Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2013, 14:58
Мнения: 10
Цитат:
Пример: Калькулятор_дефлегмации.xls


и още свързани със темата(и не само):
Калькулятор самогонщика

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
На предната страница почти най-долу... Сигурно за трети или четвърти път съм препратил към CalcSam.
Четете, търсачката работи... :motz:
Да помоля SiteAdmin или Модератор ако преценят да забършат последните мнения, и без това не са по темата. Заедно с дефлегмации и т.н. Кой каквото прочел, прочел...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2015, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Четете бай ти "Аtz",и мислете преди да пишете,учете се. :buch:
Всяко негово мнение след като го прочета го осмислям дъ-ъ-ъ-лго време.
П.П.:Ако някой се чувства засегнат да извинява. :sauf:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2015, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Тц, тц, тц, вярно е че в повечето случаи пиша не както подобава или бързам. Това е положението. Солидно професионално изкривен... :lol:
А относно четенето, искам да изкажа благодарности на АЛАМБИК, наврамето с няколко ЛС ми даде тласъка към дестилациите. Благодаря ти Аламбик! :respekt:

Трийте!...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 18:19 
Offline

Регистриран на: 17 Юни 2015, 17:35
Мнения: 1
Здравейте, аз имам черничево буре, след дестилацията я оставям около 30-40 дни в бидон на около 15-20 гр. по Целзий, (в избата) покрит с марля, после я разреждам до 45 градуса и я наливам в бурето, то не стои празно, източвам миналогодишната и наливам новата, бурето ми е 40 литра и я държа по 6 мес., за да отлежи всичката по 6 мес. После я прехвърлям в стъкло, обезателно оставям въздух до запушалката. Бурето ми изпива 2-4 литра на зареждане, но ракията става перфектна, цвят и мекота - супер, в зависимост от температура и влажност на въздуха бурето "пие" и алкохол и вода, но алк. градус не се променя, дори да отлежава няколко години. Казват, че дъбовите бурета са по-добри, въпрос на вкус. Изпитото от бурето е "Ангелския данък", но си заслужава. Само отлежаване в буре, или клечки и чипс в стъкло, всичко останало е несериозно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2015, 18:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Пробвай един път да я оставиш да отлежава на 60-65%.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2015, 13:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
"след дестилацията я оставям около 30-40 дни в бидон на около 15-20 гр. по Целзий, (в избата) покрит с марля"
Това с каква цел го правиш не мога да разбера. Още повече че бидона си е пластмаса и нещата идват в повече. Две седмици си държах ракията с дъбовия чипс в туби от минерална вода, щот дамаджаните ми са заети. Сложих от силно изпечения, сега реклами няма да правя но го взех 100 грама за 3 лв. И на 35 л ги сложих и стоте. Първоначално бях сложил по-малко да видя какво ще стане. За два дни я оцвети много бързо и после не мръдна. Досложих и останалото количество чипс, цвета не се промени. Цвета ми е на степен както ми я оцветява и черниката. В тубите изглежда много добре, но като се сипва по чашите е бледожълт. Като че ли има някаква степен на насищане и повече не иска да я оцветява. Неприятен вкус, който да доминира няма, дори съвсем леко загатва за вкус на уиски. Като цяло останах доста доволен от резултата, с изключение на цвета :)
А съм виждал ракия оцветена с чипс, с доста по-тъмен цвят. До вида на чипса ли е, различни фирми, знам ли...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
Докато си режех дъгите на батлаците да послужат за казана естествено :smoker:
се зачудих дали не бих могъл да ги използвам като ги сложа в ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Щом ги режеш за изгаряне явно не са годни вече. Би ли рискувал да ги сложиш в хубава ракия? Възможно е да се рендосат в дълбочина до излизане на чисто дърво и тогава да прецениш състоянието им.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 75
За здрави са здрави, просто не са използвани от 20 години и сметнах, че единственото им приложение е за огрев. Обаче преди тия 20 години са държали вино и ако ги рендосам не знам дали биха могли да се използват за ракията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Точно рендосването ще ти помогне да им прецениш състоянието. По време на "работа" бурето не използва цялата дебелина на дъските в дълбочина. Така сваляш работния слой и излиза "чисто" дърво. Тогава преценяваш какво да правиш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2015, 12:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Христо Петров написа:
. Обаче преди тия 20 години са държали вино и ако ги рендосам не знам дали биха могли да се използват за ракията?

Не се занимавай-освен кашпи, друго не става от тези бурета.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, кажете за стафидите, кой по-колко и какъв вид стафиди слага?
Тази година мисля да пробвам да я овкуся с дъбов чипс и стафиди, но не знам какви се слагат и по-колко на литър?
Светла или тъмна слагате, някой беше писал и за императорското плодче, за годжи бери ли става въпрос?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Аз редовно ползвам стафиди, ако съм правил преварка или ако гроздето е димят. Още като се върна от казана сипвам ракията в един 120 л. бидон с широко гърло, за по лесно разбъркване. На 40-50 л ракия слагам 1 (един) кг стафиди от бяло грозде. Включвам и един вибратор за аквариум с подходящ накрайник. Това не е някаква строга пропорция. Ако ракията е по-малко стафидите ще стоят по-кратко, ако е по-вече ще стоят по-дълго. Времето зависи изцяло от теб. Когато ти хареса аромата ги вадиш. Също така оцветяват и помътняват ракията. Мътилката се утаява и се отстранява лесно. Дъбов чипс не съм ползвал и не мога да кажа нищо. Вече втора година ползвам 30 л дъбово буре. По време на всички тия операции ракията си стои на висок градус. Разреждам за пиене. За разреждане ползвам вода от една селска чешма, която изглежда е много твърда (ако това е термина), защото остават бели кръгове по каната на масата. Ако разреждам с минерална вода леко помътнява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 682
Разреждай с трапезна "Сан тера". С нея не съм имал проблеми до сега. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nmu, spas0456 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима