Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2016, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Глицерин и захар не съм слагал и не мисля да почвам.
Стафиди съм слагал и съм доволен от резултата,но не ги слагам с цел да прикривам някакви кисели нотки,не допускам такива ;) ,а да се засили гроздовия аромат.С тези колони-молони,кифтета-мифтета,жакузита-макузита :megagrin: ,аромата намаля.Сега имам 20 л. ракия от Мускат отонел и Кайлъшки мискет.Мисля 10 л. да ги аерирам,като добавя около 100 гр. стафиди.Без буре,дъбов чипс или черника.Само цвят не знам как да добавя цвят,без странични вкусове или аромати,обичам ракията тъмна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
Черниката не ти дава страничен вкус.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2016, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колега с карамел също става,както се оцветяват повечето уискита.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2016, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Три пъти прочитам темата. Навсякъде се говори за аериране. Потърсих в нета научно обяснение, каква точно промяна настъпва в етиловия спирт при обогатяване с кислород, но нищо не открих, освен че се окислява до етил ацетат, а не това се получава при аерирането. Безспорно аерирането оказва ефект и ракията "омеква", но на какво точно се дължи това? Пил съм ракия, варена на аламбик и съм оставал очарован от мекотата и. В устата се усеща като нещо средно между вода и олио, без никакъв парлив вкус и с аромат на грозде и съвсем леко се усещаше аромат на паток. Аз варя на колона. Излиза между 80% и 85% и се усеща парливият вкус на спирта. А и навсякъде в нета в физиологичните свойства на етиловият алкохол си пише за парливият му вкус.
Четох също че алкохолът се естерифицира при наличието на кислород съдържаща киселина. Ако това е причината за омекването, коя е тази киселина и какво се получава - какво пием!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2015, 18:28
Мнения: 19
При мен ракията омеква с отлежаването първо в буре, после в стъкло. В момента пия реколта 2010 и е доста пивка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 21:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Тъй...разтворения кислород в дестилата образува органични перокиси с окисляемите в-ва на дестилата-полифеноли,алдехиди и терпени.Колкото повече се натрупват перокиси и хидроперокиси,толкова повече нараства концентрацията на свободните радикали и скоросттта на окислителните процеси...алкохолите се окисляват до съответните алдехиди ...
В резултат нарастват ацеталдехидът,формалдехид,фурфурол,метилфурфурол,фениацеталдехид...При окисление на алдехидите ,се повишава концентрацията на органичните киселини,а при окислително дезаминиране на аминокиселинете дестилата се обогатява на кетокиселини.
Летливите мастни киселини спомагат за образуването на естери...
Това почти цитати от ТВАН на Маринов.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
хмм че тези повечето не са ли вредни за здравето? :shock:
значи ракията е по-скоро киселинна,отколкото основна?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Юни 2016, 19:54
Мнения: 51
Местожителство: Аксаково - Варна
Разбира се, че алкохолът и всички съединения в него са отрова. Нали не си мислиш, че като пиеш ракия се лекуваш :megagrin: Също е ясно, че ракията е по скоро киселина отколкото основа, заради огромното количество органични киселини в състава си. Сензорите за кисело на езика се намират от двете му страни в областта на предкътниците. Когато отпиеш глътка ракия, задържиш я в устата и полека я допуснеш до предкътците, се усеща раздразнението на езика, колкото и да е мека ракията. Ако я преглътнеш през средата на езика без да я разливаш в устата си си влиза като вода (поне такава е моята ракия). :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2016, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 619
skyly написа:
Разбира се, че алкохолът и всички съединения в него са отрова. Нали не си мислиш, че като пиеш ракия се лекуваш

Тогава ти защо препоръчваш като лекарство спиртен извлек от билки? :)
Иначе виж ми подписа :D
free написа:
значи ракията е по-скоро киселинна,отколкото основна?

Основна си е free, и още как. :) :prost2:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 14:41 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Колеги,как мислите,един месец постоянно аериране на ракията дали ще й е достътъчно? Знам,че ще кажете да се опитва на вкус и да се прецени на кой както му хареса,но аз от постоянно опитване,не мога да хвана разликата особенно,в началото как беше и след месец как е. :)

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
Аз я аерирам десетина дни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Според мен от аериране полза няма. Правих опити преди време от чисто любопитство и не открих разликите преди и след. По скоро ефекта е от самовнушение. Но в крайна сметка всеки си е технолог в къщи.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 870
Местожителство: Плевен
И аз така мислех,промених си мнението.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Апр 2015, 16:18
Мнения: 12
Аз миналата година омекотявах една ракия така, с ареатор за аквариум, малко трудно намерих дървено "камъче" от което да излизат балончетата. Отделих една бутилка преди да започна експеримента. Останалата ракия оставих в бидона с леко открехнат капак ( заради маркучето на ареаотра) около 30-40 дни. В крайна сметка според мен и още двама юнака си струва усилията. Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2016, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
при това положение сигурно е изгубила маса градуси,мери ли после аерираната и оригиналната?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима