Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Ное 2017, 04:15 Дата и час: 23 Ное 2017, 04:15

Часова зона: Европа/София




 [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 00:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
Здрaвейте колеги,внимaтелно с прясното мляко че стaвa фaл.
Един ден мaйкaми споделилa с нaш роднинa че съм зaгорял еднa рaкия и посъветвaли дa се превaри кaто се сложи прясно мляко.Нaли aз рaкиятa е нaпрaвих учебнa и от любопитсво решох дa пробвaм.Нaпълних рaкийкaтa рaзредих с водa и сложих пълномaслено прясно мляко.Рaкийкaтa не текнa a грaдусите се вдигнaхa много ,леле кaто шурнa рязко изтекохa 5-6 л зa 30-60секунди.Товa което изтече беше цветно и в него имaше пресечено мляко,след товa отделих 500мл първaк и до 45° събрaх бистрa рaкийкa.Нищо не стaнa пaк си го имa дъхa нa зaгорял,зa омекотявaне не могa дa кaжa aз не пия от нея.
Поздрaви


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2014, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 266
Местожителство: ESPAÑA
Привет на всички колеги!!
Saintbernard,със този експериментаторски дух е нормално да се натъкваш на такива феномени :)
Забелязвал съм,че при нагряване на прясното мляко,по повърхноста се образува тънка пелена.
Сега като попрочетах малко разбрах,че това се дължи на куагулацията(пресичането) на небелтъчни азотни вещества при около 75гр. при което се образува тънка пелена която се разрушава при кипенето на млякото..100,17гр като при завирането парите увличат със себе си и част от течноста.
Предполагам тази пелена е задържала изпаренията на етилов алкохол, а и при преварка имаш повече изпарения което е довело до изтичане на толкова дестилат наведнъж.А цвета предполагам е бил жълтеникъкъв :D
Като се дават съвети е хубаво преди това да е пробвано и ако може някаква дозировка спрямо..ракия..мляко..масленост..те такиви неща....без лоши мисли го казвам.

Поздрави :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2015, 08:19 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 304
Глицеринът се мери със спринцовка или с пипета за сироп за кашлица. Аз го смятам един куб.см - 1 гр.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2015, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Колеги някой има ли таблицата-калкулатор на Murphy за смесване на ракията с вода,че нещо по технически причини я загубих?! :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2015, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 593
Местожителство: Варна
Аз ползвам тази таблица.


Прикачени файлове:
Таблица за разреждане на ракия.Jpg
Таблица за разреждане на ракия.Jpg [ 160.57 KiB | Прегледано 1964 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
И тази става,но неговата беше във вид на ексел таблица, поставяш си градусите на ракиите и тя сама смяташе колко вода е необходима,можеше също да се смята и смесване на ракии с различен градус...Можеш ли да ми изпратиш във файл тази за сега да ползвам.

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 593
Местожителство: Варна
download/file.php?id=5467&mode=view

Така устройва ли те?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Не мога да я изтегля като файл,но ще я разпечатя,благодаря! :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 21:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1126
Десен бутон-save Image as в някоя папка-принт. Няма никакъв проблем. Тази табличка аз я постнах в някоя от темите по този начин. Копирах я от офроуд форума.

ПП:Или нещо такова ти трябва?
IVO 68 написа:
КАЛКУЛАТОР ЗА РАЗРЕЖДАНЕ НА РАКИЯ http://todorov8.free.bg/calc2.html

ПП:Или ръчно по формулата от примерчето
Разреждане на ракията
Ако ракията ви е 40 градуса и сте сварили 25 литра ракия: умножете 25 х 40. Получава се 1000. 25x40 = 1000 Това са градусите на цялото количество ракия в 25-те литра. Разделете на 30, ако искате ракията ви да стане 30 градуса.
Ако искате да е по-силна или по-слаба трябва да разделите на градусите, които искате да има вашата ракия. 1000 :30 = 33,33. От това числото извадете количеството ракия. 33,33- 25 = 8,33.
Ако искате ракията ви да е с 30 градуса алкохол, трябва да добавите 8,33 литра вода.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2015, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Иво тоз калкулатор от препратката не е верен. ;) Не отчита контракцията при смесване. За спирт и вода 1+1=1,92 Имаше го писано някъде във форума. А таблицата от картинката е по-точна.
Ползвам калкулатора на Rudy, CalcSam_4_4c.

Или бабишкия метод. :)
Ако имаме 10 литра дестилат на 60% и искаме да стане на 40%, делим 60 на 40, равно е на 1,5. Тоест обема след разреждането трябва да е 10 Х 1,5=15 литра. Към 10-те литра дестилат на 60% доливаме вода до общо да се получат 15 литра обем. И почти всичко е точно... ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 05:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1126
Да, има малка разлика но е в минус /по-малко количество вода/. Няма да се преразреди ракията. :) Но за който не му се смята става. Търсих в нета инфо за тази таблица-калкулатор на Murphy - на този етап нищо.

С температурна корекция http://vinarko.com/tablitzi/2-tablitza- ... r-0-100-ob


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 07:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 101
Прикачени файлове:

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2015, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Благодаря колеги на всички за отзивчивоста! :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2015, 12:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2013, 14:58
Мнения: 10
Бях си копнал помагало от форума на братушките.

:prost:


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Лист1: Расчёт количества воды,которую надо добавить в спирт & Лист2: Калькулятор для рассчета отбора объемов по каждой фракции и смешиваний для получения легкого и тяжелого дистиллятов
Book1.zip [186.9 KiB]
83 пъти
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2015, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Много полезни неща има в заклеймения "водков форум".
Пример: Калькулятор_дефлегмации.xls
Тук-таме се среща и "Сообщение: #... от ... удалено за отсутствие полезной инф-ции". Тъничко надписче, само на едно редче...
П.П. Ако се реши някой да смята дефлегмация, предлагам опростен метод, изпробван. ;)


Върнете се в началото
  
 
 [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима