Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2008, 22:57 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
vseki moje da pravi dobra rakiq malko mogat da podobrqt loshata

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2009, 10:20 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2008, 11:41
Мнения: 31
Местожителство: Bulgaria
Присъединявам се към мнението на Брейкър!
Ракията си иска буре! Майсторите отдавна са го измислили.
Да губи се определено количество от високоалкохолния маметиал. Колкото са по-малки буретата толкова загубата е по-голяма! С това следва да се примири всеки, защото загубата на съдържание е свързана с облагородяване на крайния продукт.

Другото е и тати може и яз можем!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2009, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
BREAKER написа:
Момчета,от магаре-кон не става,от хубав материал става хубава ракия,аман от алхимици!!!
Има около десеттина основни правила за добра ракия,научете ги и резултата ще е на лице. :)

От голословия във форумите файда няма, ако искаш да ти повярва човек че наистина разбираш от ракия би трябвало да напишеш и десете си правила. Иначе тук пишем и четем зада обменим информация така че от тези два реда който си написал фаида йок.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 01:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам една стара кана BRITA за пречистване на водата с филтър вътре в нея не бях я използвал от няколко години, като преливах ракията в мазата я зърнах и ми хрумна да прекарам ракията през филтара и налях 1л. Ракията омекна и стана с много по добър вкус /ракията ми е на около двдесетина дена/. За хубавото хубаво ама един такъв филтър струва около 8лв. апък колко ли ракия миже да се прекара през него.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 16:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
тъй като тук се говори за бурета и отлежаване в тях-било то вино или ракия,сега правя поръчка на френско буре от Бордо 225л-ползвано 2год.Ще видим дали ще ми се достави и ще споделя контакта си тук .
Стискам палци да е нещо свястно,та тази година да сложим да отлежава едно червено винце


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ха
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2009, 19:41 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
пич ще ти бъда много благодарен,ако дадеш малко повече инфо :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2009, 09:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Като го получа(ако го получа)ще пусна цялата информация която имам заедно със снимки на бурето!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
всички ние търсим качествени бурета :!: благодарим за подхвърлената надежда и желая късмет при получаването,отлежаването и при пиенето :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
ilu6a написа:
тъй като тук се говори за бурета и отлежаване в тях-било то вино или ракия,сега правя поръчка на френско буре от Бордо 225л-ползвано 2год.Ще видим дали ще ми се достави и ще споделя контакта си тук .
Стискам палци да е нещо свястно,та тази година да сложим да отлежава едно червено винце
Какво значение има къде е произведено бурето,важното е качеството на дървото и начина му на обработка, не мисля че made in france е критерия за качество!Имам познат , които има буре (българско) може би над 150 годишно с дървени обръчи, които никога не са пренабивани и не са се разхлабили (действащо, на външен вид не е перфектно, но...)

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 12:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Има разбира се ,при това голямо-за качествени вина се използват качествени и нови бурета!!!
А какво от тук ли да си купя буре???Дето ги продават по скъпо от фирми с 120годишна традиция в правенето на бурета в Франция ????
Това буре дето е на 150години вашия познат може да го ползва да си събира фекалиите ....или в най добрия случай да ферментират джибри за ракия!!!
За качеството на едно буре се съди по други характиристики ,а не по това дали ще издръжи 150години!!!
Има доста информация-ето Ви малко,за да не се изказвате така неподготвен!!!
http://homedistiller.org/oak.pdf


Последна промяна ilu6a на 23 Яну 2009, 13:01, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: ха
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 12:37 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
по този повод ,стари бурета 20 ,50 годишни ми се ще да попитам след толкова време вярна служба :D този съд вършили вече същата работа .
и аз имам старо двадесет годишно буре но се страхувам то вече да не оказва обратен ефект,тоест качеството на материяла в следствие на различни отлагания през годините вече да е влошен.
ракията от новите ми бурета има друг вкус.
сега сложих 50 литра в едно старо 20 годишно и мисля да го запечатам,но не съм сигурен дали е правилно..... все пак тук има хора с повече опит ,ще се радвам да чуя и тяхното мнение :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 12:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
да ви кажа честно ,за отлежаване на ракии,предпочитам ползвани-естесвено в тях да е слагано само качествени дестилати!!!
А когато става въпрос за малки обеми-20,60 80литра,малко е трудно да се каже когато е ново бурето колко време е най добре да престои в него.
Не случайно се използват 225 и 228л бурета тъй като опита е показал че отношението -повърхност и обем дестилат е най-добро за стареене и отлежаване.
Искам да каже че колкото е по малко бурето толкова по бързо ще се оцвети и овкуси това което сте сложили в него-за това ако е по старо бурето и ползвано във вашия случай с добри като вкус и мирис дестилати можете да държите по-дълго време напитката в него!
Но ако усещате неприятен мирис -следва много свирепо миене и дезинфектиране много пъти, до отстранявнето му,а ако и тогава не изчезне неприятния мирис то такова буре има и други приложения
Например-за непретенциозен суббуфер)))Саксия, шкафче за напитки и много други!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 13:01 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
френското буре не е гаранция за добро качество. едва ли тва че е от фрранция ще направи някво чудо.по скоро мисля че всеки регион си има собственни начини за производство на вина и ракии и не знам защо щом тук си имаме такива хубави ,трябва да си внасяме от вънка .това е смешно и нелепо се едно да идеш да правиш кисело млеко в никарагуа

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 13:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
а защо не-каво си мислите че кисело мляко и бяло сирене има само в БГ?
Кой тук може да ти предложи сертифицирана продукция!!!
Когато във Франция се въвеждат парните и автоматизирани станове 1840г -тук са предяли на ръце с хурки
Няква много голяма традиция в производството на бурета сигорно има в БГ-друг път!!!!!!!
Някои в Бг може ли да предложи това и на тази цена а?
http://www.copper-alembic.com/shop/inde ... 84&lang=en
Защо се казва Френски бурета тип Барик, а не български бурета???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 13:21 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2008, 22:20
Мнения: 34
Местожителство: Асеновград
има тенденция и то доста сериозна френски фирми да изкупуват бг бурета сам си прави заключения :)

Изпратено след 2 минути 12 секунди:
такива бурета има тук и то по евтини

_________________
Има ли будали работата върви


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 320 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима