Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 20:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Практика и опит му е майката,бих добавил....
А за дървесината, 'вкус другар нема казало кучето и си облизало гъ.....за'...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2011, 17:25
Мнения: 26
Здравейте, сварих вчера ракията и получих 31л. на 57 градуса. Когато потече изхвърлих първите 100-200г. вода от серпентината. След което махнах и 0.5л от първака. Имам два въпроса, това достатачно ли е ?
И втория ми въпрос е каде в София мога да занеса проба от ракията да ми измерат метила в нея ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 12:43 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5804
Местожителство: София
ilu6a написа:
Diakona написа:
Та въпроса ми е, колко литра ракия може да очаквам на 45 градуса.
Благодаря предварително.

Бих казал около 31-33л на 55% което си е 38-41 литра на 45%.

Нормален добив за обикновена джибра...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 07:03 
Offline

Регистриран на: 06 Дек 2011, 06:51
Мнения: 1
На празничната трапеза - тост без пожелания не може, затова за символиката на акацията виж За любознателните


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2012, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Да използвам темата и да попитам къде сбърках?Купих 440 кг мискет с 21% захарност при 20 градуса,смлях го с бъркалката,сулфитирах с калиев метабисулфит с препоръчаното количество,захар 1към3-разтворена във вряла вода и добавена на 30 градуса към смляното грозде-6 килограма захар на бидон и 18 литра вода,активатор и ВО-213,рехидратирани както си му е реда.Разбърках около 12 часа след посяването на дрождите-бурна ферментация,която приключи на дванадесетия ден.Измерих около 9 алк. градуса с френски спиртомер-скалата е от 0 до 100.Добавих 150 кг паток на 21 алк. гр. за да консервирам и допълня бидоните.Сварих на 650 литров казан и получих:първак 6.5 литра на 65 градуса,ракия 107 литра на 54 градуса,паток-около 48 литра на 25 градуса.Защо 9 алк.гр в края на ферментацията?А и рандемана май е доста малък?Ферментацията не протече с плаваща шапка и температурите бяха доста високи-това ли е проблема?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
от 400кг мъст с 21% захарност имаш 84 кг. захар
Не си писал точно колко захар си добавил - аз приемам 4 бидона по 6кг на бидон = 24кг захар
Общо имаш 108 кг захар - тя ще даде (при коефициент 0.58) 63 литра чист алкохол, ти си добавил и още 31 л. във вид на паток, общо се очаква около 93 литра 100% алкохол.
Добил си :
6.5 по 65 = 423
107 по 54 = 5778
48 по 25 = 1200
-----------------------
общо 7400 -> 74 л. чист алкохол на 100%
Губят се 19л. или 19/93=20%
Имаш 20% по-малко от теоретичния добив.
1-2% нека са в казана неизвадени, 1-2% нека са във въглеродния двуокис по време на ферментацията, но другите 16 са някъде другаде :)

А дали ферментацията ти е била приключила до край ?
Това дето си мерил 9% алкохол със спиртомер е малко несигурно. Но да кажем че е нормално да е там някъде - 10% или 11 - за грозде с 21%, но мен ме съмнява именно на гроздето захарността - дали не е била по-ниска.
И точно колко захар купи и сложи ?
Не е от шапката - ако не си забелязал да мирише на оцет.
И да е много кисело.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
victoryvt написа:
от 400кг мъст с 21% захарност имаш 84 кг. захар
Не си писал точно колко захар си добавил - аз приемам 4 бидона по 6кг на бидон = 24кг захар
Общо имаш 108 кг захар - тя ще даде (при коефициент 0.58) 63 литра чист алкохол, ти си добавил и още 31 л. във вид на паток, общо се очаква около 93 литра 100% алкохол.
Добил си :
6.5 по 65 = 423
107 по 54 = 5778
48 по 25 = 1200
-----------------------
общо 7400 -> 74 л. чист алкохол на 100%
Губят се 19л. или 19/93=20%
Имаш 20% по-малко от теоретичния добив.
1-2% нека са в казана неизвадени, 1-2% нека са във въглеродния двуокис по време на ферментацията, но другите 16 са някъде другаде :)

А дали ферментацията ти е била приключила до край ?
Това дето си мерил 9% алкохол със спиртомер е малко несигурно. Но да кажем че е нормално да е там някъде - 10% или 11 - за грозде с 21%, но мен ме съмнява именно на гроздето захарността - дали не е била по-ниска.
И точно колко захар купи и сложи ?
Не е от шапката - ако не си забелязал да мирише на оцет.
И да е много кисело.


Съжалявам за неточностите-снощи писах след консумацията на ракийка( за кеф)и винце (за здраве) :D Захарта е 30 килограма.Според мен ферментацията приключи докрай-спиртомера потъна,след три дни падна шапката.Затворих плътно бидоните-не се издуха за три дни.Не миришеше на оцет,а при добавянето на сода протече много слаба реакция на неутрализация,пък и за дванадесеттина дни трудно ще вкисне-все пак бърках всеки ден.Дори захаромера да ме лъже за захарността,добавянето на 25%захарен разтвор би трябвало да пооправи нещата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2012, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Значи са 5 бидона с по 80л. джибри + 24л. захарен сироп = 100-104 л. ефективна каша.
Бидоните са явно 120 или 170 л. ?
А възможно ли е продавачът да те е метнал с килограмите или със захарността - т.е. да има и част от гроздето смного по-ниска захарност ?
Иначе няма грешка никъде ...
Освен казанджията да има тетка на чучура :megagrin: и да отклонява 20% за себе си.
Абе важно е качеството, аз досега на рандеман никога не съм го докарвал - нито на уискито, нито на бирата, нито на ракията ...
Ама и нищо нямам залежало. Дет' се вика - трябва да сменям подписа - веченищо не отлежава и нищо няма за пиене от бирите освен един кисел вайцен от третия опит.
Нооо още един два казана ракия и почвам пак пивоваренето. Аман от грозде и сливи !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2012, 18:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Бидоните са 120 литрови.Продавача го познавам-натоварих му гроздето от лозето в мой транспорт,закарахме го пред тях и теглихме произволно избрани чували.Той е измерил 20%захарност на гроздето.Догодина сменям казана,купувам няколко захаромера и клапан при ферментацията.Не държа толкова много на добива,просто искам да знам ЗАЩО?
За качеството-дъбовото буре се справя перфектно,тази година си купих 100 литрово(ще го видим и него).Ще пробвам със спирт в малкото буре,пък да видим какво ще се получи.

Пожелавам на всички мераклии:висок добив,качествено отлежаване,непрестанно консумиране :zauf2: :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2010, 15:47
Мнения: 3
Бихте ли казали като се прави преварка какъв е рандемана(колко % от количеството на ракията се губи)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Защо да се губи?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Ное 2010, 15:47
Мнения: 3
Ами нали се отделя първак и паток.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2012, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
[quote="GECATA"][/quote]
Това на аватара ти, твоя мисъл ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2012, 16:37
Мнения: 8
Вчера сварихме с чичо кайсиева ракия.
100кг плод без кустилки и 40кг захар беше материала.
Първа варка излезе 49л ракия на 57градуса общо.
След втората варка остана 33л ракия на 75градуса.
Сега я оцветявам и чакам да "порасне".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 16:51 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
Здравейте колеги!
Да споделя и аз един факт за рандеманите :)
Тази година сварих от 1 400 кг вишни - 95 л. ракия на 52 градуса.
Горе долу май е добре, а?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobos, ss101 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима