Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Апр 2018, 21:29 Дата и час: 24 Апр 2018, 21:29

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 18:19 
Offline

Регистриран на: 17 Юни 2015, 17:35
Мнения: 1
Здравейте, аз имам черничево буре, след дестилацията я оставям около 30-40 дни в бидон на около 15-20 гр. по Целзий, (в избата) покрит с марля, после я разреждам до 45 градуса и я наливам в бурето, то не стои празно, източвам миналогодишната и наливам новата, бурето ми е 40 литра и я държа по 6 мес., за да отлежи всичката по 6 мес. После я прехвърлям в стъкло, обезателно оставям въздух до запушалката. Бурето ми изпива 2-4 литра на зареждане, но ракията става перфектна, цвят и мекота - супер, в зависимост от температура и влажност на въздуха бурето "пие" и алкохол и вода, но алк. градус не се променя, дори да отлежава няколко години. Казват, че дъбовите бурета са по-добри, въпрос на вкус. Изпитото от бурето е "Ангелския данък", но си заслужава. Само отлежаване в буре, или клечки и чипс в стъкло, всичко останало е несериозно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 18:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6860
Местожителство: София
Пробвай един път да я оставиш да отлежава на 60-65%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 74
"след дестилацията я оставям около 30-40 дни в бидон на около 15-20 гр. по Целзий, (в избата) покрит с марля"
Това с каква цел го правиш не мога да разбера. Още повече че бидона си е пластмаса и нещата идват в повече. Две седмици си държах ракията с дъбовия чипс в туби от минерална вода, щот дамаджаните ми са заети. Сложих от силно изпечения, сега реклами няма да правя но го взех 100 грама за 3 лв. И на 35 л ги сложих и стоте. Първоначално бях сложил по-малко да видя какво ще стане. За два дни я оцвети много бързо и после не мръдна. Досложих и останалото количество чипс, цвета не се промени. Цвета ми е на степен както ми я оцветява и черниката. В тубите изглежда много добре, но като се сипва по чашите е бледожълт. Като че ли има някаква степен на насищане и повече не иска да я оцветява. Неприятен вкус, който да доминира няма, дори съвсем леко загатва за вкус на уиски. Като цяло останах доста доволен от резултата, с изключение на цвета :)
А съм виждал ракия оцветена с чипс, с доста по-тъмен цвят. До вида на чипса ли е, различни фирми, знам ли...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 74
Докато си режех дъгите на батлаците да послужат за казана естествено :smoker:
се зачудих дали не бих могъл да ги използвам като ги сложа в ракията?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:48 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1193
Щом ги режеш за изгаряне явно не са годни вече. Би ли рискувал да ги сложиш в хубава ракия? Възможно е да се рендосат в дълбочина до излизане на чисто дърво и тогава да прецениш състоянието им.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 74
За здрави са здрави, просто не са използвани от 20 години и сметнах, че единственото им приложение е за огрев. Обаче преди тия 20 години са държали вино и ако ги рендосам не знам дали биха могли да се използват за ракията?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 10:02 
Offline
Модератор

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1193
Точно рендосването ще ти помогне да им прецениш състоянието. По време на "работа" бурето не използва цялата дебелина на дъските в дълбочина. Така сваляш работния слой и излиза "чисто" дърво. Тогава преценяваш какво да правиш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 12:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6860
Местожителство: София
Христо Петров написа:
. Обаче преди тия 20 години са държали вино и ако ги рендосам не знам дали биха могли да се използват за ракията?

Не се занимавай-освен кашпи, друго не става от тези бурета.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, кажете за стафидите, кой по-колко и какъв вид стафиди слага?
Тази година мисля да пробвам да я овкуся с дъбов чипс и стафиди, но не знам какви се слагат и по-колко на литър?
Светла или тъмна слагате, някой беше писал и за императорското плодче, за годжи бери ли става въпрос?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 640
Местожителство: Варна
Аз редовно ползвам стафиди, ако съм правил преварка или ако гроздето е димят. Още като се върна от казана сипвам ракията в един 120 л. бидон с широко гърло, за по лесно разбъркване. На 40-50 л ракия слагам 1 (един) кг стафиди от бяло грозде. Включвам и един вибратор за аквариум с подходящ накрайник. Това не е някаква строга пропорция. Ако ракията е по-малко стафидите ще стоят по-кратко, ако е по-вече ще стоят по-дълго. Времето зависи изцяло от теб. Когато ти хареса аромата ги вадиш. Също така оцветяват и помътняват ракията. Мътилката се утаява и се отстранява лесно. Дъбов чипс не съм ползвал и не мога да кажа нищо. Вече втора година ползвам 30 л дъбово буре. По време на всички тия операции ракията си стои на висок градус. Разреждам за пиене. За разреждане ползвам вода от една селска чешма, която изглежда е много твърда (ако това е термина), защото остават бели кръгове по каната на масата. Ако разреждам с минерална вода леко помътнява.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:31 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1195
Разреждай с трапезна "Сан тера". С нея не съм имал проблеми до сега. ;)

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 07:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1169
Местожителство: Плевен
И аз ползвам Сан тера.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
+ 1 за Сан тера.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 20:28 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 1195
Защо разреждаш с минерална?Първо е по-скъпа,и второ-Сан тера е добита по метода на обратната осмоза,сиреч-извадена е само водната молекула,ако може да се вярва на етикетите,разбира се.И -без да я рекламирам безплатно мога да повторя,че е наистина доба за подобни цели. ;)

_________________
Много вожд,малко индианец.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Едно време за една година в ТПК "Васил Коларов" в Горна баня, бях бригадир на група пенсионерки от водоналивното. Та те казваха, че 100% минерална се бутилирала за арабския свят. За БГ-50/50 минерална с изворна, чешмяна. Сега без анализ, няма как да се разбере какво има в бутилките с вода горна баня.
Може да е и от дерето там, но ако е филтрирана добре, за мен е по добрия вариант както за пиене, така и за нашите цели.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима