Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Теоретично би трябвало да е по-ефективно от въздуха. Но ако питаш мен, не поемай такъв риск. Нали знаеш, че вентила на кислородната бутилка трябва да се пази от мазнини. Температурата на възпламеняване на някои мазнини/масла в среда от чист кислород е близка до стайната. Има случаи на обгорени мазни ръце при изпускащ вентил. Е, ракията не е мазнина, ама знае ли се, може да има останал някой и друг промил масла.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Не знам дали не ме лъже паметта но първите ракетни двигатели на Вернер фон Браун, от детските му години, май роботеха със спирт и кислород... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Алкохол взривен в кислородна среда. Харесва ми, като заглавие във вестник излязъл на 01.01.2014 :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:20
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Аз колеги почнах един експеримент с аериране на ракията 5 дни без прекъсване помпичката бълбукаше а днес сложих и чипс ама ползван 50 грама на 2 години и 50 на една година така си го пазя напоен затворен в пласмасова туба на 40 литра грозданка от каберне второ вино :megagrin: :? оставих и само аерирана за 5 дни да гледам разликата в една 10 литрова туба нея ще пробвам да я мъча да остане бяла пък да видим :) огромна благодарност за всички които са си дали мнението по тези болезнени за всеки мъж теми и весело посрещане на новата година :party: :prost: ще докладвам какви съм ги забъркал :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2014, 09:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аерирането е нож с две остриета, освен че окислява ракията което е (+), така също и се изпарява алкохола което е (-).
Балончетата които бълбукат овличат и алкохолни пари, количеството изпарен алкохол зависи от температурата на ракията, колкото е по висока толкова повече алкохол се изпарява.
Мисля че аериране една седмица по 15мин. на ден е достатъчно, при по дълго аериране ефекта няма да е кои знай какъв.
Стареенето не е само окисление протичат и други процеси.
Кислорода които вкарваме за 15мин не излиза целия той остава в течността и си върши работата.
Важно е да намерим такъв накрайник на вибратора, който прави по ситни балончета, аз купих един от някакъв вид дърво е прави много ситни балончета.
Така че като аерирате мерете и ал.градус на ракията, че една ракия на 40%ал. е по мека от тази на 50%ал. и да не си мислите че ракията омекнала а тя станала на 35%ал. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2014, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
petiomalchev написа:
Стареенето не е само окисление протичат и други процеси.:prost2:

Петьо, радвам се, че отново си сред нас!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Класическите методи са ясни отлежаване в дъбови бъчви за винените за другите по избор и вкус.
MONI BARONA предложи бърз метод за омекотяване на ракия която на всичкото отгоре е и прясна :) .
Цитат:
Ей по това време ракията свършва, новата е сварена но не е отлежала достатъчно . та накратко:
Отточваш 5 литра ракия в една туба, от нея в една тенджурка слагаш пак половината и на котлона. Загряваш до 55 60 мах. дърпаш от котлона за 10 15 минути с отворен капак, връщаш в тубата и затваряш с капачката за да няма големи загуби :D . След няколко часа
същата процедура но този път в тенджурката слагаш и малко чипс за цвят.
Внимание ракията трябва да е поне 50 градуса!
Пс. Големи пиячи не могат да е познаят че е прясна ракия на 3 дена :D

Снощи направих същата процедура,само че с два литра ракия/на 15 дена/, прибавих и една чаена лъжица акациев мед.Резултата след престои цяла нощ във фризера и разреждане на 43 градуса е >добър мек вкус,почти не се усеща
резливия спиртен привкус на прясната ракия....

Проверих тия твърдения на Мони като ракията бе с чипс от няколко седмици и бе добила цвят но бе твърде остра.а бе неприятна за пиене.
Сипах една 10 литрова туба в тенжера и започнах да загрявам на малкия котлон бавно и мъчително.
В резултат кухнята се изпълни с зловонни пари които осмърдяха всичко но изкуство иска жертви.
В студената кухня ясно се виждаха отделящите се пари главата взе да ме "цепи" без да съм кусал ни грам но нали трябва с термометъра на меря как да е стигнах 60 градуса и свалих от котлона като истина добавих 1 грам на литър още чипс и оставих в тубата.
След седмица то е вече днес пробвам и има забележителен резултат става за пиене не ми е гадна но има какво да се желае но това може да зависи и от изходния материал и от чипса.
За пръв път ползвам американски дъбов чипс ( пише произход Франция) и нямам база за сравнение защото до сега пробвах с френски дъбов чипс силно препечен и съм доволен.
В заключение ще кажа че методът на Мони работи!
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:prost2: Браво
А колко алкохол се губи при този метод. Мони казва че ракията трябва да е 50%ал. навярно да има запас от градуси защото после падат. То без количествени загуби не може да се получи повишаване на качеството. В филмчето за Джак Даниелс казаха че в буретата които отлежава най-скъпото уиски за периода на отлежаване се губят 30%. /Ангелски пай :)/

В учебника Технология на високоалкохолните напитки има една тема за омекотяване на ректификационен спирт, чрез загряване до 110гр. в херметически затворен съд, задържа се температурата 1-2 часа и се охлажда.
Това на практика в домашни условия не може да се направи, но пък може да се комбинира методът на Мони и този в учебника :idea:
Че каква ми е идеята, почти във всяка кухня има тенджера под налягане, пък ако нямаме комшията има :)
да се сложи ракията и чипса в тенджерата и да се се загрее докато започне да фъщи леко, спираме котлона и оставяме да изстине. Температурата на загряване може да се следи по температурата на капака на тенджерата.
Като предимство на идеята ми мога да посоча това че можем да загреем до 70"С и че загубите от изпарение ще са по малки.

Не забравяйте МЕРКИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

1. не пълнете тенджерата повече от оказаното /всяка тенджера има белег до къде може да се пълни/
2. не оставяйте тенджерата без надзор когато я нагрявате
3. правете го или на открито или при отворени прозорци /прочети предният пост/
4. пазете от огън /все пак излизат алкохолни пари/


Абе очите на 4 :shock:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2014, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Искам да попитам някой знае ли колко капки (от капкомер) глицерин са равни на 1 грам от върпосния глицерин..?!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2014, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Вода - Плътност: 1 000,00 kg/m³
Глицерин - Плътност: 1,26 g/cm³
Капка - Тежестта на най-голямата капка която може да виси от края на тръбичка с радиус „a“ е приблизително
mg=2πaλ cos α
където λ е повърхностното напрежение на течността, а α е ъгълът на контакт с тръбичката. Това равенство е основа на практичен метод за измерване на повърхностното напрежение.
Елементарно :google:

Иначе, питай Beff. Той ми говореше за капкомери.
Чест и почитания, колега Beff, за продуктите ти.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 95
Местожителство: Варна
Днес видях в "Хоби Фермер " метод чрез замразяване във фризер. Мисля да пробвам.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 11:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Дрън ,дрън че пляс! :megagrin: Поредната недомислица във "фермерчето"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Hun7er13 написа:
Искам да попитам някой знае ли колко капки (от капкомер) глицерин са равни на 1 грам от върпосния глицерин..?!

Ориентировъчно в 1мл има 20 капки, сега ако искаш да знаеш в 1гр колко капки има , претегляш 100 милилитра глицерин колко тежи, съответно изчисляваш 1гр колко мл са , и оттам виж началото на поста 8-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2014, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Ей много заразен тоя саит. Около три седмици барбуча 15литра 70градуса сливова след второ напичане на казана. Ми има ефект. На ден пусках по около 20мин да бръмчи. На градус падна 1-2 ама дали от помпичката - незнам. Оцветих я със сушени сливи. Стана доста добра, е не като троянска ма с полендашки сливи толкова. За проба накиснах в половин литър дъбов чипс и изненада - появи се мътилка и вкуса нещо стана зле. Чипса е от 2 години фабричен, ползван и друг път, но без такива ефекти. С филтър за кафе почти се изчисти и отиде в хладилника, добре че е малко, ама що така :? .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 01:20 
Offline

Регистриран на: 01 Юли 2008, 15:47
Мнения: 7
Здравей колега! За омекотяването на ракията има едим ного стар трик който много малко хора занят. Т.Е. в превАРКАТА СЕ СЛАГА ПРЕСНО МЛЯКО, и се преваря. след това не можеш да определиш градуса става една мека и пивка , когато се съберем с приятели пием 55 градусова а мислят че е 42 градуса и след 3тата чаша не могата д станат. Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mrben572002 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима