Класическите методи са ясни отлежаване в дъбови бъчви за винените за другите по избор и вкус.
MONI BARONA предложи бърз метод за омекотяване на ракия която на всичкото отгоре е и прясна

.
Цитат:
Ей по това време ракията свършва, новата е сварена но не е отлежала достатъчно . та накратко:
Отточваш 5 литра ракия в една туба, от нея в една тенджурка слагаш пак половината и на котлона. Загряваш до 55 60 мах. дърпаш от котлона за 10 15 минути с отворен капак, връщаш в тубата и затваряш с капачката за да няма големи загуби

. След няколко часа
същата процедура но този път в тенджурката слагаш и малко чипс за цвят.
Внимание ракията трябва да е поне 50 градуса!
Пс. Големи пиячи не могат да е познаят че е прясна ракия на 3 дена

Снощи направих същата процедура,само че с два литра ракия/на 15 дена/, прибавих и една чаена лъжица акациев мед.Резултата след престои цяла нощ във фризера и разреждане на 43 градуса е >добър мек вкус,почти не се усеща
резливия спиртен привкус на прясната ракия....
Проверих тия твърдения на Мони като ракията бе с чипс от няколко седмици и бе добила цвят но бе твърде остра.а бе неприятна за пиене.
Сипах една 10 литрова туба в тенжера и започнах да загрявам на малкия котлон бавно и мъчително.
В резултат кухнята се изпълни с зловонни пари които осмърдяха всичко но изкуство иска жертви.
В студената кухня ясно се виждаха отделящите се пари главата взе да ме "цепи" без да съм кусал ни грам но нали трябва с термометъра на меря как да е стигнах 60 градуса и свалих от котлона като истина добавих 1 грам на литър още чипс и оставих в тубата.
След седмица то е вече днес пробвам и има забележителен резултат става за пиене не ми е гадна но има какво да се желае но това може да зависи и от изходния материал и от чипса.
За пръв път ползвам американски дъбов чипс ( пише произход Франция) и нямам база за сравнение защото до сега пробвах с френски дъбов чипс силно препечен и съм доволен.
В заключение ще кажа че методът на Мони работи!