Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 21:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2011, 22:27 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Тази година успях да извадя около 26 литра след 2-рата варка на около 70гр.Разредих я с дест.вода до 60гр.Разпределих я в туби от мин.вода,като тубите бяха напълнени до 1/2 или най-много до началото на скоса.Сложих в едни туби дъбов чипс,в други сложих тънки изпечени и изкиснати пръчки дъб(меше),тубите стоят без капачки....,и оставих в 1 шише около 1/2 л. без да я правя каквото и да е....
Въз основа на четеното тук си купих за 10лв.помпа за аквариум и почнах всяка вечер по 15мин. на туба да аерирам.
След 2 седмици аериране и малко чипс градусът е спаднал почти незначително(от 60 на 59...това доколкото ми е точно измерването),острата миризма на спирт и паренето в устата при пиене са значително намалели,усеща се топлината на алкохола след като преглътнеш.Нетретираната ракия си е остра и парлива,даже бих казал неприятна,както беше и в началото,непосредствено след казана....
Този уикенд по повод 8 Декември беше проготвена смес за консумация на около 46-47гр.Всички опитали изказаха мнение,че ракията е "пивка", градусът не се усеща.....
Опитът ми е много скромен,но съм склонен да подкрепа мнението,че аерирането помага за омекотяване на ракията...
Поздрави и наздраве......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2011, 14:29 
Offline

Регистриран на: 11 Окт 2011, 14:50
Мнения: 1
Когато чупя орехи сабирам вътрешното на черупката дето държи ядката.С него оцветявам ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Яну 2012, 13:22
Мнения: 4
Здравейте,
Аз правя ракия от "второто вино". Сърце не ми дава да изварявам божествения слънчев елексир Н.В. ВИНОТО за ракия. Материал вземам от родопската яка - Новаково, Тополово, Куклен, Брестник и др.
Мачкам гроздето с ръчна машинка бавно и преглеждам гроздето. САМО ЗДРАВ МАТЕРИАЛ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Зелените лозови листенца не ги чистя всичките. Най свежите си ги оставям в материала. Задължително третирам с култивирани високоалкохолни дрожди около 20 g/100 л материал. Дивите дрожди издържаржат до 8-9% алкохол, култивираните до около 18% !!!
Втасването на джибрите го правя с потопена шапка и претакам съобразно ферментацията. При средна температура около 20 градуса бурната ферментация свършжа за около 8-10 дена. Важно е при падане на захарността на "нула", не по-късно от1-2 дена да се източи материала. До дестилацията го държа в 19 литрови туби от минерална вода (с дупчица на бялата капачка за да не се газира и да продължи нормално ферментацията).
Изварявам в екоказан "ректификационна колона" :D Според мен единствения недостатък на този казан е, че се губи част от гроздовия аромат. Преварките ги правя колкото си искам. Изкарвам ракия около 70 градуса. Внимавам да не капне в ракията от утайника (филтъра) на лулата. Под 40 градуса отделям патока. Патоки не се преваряват! Ползвай ги за чистачки, за миене и др. Изкарвам по около 20-23 литра на 100 литра материал. Казана е 300 литров.
Ракията я наливам в бидон. Слагам трески от средата на дебело черничево дърво. след двадесетина дена започвам с аерацията - помпичка за аквариум 20-30 минути/ден. За около още 2-3 седмици (непрекъснато се дегустира при "отлежаването") ракийката става супер. Е не е като от първичен материал, но пак ви казвам - не посягам на божественото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
"Патоки не се преваряват"
Що ?
Точно пък с колона що да не се преваряват ?
И още нещо - точно в първите патоки има аромати характеризиращи дестилата.
Даже ако го обърнем на зърнен дестилат - братята хамериканци казват че всеки следващ казан е по-добър от предходния точно поради влагането на първак и патоки от предишния, така в процеса на работа се натрупват нужните аромати. Иначе ако скъсим средната фракция - вадим най-чистия дестилат , но и с най-малко аромати. А ракията е именно напитка с аромати от материала, а не както е уискито - 90 % да идват от дъбовата бъчва в която ще отлежава.
И още нещо : едно време на село казанджията ни караше като решим да си ходим, да сложим едно дърво от неговите и една голяма кофа от неговите, та да му се събере паток за него, понеже нас ни мързи да чакаме.
Няма да ти казвам какви количества и каква ракия правеше тоя човек после от тия патоки.
За оригиналния материал от грозде те подкрепям напълно ! Там е истината, ама как да ти даде сърце да го врътнеш на ракия, пък дори и божествена да стане !
(Знам колко са вредни патоките иначе, не мисли че не знам, но с колона няма причина да не ги освободим от вредностите)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2012, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
victoryvt според мен е напълно прав.И за мен ракията от патока e по-добра от средната фракция.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Яну 2012, 13:22
Мнения: 4
Aбе за аромата сте прави. Като си пусна чистачките на колата и ми тругват лигите :megagrin: Ама като си спомня като студент имахме една хубава за времето си апаратура - правеше спектрален анализ. Та като сложихме в кюветата патоки от гроздова - свят да ти се завие "менделеева таблица". А и при органичния анализ - глюкозиди, фузелови масла (канцерогенни са). Академик Неделчев тогава стана акадимик с очистката на ракията. Сложна работа. В домашни условия абсурд да се направи. Е, при предестилацията естествено се изкарва ракия, но трябват големи количества за да ти излезе сметката. Само казанджия може да си го позволи. :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 17:07 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
извинявайте но не разбрах ...патоките може ли да се преварят/ 25 л патоки ви 250 литра материал/ а за първака пък въобще не ми стана ясно ,аз по принцип първака го изхвърлям а патоките ги преварям следващата година


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
Цитат:
Aбе за аромата сте прави. Като си пусна чистачките на колата и ми тругват лигите :megagrin: Ама като си спомня като студент имахме една хубава за времето си апаратура - правеше спектрален анализ. Та като сложихме в кюветата патоки от гроздова - свят да ти се завие "менделеева таблица". А и при органичния анализ - глюкозиди, фузелови масла (канцерогенни са). Академик Неделчев тогава стана акадимик с очистката на ракията. Сложна работа. В домашни условия абсурд да се направи. Е, при предестилацията естествено се изкарва ракия, но трябват големи количества за да ти излезе сметката. Само казанджия може да си го позволи. :zauf2:

Академик Неделчев става академик през 1962г!Значи ти като студент тогава сега си на около 70 години.И можеш да кажеш от какви боклуци се произвеждаше ракията(гроздова,сливова или плодова) тогава.За съжаление през 80-те години имам двама близки роднини починали от цироза на черния дроб.Те не употребяваха домашна ракия,а само купена!Която технолози като теб са произвели!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Яну 2012, 13:22
Мнения: 4
Приятелче,
В България винаги е могло и са се произвеждали качествени ракии. Друг е въпроса за търговската мрежа. И тогава, а сега повече в търговската мрежа се продават ЕВТИНИ БОКЛУЦИ. Говоря за масовата търговска мрежа, в т.ч. и в хипермаркетите. Качествените ракии не съм ги виждал и тогава в търговската мрежа. Сега е същото. Ако ти знаеш някъде да се продава в търговската мрежа лицензиран плодов дестилат - ракия, обади се. Да не се отклоняваме от благата тема - отлежаване на ракийката. Има си градуси при които се отделя етиловия алкохол при изваряване и те трябва да се спазват. Приказки като "слаб огън" "силен огън" са празни приказки. Пиенето на патоки (макар и омешани със средната фракция) е признак на ниска култура и невежество. Много отрови имат приятен вкус и мирис, а като чета тука - май това са основните критерий на пишман ракиджийте.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2012, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
Подозирам,че не само ти,приятелю,не си ги виждал.Малцина са ги виждали и опитвали.Точно за това става въпрос-единственния начин да ги видиш е да си ги направиш сам!Защото явно такова е качеството на масовото производство!Виждам,че си отскоро във форума,явно мислиш,че хората,произвеждащи домашна ракия тук,са твърде неуки,ако се съди по постовете ти.Е,прочети повече и ще разбереш,че това не е така.А и сме достатъчно образовани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2012, 19:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
fired написа:
Приятелче,
В България винаги е могло и са се произвеждали качествени ракии. Друг е въпроса за търговската мрежа. И тогава, а сега повече в търговската мрежа се продават ЕВТИНИ БОКЛУЦИ. Говоря за масовата търговска мрежа, в т.ч. и в хипермаркетите. Качествените ракии не съм ги виждал и тогава в търговската мрежа. Сега е същото. Ако ти знаеш някъде да се продава в търговската мрежа лицензиран плодов дестилат - ракия, обади се. Да не се отклоняваме от благата тема - отлежаване на ракийката. Има си градуси при които се отделя етиловия алкохол при изваряване и те трябва да се спазват. Приказки като "слаб огън" "силен огън" са празни приказки. Пиенето на патоки (макар и омешани със средната фракция) е признак на ниска култура и невежество. Много отрови имат приятен вкус и мирис, а като чета тука - май това са основните критерий на пишман ракиджийте.

1. Който има някакви познания относно дестилацията е наясно че главите и опашките (защото хората по света така им викат) могат и даже трябва да се използват при следващо дестилиране. Защо това е така - не ми се влиза в подробности. Вредните вещества които са в тях ги има и в основния материал, всичко е до проценти. При втората дестилация отново има разделяне на фракции и отново за пиене се отделя средната фракция - скъсена, удължена, преместена - въпрос на вкус и принципи (за справка - ирландско / шотландско / бърбън). Чиста преварка на тези глави и опашки също има и там - даже тя се води най-скъпото и хубаво уиски. Мисля че се казваше кралска бъчва или нещо подобно.
2. Изразявам сериозни съмнения относно достолепната възраст на колегата fired, поради неправилното изписване на двойно "и" в думата "критерии", което е много характерно за днешната силно интернетизирана и съответно силно неграмотна младеж. Което пък ме навежда на сериозен размисъл, защо аджеба му е нужно да се прави на връстник на въпросния професор :)

Наздраве и моля да не се засягате колега fired
:prost:

A, всъщност и следващата дума е изписана по същия начин ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2012, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Ако може да ви попитам, че хептен се обърках.Четох , четох и последно не разбрах има ли смисъл от аерирането на ракията с водна помпа или не?
Ако има попаднах на един линк тука http://www.zoomagazin.eu/products/vsits ... tshas-1148, въпросната помпа дали ще върши работа за аериране на ракия до 100л.?
Предварително ви благодаря.
Понякога повечето информация е в състояние да накара човек да си говори сам :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
По-добре такава помпа с маркуче и камъче за въздух,смисъла е,че по-бързо ще стане готова за пиене май и ще е по-мека ;) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2012, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Посочената от теб помпа е за рециркулация на водата в аквариума, А за аериране на ракията би трябвало да се използва аквариумна помпа за въздух с шлаух и камъче.
Аз в момента съм я включил и си бълбука ежедневно.
Смятам че дава добър резултат, но не мога да се закълна :)
Ще мога когато я сравня с другата дето не е подложена на това.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2012, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Благодаря и на двама ви за коментарите.Помпата наистина я гледах за въздух , но при копирането съм сбъркал линка. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима