Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 13:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
vinarka, минавай вече на по-високо ниво от таблиците! Бъцваш тук и действай! Имаш няколко седмици на разположение. Ако нещо не е ясно пиши!
И темата се разреди и омеши... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 14:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ясно е ,че горната формула в ексето е точната,тъй като отчита и масите на течностите и разбира се температурата.
Но това, което съм написал работи безотказно-трудно с ареометър би хванал грешка от този порядък при разреждане...Тоест приблизително 2-4%от добавената течност ще се отрази с десети да не кажа стотни на алкохолния градус.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 19:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Илюша , явно екселската таблица отчита и ефекта на к о н т р а к ц и я т а . ко ето обясняма защо при смесването на вода и спирт 1+1 не е равно на 2 !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според мен ilu6a има предвид не екселска таблица а ексето, тоест калкулатора. Колкото до точностите, честно казано, не са ми необходими толкова високи. Предпочитам да ми е лесно и всичко да е в едно, а калкулатора на RUDY е точно за целта, и всичко отчита. По него смятах снощи, че както пише vinarka, не 1,03 а 1,3 литра добавя за 50%, това се вмества в грешката за температурната корекция. 3°C променят толкова, че да излъже да се добавят 1,3 вместо 1,03 литра. Разликата е в някакви 1,2% на дестилата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Преди една година заложих в дъбово буре 50л гроздова на 57алк.гр. Днес източих от бурето 46л, също на 57алк.гр.- това само за информация, много съм доволен от резултата, мислех, че бурето за една година ще "изпие" мин. 8 л. Въпросът ми е следният: Как да омекотя 5л ракия, сега изварена на 57алк. гр., но задължително да не се оцветява, т.е. да прилича на вода/ да има вкус на олежала, но да е бистра/?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Добър въпрос :?
Сигурно най-верният отговор е: в старо, много старо и изтощено буре. Но пак ме съмнява.
Може би най-точният отговор за тези 5 литра е: в стъкло и с аериране. Вкарване периодично на въздух. И след година... не знам само градуса дали би бил същият.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Всъщност може би има начин готова отлежала ракия да се обезцвети? Това е другият вариянт, по-добрият, но дали е възможен - чакам различни предложения, благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Хм, активен въглен... :? , но тогава и ароматите отиват. Или шихтов филтър? Май-май това е начина. Шихти за бяло вино.
Всъщност не знам. Признавам си.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2015, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
lhristov, благодаря! От 30годишното ми буре излиза също леко оцветена. Заложил съм я в бутилка от минерална вода и от време на време я аерирам с аквариумно компресорче, но ми се иска ефекта да се получи за 3-4месеца максимум. А вторият вариянт с обезцветяването дали е възможен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2013, 14:58
Мнения: 10
здравейте,

бях си копнал нещо по въпроса за обезцветяването:

Цитат:

Рецепта № 470. Обезцветяване на течности (спирт, петрол и др.)

Оцветени течности се обезцветяват с активен въглен или животински въглища (купуват се от аптеката). За 1 л течност са необходими 50-60 г активен въглен. Последният се изсипва в съда с течността, която се разбърква на 2-3 часа.

Обезцветяването може да се извърши и по следния начин:
Голяма пластмасова фуния се напълва до половината с активен въглен в марля или мрежа и през него се пропуща да тече оцветената течност. Прецеждането се повтаря 2-3 пъти. Ако течността е силно оцветена, количеството на въглена се увеличава до 70-100 г.

източник: www.kak-da.com



Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 69
Местожителство: Перник
Мисля си, че с въгленa може би ще стaне, но кaкто по рaно е писaл lhristov с цветa ще си зaминaт и aромaтите при третирaне с въглен.Незнaя кaкво целиш с обезцветявaнето и зa кaкво ти е безцветнa рaкия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
Цитат:
За любителите на домашна плодова ракия

Напълно погрешно е да се мисли, че домашно приготвените спиртни напитки са безвредни поради това, че са получени от натурални продукти - сливи, круши, ябълки, череши, малини и др. Независимо от високото качество на изходните продукти,
използвани за приготвяне на домашни спиртни напитки, последните съдържат значителен процент вредни за организма вещества, дори и когато алкохолният им градус е нисък. Съдържанието на т.нар. фузелови масла, които са странични продукти при спиртната ферментация на домашно приготвените ракии, е повече от 100 пъти по-високо от пределно допустимите норми за спиртните напитки, произведени по фабричен начин. Около 60% от състава на фузеловите масла се пада на изоамиловия алкохол, който причинява тежки поражения на централната нервна, система. Той е около четири пъти по-отровен от обикновения винен спирт. Ако условно се приеме, че отровността на етиловия алкохол в ракията е единица, за фузеловите масла този показател нараства 19 пъти. От това следва, че домашно приготвената ра-кия е наистина отровна спиртна напитка. Именно поради тази причина законодателствата на всички страни предвиждат углавна отговорност за приготвяне, съхраняване с цел за продажба на домашно приготвени ракии, а също и за изработване и съхранение на апарати за получаване на тези напитки.



ps:това го открих в на колегата линка по-горе,направо като шамар с мокър парцал. :o


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Ама купешките ракии нямат нищо общо с истинската ракия , те се правят от зърнен спирт + вода +есенция + омекотители. Така че няма база за сравнение .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Извинявай , ама тази вечер се изказваш прибързано за втори път! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Окт 2012, 23:46
Мнения: 45
Не вярвайте на всичко написано,може някои просто да си е чешел езика!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима