Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 22:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
''Вкус другар няма'' аз специално е омекотявам като е грея. имам в предвит ''греана ракиа''. сега е зима и е подходияшто време да ''омекотите'' ракииката :. наздраве :!: :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Aaaабе да споделя днес кво научих и съм в шок... Нали имам казан и открих от миналата години от старият казанджия 1 бидон . В него ня'кви пърцуци и около 60 килограма джибра. В къщи принципно сватба се готви и все се чудя колко литра ракия ще се опукат така, че не се замислих и я сварих. Преварих .. Ама боклук .. Остра. Поръчах на брат ми да ми купи дъбов чипс и глицерин. За пръв път ми се налага да ползвам такива неща и се закрастих за експеримента. Там хората имали лаборатория и някакъв "професор" там твърдял, че в дестилата нямало то как да има метанол и той се получавал само...... Както и да е.. Та там кво мерели.. ph-то на ракията. И ако е високо => ракията е остра. Как смъкват ph-to ами със сода бикарбонат. Около чаена лъжичка на 10 литра ракия. Ако се сложи повече започва да се усеща содата.. И понеже вчера направих 6 различни проби с глицерин, без глицерин с дъб, без дъб, с мед без мед... (благодаря на Петьо)... сега сложих и сода... малко ми е омаяно все пак 6 проби дегустирам :megagrin: ама май има коренна разлика . Свикал съм женското съсловие довечера като с по-фини рецептори и ще доложа .. Ако някой иска да пробва и той.. Да видим има ли ефект ..
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 16:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Точно така wufan заклещил сия тази ракия все от някъде трябва да има пробив. Пропуснал си само проба с активен въглен :thumbs1:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Докато беше на 60 градуса не беше така остра.. По точно съм си въобразявал.. 60 градуса :megagrin: И си мислех, че не може да е толкова гадна. Сега съжалявам, че не я изчистих с активен въглен.. Щеше да стане цар киро със есенцията и имаше да се чудят и маят кво е тва :megagrin: Нищо и така ще стане .. Дори не вярвам да опрем до нея.. 100 човека "100 кила ракия" (както Тодор Колев пее) съм приготвил :megagrin: :megagrin: и утре залагам едни джанки .. Както и да е отклоних се от темата ..
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 18:44 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
С глицерин става 1гр. глицерин на 1л. ракия. С преварка става още по-добре. Пробвай ако преваряш да сложиш на 100л ракия една кофа материал(вече ферментирала каша) било от сливи или някакъв друг плод тогава преварената ракия хем е мека, хем ароматна.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2011, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Beff-ец така е :2thumbs: но и след преварка + мед + 1 гр глицерин на литър + дъбов чипс пак има едни остър вкус почти накрая .. С тая ти му пуста сода остава само изтръпването от градуса.. :shock: Но това още не мога да го потвърдя на 100% . Не съм провеждал дегустация чакам си дегустаторите :megagrin: :megagrin:

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2011, 13:32 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Здравейте,
вчера чух за омекотяване с прясно мляко. Не можаха да ми кажат пропорцията, но се сипва в казана заедно материала.
Дали някой е пробвал това?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 06:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Единственият и доказан метод рабоТещ със всякакъв материал си остава бурето...дъбово,не черничево или акациево.Аз мислех,че съм имал ракия,но последният дестилат който е направен от чилийско каберне совинъон+фран направо ми взе акъла.След едномесечен престой във френско буре,цвета е лимонаден,а вкуса бие на...карамел или нещо подобно,много е мек....58% въобще не можеш да ги усетиш.Акацията е съвсем различно,както и българският дъб.Единствено се притеснявам за срока на отлежаване в това френско буре....да не си направя коняк без да искам,предвид наченките на карамелен вкус за които споменавам.Предполагам причината за това е в новото буре...но само месец достатъчно ли е? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наско имам 4-5 вида различно препечен френски дъбов чипс забелязах че щом цветът е жълт аромата е добре за ракията, а щом стане кафяв вкусъ става конячен, не вярвам да е по различно с бурето, то обгорено ли е от вътре.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 14:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Naskohondata1 написа:
Единственият и доказан метод рабоТещ със всякакъв материал си остава бурето...дъбово,не черничево или акациево.Аз мислех,че съм имал ракия,но последният дестилат който е направен от чилийско каберне совинъон+фран направо ми взе акъла.След едномесечен престой във френско буре,цвета е лимонаден,а вкуса бие на...карамел или нещо подобно,много е мек....58% въобще не можеш да ги усетиш.Акацията е съвсем различно,както и българският дъб.Единствено се притеснявам за срока на отлежаване в това френско буре....да не си направя коняк без да искам,предвид наченките на карамелен вкус за които споменавам.Предполагам причината за това е в новото буре...но само месец достатъчно ли е? :)


Ами ако вкусът ти харесва значи е достатъчно ! Някъде ти бях пращал линк към една статия за отлежаването на ракията - там пишеше че отлежава в изтощени бурета ! Така хем не се насища бързо с екстракти от бурето , хем през този по-дълъг период на време се окисляват съдържащите се алдехиди и кетони.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Наско имам 4-5 вида различно препечен френски дъбов чипс забелязах че щом цветът е жълт аромата е добре за ракията, а щом стане кафяв вкусъ става конячен, не вярвам да е по различно с бурето, то обгорено ли е от вътре.

Петъо,бурето е обгорено отвътре.Чипс и аз имам,но смея да твърдя,че не е същото.Този карамелен привкус....при другите го няма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 06:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Naskohondata1 написа:
Този карамелен привкус....при другите го няма

Мога да кажа само че си направил правилният избор на буре :respekt:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 04:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Фев 2011, 20:53
Мнения: 28
Уважаеми,ето това е истината!Всичко друго/чипс,билки и т.н./ е измама!Послушайте стария.Четвърто поколение печеме ракия с един и същи казан.Наздраве на всички Ви.
Прикачени файлове:
DSCF0300.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2011, 02:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
wenciautoklima написа:
Уважаеми,ето това е истината!Всичко друго/чипс,билки и т.н./ е измама!Послушайте стария.Четвърто поколение печеме ракия с един и същи казан.Наздраве на всички Ви.
Прикачени файлове:
DSCF0300.jpg

еии... браво табеатлия човек :klatsch: и аз се опитвам да напрая нещо такова :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2011, 21:06 
Offline

Регистриран на: 12 Ное 2011, 20:43
Мнения: 1
vlad написа:
Обичам силна мека ракия но някой път става по лята. На какво се дължи това и как може да се омекоти вкуса?

Вариш,като задължително трябва да има утайник на лулата Наливаш в стъклен съд и слагаш клечки от черница ,които да са от сърцевината на най-малко 20 годишно дърво След 1 година ракията е супер
Модератор:
Категорични мнения и съвети от потребители с 1-2 мнения са меко казани смешни!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима