Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2009, 00:32 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
cavxan написа:
и още нещо ти наричаш полученото спирт, а не ракия

И на врата ми да стъпят, не мога да призная за ракия - произведеното от жито или ечемик. То си е спирт... освен това си има си дъх на мая и тва си е....
Все пак в нашето семейство от десетилетия казана седи на почетно място в двора, и подобно нещо като житна или ечемичена отвара никой не го брои за качествено питие...
А до житото прибягвам само ако някоя слана или градушка ми е обрала джанките и сливите, като го ползвам само за добив на спирт, който след това задължително преварвам с гроздето..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 14:22 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Гроздето дава най-големия рандеман .От 100 кг мускат отонел / мин.25% захарност/ извличам 18-20 л 45 градуса ракия.
Миналия ден варих от кайсии. От 70 кг плод и вложени 10 кг захар получих 15 кг 45 градуса ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2009, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
От книгата "Производство на вино в домашни условия" прочетох за една формула преобразуваща процентното съдържание на захар в гроздето в алкохолен градус на виното. Коефициента по който се умножава захарноста е 0.56
Примерно имаме грозде с захарност 20%
20х0,56=11,2 ал./гр.
За да докажа верноста на този коефициент ще направя изчисление на резултатите на Бай Драган:
100кг. грозде ще се получи 60л. вино /сок без чепки, люспи зърна/ захарноста му е 25%
25х0.56=14 ще се получи вино 60 литра с алкохолен градус 14%
60л.вино х 14ал/гр = ЛР х 45 ал/гр ; ЛР - литри ракия
ЛР=18,66 л.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2009, 22:42 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Коеф. = 0.59


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 20:57 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2009, 15:34
Мнения: 5
Тази година от 180л сливи и джанки без захар получих 11л ракия 50 градуса.Продължих и с грозде - от 360л джибри получих 32л 52 градуса.Живот и здраве повече захар само на сладкото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2010, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
vaskonit написа:
Коеф. = 0.59

Този коефициент е малко разтеглив върху него влияят много фактори вид на суровината, температура на ферментация, вид на дрождите, кислород при залагане на суровината наличие на други хранителни вещества за дрождите /амониев сулфат, амониев фосват и витамин В1/, киселинност на средата, вид на дистилационния апарат и др.
Дават го от 0,54 до 0,62. Мисля че при домашни условия най-пасва 0,56.

toon4o написа:
Тази година от 180л сливи и джанки без захар получих 11л ракия 50 градуса.Продължих и с грозде - от 360л джибри получих 32л 52 градуса.Живот и здраве повече захар само на сладкото.

За гроздето добре, ама сливите бая скъпа ти излиза ракията мисля че ако беше сложил 12-13 кг. захар така щеше да докараш начална захар 20% в никъкъв случаи няма ше да се развали качеството на ракията, ама щеше да изкараш двойно. Знам че няма да ме послушаш защото това са традиции във вашия краи от незапомнени времена /още от като шекера е бил на клечка/ Няма лошо да се пробва, стига нещата да имат някаква обосновка и ти да повярваш в нея.
Явно щом правиш ракията без захар цениш качеството. За ракията от грозде бих те посъветвал догодина като обереш гроздето и го смелиш веднага да прецедиш джибрата с преса, да ферментъра само гроздовият сок, каква е моята обосновка, ето определението за гроздова ракия:
Цитат от "Технология на високоалкохолните напитки" от ПРОФЕСОР Д-Р инж. МАРИН ГЕОРГИЕВ МАРИНОВ:
"Гроздовата ракия" е напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об.%, произведена в Република България. Получава се чрез еднократна или двукратна дестилация до 65 об.% алкохол на дестилатите, от вино, получено от грозде - произведено на територията на Република България. Виното, получено от 100 kg грозде не може да надвишава 75 dm3. Съдържанието на летливи примеси е равно или по-голямо от 1,25 g/dm3 напитка при 100 об.% етанол. Напитката е със специфични органолептични характеристики и с максимално съдържание на метанол 1,25 g/dm"1 при 100 об.%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 02:34 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
здравеите колега 'toon4o' ще и кажа моето мнение по въпроса така по данни на един утвърден професор от 100кг материял без добавяне на захар трябва да се получи 50 градусов алкохол / за сини сливи 8-12лит/ за джанка /4-6лит/ вие може да прецените кои плод е повече и така да установите рандемана за другия материял е друга тема .................................................................... следователно изскам да кажа че е много важно начина на обработка на суровината, ферментацията и начина на дестилация всичко трябва да е конролирано и да е извършвано навременно ...................................................................... Важното е че имате желание тогава няма какво да ви спре при следващия опит ............... и ако мога да бъда полезен питайте .......................... до скоро и успех в бъдещтите начинания :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 09:43 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Малчев,защо да го пресува?
В уч."Технология на Спирта и висоалкохолните напитки "не се споменава....пресоват джибри но не и грозде...
Да не си чел нещо някъде И ДА НЕ СИ СПОДЕЛИЛ ИЗТОЧНИКА А А???? :fies:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 10:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не го написах както трябва поправка :точи се шарата и се пресова джибрата
Ако намеря нещо ново дали ще издържа да не го споделя :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Re:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 12:46 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2009, 15:34
Мнения: 5
toon4o написа:
Тази година от 180л сливи и джанки без захар получих 11л ракия 50 градуса.Продължих и с грозде - от 360л джибри получих 32л 52 градуса.Живот и здраве повече захар само на сладкото.

За гроздето добре, ама сливите бая скъпа ти излиза ракията мисля че ако беше сложил 12-13 кг. захар така щеше да докараш начална захар 20% в никъкъв случаи няма ше да се развали качеството на ракията, ама щеше да изкараш двойно. Знам че няма да ме послушаш защото това са традиции във вашия краи от незапомнени времена /още от като шекера е бил на клечка/ Няма лошо да се пробва, стига нещата да имат някаква обосновка и ти да повярваш в нея.
Явно щом правиш ракията без захар цениш качеството. За ракията от грозде бих те посъветвал догодина като обереш гроздето и го смелиш веднага да прецедиш джибрата с преса, да ферментъра само гроздовият сок, каква е моята обосновка, ето определението за гроздова ракия:
Цитат от "Технология на високоалкохолните напитки" от ПРОФЕСОР Д-Р инж. МАРИН ГЕОРГИЕВ МАРИНОВ:
"Гроздовата ракия" е напитка с минимално алкохолно съдържание 40 об.%, произведена в Република България. Получава се чрез еднократна или двукратна дестилация до 65 об.% алкохол на дестилатите, от вино, получено от грозде - произведено на територията на Република България. Виното, получено от 100 kg грозде не може да надвишава 75 dm3. Съдържанието на летливи примеси е равно или по-голямо от 1,25 g/dm3 напитка при 100 об.% етанол. Напитката е със специфични органолептични характеристики и с максимално съдържание на метанол 1,25 g/dm"1 при 100 об.%.[/quote]

:respekt: :respekt:



Да знам ,че за гроздето е добре , но сливите се принудих да ги обера полузелени, защото аз подпирам един клон - друг се троши.Не слагам захар , щото искам качество , а не количество.Иначе си имам от миналата година и крушова ракия от това дърво http://toon4o.snimka.bg/architecture/kl ... 0.17304770 и кайсиева ,което буквално миналата година се разцепи на две под тежестта на узрелите кайсии.
Живот и здраве за догодина ще послушам съвета ти - да пресовам джибрите и да ферментира само ширата.Тази година ги бърках с перфоратор и голяма бъркалка.Не ми се дават пари за преса и затова ще си направя.Почвам да ровя за чертежи из форума. :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За изчисляване на рандемана е полезно да се знае как се определя процентната концентрация на разтвори виж тук
Процентна концентрация на разтвор захар вив вода при съотношение - 1/3 и 1/4
1/3 - W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B) = 1000 х 100 / 1000 + 3000 = 25%
1/4 - W (А) =m (A) x 100 / m (A) + m (B) = 1000 х 100 / 1000 + 4000 = 20%
Също така полезно е да се знач че 1кг захар е 0,625 литра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 10:07 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Тази година гроздето бе много качествено . Вчера приключих с изваряването на мускат отонел-а за ракия. От 250 кг грозде със захарност 26% без влагане на захар / освен 6-7 литра вода за снижаване на захарния процент/ получих 2500 алкохолни градуса / 46 литра 55 градусова /. Ферментацията продължи 16 дни.Такова нещо не съм постигал до сега


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 06:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:klatsch: Браво със здраве да сия изпиеш и догодина пак да направиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 12:57 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
хъмм преди 20 дни заложих моят материал ,вложил съм и дрожди и ферментацията стартира при 21% захарност ,днес измермам захарносто е около 6% а следващата неделя ще варя и се страхувам,че ферментацията няма да е привършела ,чудя се да му слагам туби с гореща вода ли ,какво да го правя . някакви идеи ..?? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че туби с гореща вода и да завиеш бидоните ще е достатъчно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима