Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Авг 2018, 01:02 Дата и час: 15 Авг 2018, 01:02

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1217
Местожителство: Плевен
Нека и аз да споделя малко опит. Както казват един милиард не могат да грешат. Става дума за ... да, познахте, за поднебесната империя. В София има един китайски супермаркет. В него доколкото знам само продават и техни корени и билки. Та, китайката в началото преди да научи български ми казваше "туй хубав". Хубавото се казва императорско плодче. Червено е и е все едно малка дрянка брана докато е почти узряла. Това го слагали в питието на китайските императори за да го омекотяват. Пък и според чайниците добавяло и други полезности за човешкия организъм. Та купих, сложих в ракията и ... комшията ми на село дето си вари ракия сам от години се шашна. Защото бях сложил в неговата ракия. Наистина е полезна дивотия. Омекотява и прави цвета като на отлежало уиски. Пак повтарям - китайско императорско плодче. Евтино е. Не, да не ми скача пак модератора. Не правя реклами. И не продавам аз китайски билки. СПОДЕЛЯМ!


По-горното е цитат от 2009 година,така и не се научих да цитирам :verzweifelt:
Този плод,според мен е годжи бери.Някой ползвал ли го е с тази цел и какъв е ефекта?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 08:32 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
Точно така vnnaidenov , това е годжи бери. За това дали има ефект не мога да коментирам. Ама не разбирам защо плашиш Администратора?! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1217
Местожителство: Плевен
Ще сложа 50 гр. в литър ракия и ще видим.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2015, 10:15 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
50 грама е свръх много!!! Сложи 5 плодчета , пък след седмица ще добавиш още ако е нужно. Да тидам ли адреса си да ми пратиш мостра ? :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2015, 11:38
Мнения: 13
Здравеѝте ще имам един въпрос колко грама захар на литър ракиа трябва добавим след преварка и отлежаването и , някаде по форума бях чел но не можах да го открия , и какво се постига с това добавяне на захар .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 476
Местожителство: Zimbabwe
1гр на литър по винпромска рецепта,беше писал някой.цели сигурно да изглежда по-пивка ракията,ама според мен е само повърхностен трик без реален принос.много уискита се оцветяват с карамел,което пак е същото.
не е ли по-добре да сложиш малко сушени плодове според ракията,те така и така ще я захаросат и ще и придадат допълнителен аромат.но внимавай с количеството да не я захаросаш зверски!

@vnnaidenov пробва ли с годжито?

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Авг 2012, 13:40
Мнения: 137
Местожителство: Варна
Aз сложих преди 1 седмица на 1,5л .Ще чакам още поне 1 седмица за пробата.
Но плодчетата ми са стари -от 2012 г


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2015, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1217
Местожителство: Плевен
Не съм пробвал с годжито,само се каня,но добре ме подсети.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2016, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2014, 14:37
Мнения: 17
За много години другари!
Чакаме отзиви от годжи берито , междувременно позволете да насоча аналитичната ви мисъл към нещо друго-
https://www.youtube.com/watch?v=y-NxXxdRFog

Естествено при нас няма да е с вода и пЕсЪк.
Вместо да вкарваме въздух в ракията,ще изкараме ракията "на въздух".
А вместо да се излива безцелно обратно , може да се излива е гергир пълен с дъбов чипс или наклонена тръба пълна с чипс (това го прочетох на етикета на Джак Даниелс :D ).
Какво ще кажете заслужава ли си полвин час гъзене докато го зглобя и инсталирам?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 12:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 113
Ползват бурета тия,които имат.Които нямат като мен-стъклени или неръждаеми съдове за хр.цели.Последните аерират и влагат дъбов,черничев чипс и др.,но целта не е само оцветяване.Трябва наблюдение за цвета и дегустация за вкуса.Доста неща са написани,иска се човек да ги прочете и систематизира.Трябват и опити с малки количества,водиш си бележки и ако ти харесва ,повтаряш нещата в по голям мащаб с цялото количество.Няма нищо сложно. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1217
Местожителство: Плевен
Глицерин и захар не съм слагал и не мисля да почвам.
Стафиди съм слагал и съм доволен от резултата,но не ги слагам с цел да прикривам някакви кисели нотки,не допускам такива ;) ,а да се засили гроздовия аромат.С тези колони-молони,кифтета-мифтета,жакузита-макузита :megagrin: ,аромата намаля.Сега имам 20 л. ракия от Мускат отонел и Кайлъшки мискет.Мисля 10 л. да ги аерирам,като добавя около 100 гр. стафиди.Без буре,дъбов чипс или черника.Само цвят не знам как да добавя цвят,без странични вкусове или аромати,обичам ракията тъмна.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 162
Черниката не ти дава страничен вкус.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 476
Местожителство: Zimbabwe
колега с карамел също става,както се оцветяват повечето уискита.

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 64
Местожителство: Аксаково - Варна
Три пъти прочитам темата. Навсякъде се говори за аериране. Потърсих в нета научно обяснение, каква точно промяна настъпва в етиловия спирт при обогатяване с кислород, но нищо не открих, освен че се окислява до етил ацетат, а не това се получава при аерирането. Безспорно аерирането оказва ефект и ракията "омеква", но на какво точно се дължи това? Пил съм ракия, варена на аламбик и съм оставал очарован от мекотата и. В устата се усеща като нещо средно между вода и олио, без никакъв парлив вкус и с аромат на грозде и съвсем леко се усещаше аромат на паток. Аз варя на колона. Излиза между 80% и 85% и се усеща парливият вкус на спирта. А и навсякъде в нета в физиологичните свойства на етиловият алкохол си пише за парливият му вкус.
Четох също че алкохолът се естерифицира при наличието на кислород съдържаща киселина. Ако това е причината за омекването, коя е тази киселина и какво се получава - какво пием!?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 32
При мен ракията омеква с отлежаването първо в буре, после в стъкло. В момента пия реколта 2010 и е доста пивка.


Върнете се в началото
  
 
 [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима