аз ползвах по едно време ама той много бързо оцветяваше и оставяше не много добър вкус.
и пак да попитам,какво ви е мнението ракията трябва ли да стои в отворени съдове или не


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 14:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1862
Местожителство: София
Чипсът най-добре да е дъбов, макар някои да предпочитат черница или акация. В България за буретата се хвали сорта "благун". Чипсът трябва да е много добре изсушен и изпечен - в противен случай придава лош вкус на ракията.

Бъчварите оставят дървото да съхне поне 18 месеца, преди да го обработват. А обгарянето е майсторлък и се прави в различна степен в зависимост от предназначението на бурето.

Затваряй дамаджаните с 2-3 слоя тензух, за да не попадат в тях прах и насекоми и да не е твърде интензивен въздухообменът. Отлежава се ракия с висок градус - например 70%. Тя успява да извлече от дървото, каквото е нужно. Чак след отлежаването се разрежда до пивкост и се бутилира.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 16:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 972
Местожителство: София
Да допълня админа за температурата. Не се сещам, къде го бях чел, но се отнасяше за складовете в които отлежава уискито. Там казваха, че хората установили положителния ефект от смяната на висока и ниска температура (лято и зима). Дори през определено време размествали бъчвите по височина на склада - бъчвите са подредени на стелажи като в МЕТРО. Лятото температурата достигала до 40 градуса, а зимата -10, -15 градуса.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2008, 16:57 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1862
Местожителство: София
Аз написа:
... хората установили положителния ефект от смяната на висока и ниска температура...

Има резон - високата температура ускорява окислението, а ниската утаява разтворените тежки масла...

Ще изкарам дамаджаните на балкона :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2008, 22:39 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2008, 08:41 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
dimoff написа:
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

А БЕ ХОРА ТОВА С ДВАДЕСЕТ ДНИ В НОМВО БУРЕ МИ СЕ ВИЖДА ТВЪРДЕ МАЛКО...?? какво мислят специалистите
тази година ще използвам чисто ново дъбово буре,но си мисля първата ракия да я държа около три месеца,греша ли??


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2008, 13:35 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Щом имаш буре сипвай и не се притеснявай! Дъхът на прясното изчезва, а и цветът и става чуден.Но част от количеството се губи. Аз имам 2, 10 литрови от черница. Слагам гроздовата и от 10 л. накрая на месеца вадя 9. След това бързам да я бутилирам ,че ме обзема ужас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2008, 09:32 
Offline

Регистриран на: 01 Ное 2008, 17:05
Мнения: 5
Местожителство: София
Според моите познания най-подходящия градус за стареене на ракията е 55.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: :)
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2008, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 519
Местожителство: някъде в Хейтърландия
ika написа:
dimoff написа:
Когато аз приключа с "варенето" слагам ракията (60-65 градуса) в старо^
буре да отлежава 3-4 години и е готова за пиене,ако бурето е ново държа ракията в него не повече от 15-20 дни .След това разреждам ракията до 42-45 градуса и добавям захарен сироп 1 грам на литър .Слагам в дамаджан и в продалжение на месец пускам въздух с помпа за риби по 10-15 минути на ден.Наздраве :lol:

А БЕ ХОРА ТОВА С ДВАДЕСЕТ ДНИ В НОМВО БУРЕ МИ СЕ ВИЖДА ТВЪРДЕ МАЛКО...?? какво мислят специалистите
тази година ще използвам чисто ново дъбово буре,но си мисля първата ракия да я държа около три месеца,греша ли??

Пропари си бурето,2-3 пъти го напълни с почти вряла вода и я остави ден-два в бурето,изплакни добре и наливай. :)
Аз максимално държа ракия не повече от 3-4 месеца,след този период няма смисъл,само фира и по-тежък аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2008, 23:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз пък слагам половин чаена лъжичка мед на 750 мл. Слагал съм и сушени кайсии, ама не от тези захаросаните а домашно сушени.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 21:19 
Offline

Регистриран на: 30 Дек 2008, 21:09
Мнения: 1
Местожителство: Prerov - CR
sko4 написа:
Да сте чули за билка "кадънска кълка " или "степен пелин" ,която се слага в ракията за омекотяване и придобиване на "мек" вкус ?
Това го прочетох във форума на дир бг.Разискваше се и ми направи впечатление.Просто го споделям с вас.
ето и линка,за който е интересно.

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=doit&Number=1948270942&page=1&view=collapsed&sb=5&part=


proveri tova
http://paper.standartnews.com/archive/2 ... 3861_3.htm[/list]


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 519
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Момчета,от магаре-кон не става,от хубав материал става хубава ракия,аман от алхимици!!!
Има около десеттина основни правила за добра ракия,научете ги и резултата ще е на лице. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 22:57 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
vseki moje da pravi dobra rakiq malko mogat da podobrqt loshata

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2009, 10:20 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Присъединявам се към мнението на Брейкър!
Ракията си иска буре! Майсторите отдавна са го измислили.
Да губи се определено количество от високоалкохолния маметиал. Колкото са по-малки буретата толкова загубата е по-голяма! С това следва да се примири всеки, защото загубата на съдържание е свързана с облагородяване на крайния продукт.

Другото е и тати може и яз можем!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2009, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
BREAKER написа:
Момчета,от магаре-кон не става,от хубав материал става хубава ракия,аман от алхимици!!!
Има около десеттина основни правила за добра ракия,научете ги и резултата ще е на лице. :)

От голословия във форумите файда няма, ако искаш да ти повярва човек че наистина разбираш от ракия би трябвало да напишеш и десете си правила. Иначе тук пишем и четем зада обменим информация така че от тези два реда който си написал фаида йок.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: free и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима