Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги, кажете за стафидите, кой по-колко и какъв вид стафиди слага?
Тази година мисля да пробвам да я овкуся с дъбов чипс и стафиди, но не знам какви се слагат и по-колко на литър?
Светла или тъмна слагате, някой беше писал и за императорското плодче, за годжи бери ли става въпрос?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Аз редовно ползвам стафиди, ако съм правил преварка или ако гроздето е димят. Още като се върна от казана сипвам ракията в един 120 л. бидон с широко гърло, за по лесно разбъркване. На 40-50 л ракия слагам 1 (един) кг стафиди от бяло грозде. Включвам и един вибратор за аквариум с подходящ накрайник. Това не е някаква строга пропорция. Ако ракията е по-малко стафидите ще стоят по-кратко, ако е по-вече ще стоят по-дълго. Времето зависи изцяло от теб. Когато ти хареса аромата ги вадиш. Също така оцветяват и помътняват ракията. Мътилката се утаява и се отстранява лесно. Дъбов чипс не съм ползвал и не мога да кажа нищо. Вече втора година ползвам 30 л дъбово буре. По време на всички тия операции ракията си стои на висок градус. Разреждам за пиене. За разреждане ползвам вода от една селска чешма, която изглежда е много твърда (ако това е термина), защото остават бели кръгове по каната на масата. Ако разреждам с минерална вода леко помътнява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2015, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
Разреждай с трапезна "Сан тера". С нея не съм имал проблеми до сега. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 07:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
И аз ползвам Сан тера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
+ 1 за Сан тера.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 20:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
Защо разреждаш с минерална?Първо е по-скъпа,и второ-Сан тера е добита по метода на обратната осмоза,сиреч-извадена е само водната молекула,ако може да се вярва на етикетите,разбира се.И -без да я рекламирам безплатно мога да повторя,че е наистина доба за подобни цели. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Едно време за една година в ТПК "Васил Коларов" в Горна баня, бях бригадир на група пенсионерки от водоналивното. Та те казваха, че 100% минерална се бутилирала за арабския свят. За БГ-50/50 минерална с изворна, чешмяна. Сега без анализ, няма как да се разбере какво има в бутилките с вода горна баня.
Може да е и от дерето там, но ако е филтрирана добре, за мен е по добрия вариант както за пиене, така и за нашите цели.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2015, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Реших и аз да споделя моят опит с разреждането, а именно че ползвам само Горна Баня и розов Девин (чел съм че са по слабо минерализирани).Още нямам случай с помътняване на ракията като само гледам температурите на водата и ракията да са еднакви.Обикновенно разреждам на по малко, но днес една крушова 8л. и сложих 3л. вода(Горна Баня) накуп и отново никакво помътняване, не мисля, че толкова лесно и често помътнява ракия така че чак преваряване и някакви супер специални води поне според мен не са необходими.Според мен разреждането далеч не е най-добрият начин за омекотяване, а има доста изписано във форума за аериране, чипс, псевдо буре, най-вече буре и естествено качествен материал.Моята е достатъчно мека за да си я пия разредена на 50%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2015, 08:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 674
Според мен си абсолютно прав,но защо говорим тук за омекотяване,като става дума за разреждане на ракия и довеждането и до 41-45 градуса.Според вкуса на всеки.Или искате да кажете,че колкото повече вода наливате в ракията тя става по-мека? :lachtot: Омекотяването е друга работа.

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Честно казано, последната ракия която стоя на 55 алк.гр. в туби я разреждах с чешмяна вода до 45градуса преди употреба, и проблеми не е имало. Така че кой с каквото иска с това да я разрежда, червен, син, розов етикет минерални води ... все тая :D

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Айде сметни на 11 л. ракия на 85 гр.колко вода ще трябва да налееш за да стане на 45 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
На теория обаче е точно по 2 - 10 литра вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не са 5 а почти 10 л вода.Ако вариш на обикновен казан и изкараш 10 л. на 52-53 гр. да,но ако вариш на щолона и дестилата е на 80 И градуса ще ти ррябва водичка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 20:54 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Добре де една добра 70 градсова преварка каквоя правиш,ако не я разредиш с вода??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
vinarka, не си прав, за разреждането си има точна математика! Като в случая за 11-те литра на 85 процентната трябват 10,225 литра вода. Близо половин литър ще изчезне щото ще се получи 20,775 литра на 45%. При това няма да ти е необходимо да чакаш да се охлади за да мериш колко е % -та.
Има тема за разреждането. viewtopic.php?f=8&t=845
А понеже стана дума за преварки и колони, вчера преварих на колоната сливовата от селския аламбик. Заредих на 40%, изкарах питейния дестилат на 69%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима