Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
Къде бъркам.Купих 340кг.памид, махнах чепките,смлях,измерих 19 захарност.Разпределих в 4 бидона и залях с 30кг захар 1 към 3.На 21 ден варих в бидоните отгоре плуваха само семките материала беше готов. Дрожди не съм слагал.Варих на 2 казана по 250лит.Сипах 5лит.подирки И ..като махнах по 1лит.първак и спрях на 40гр.Общо от двата казана 60лит. на 53гр. Вижда ми се малко .пс. гроздето го мачках на 13.09. Сварих на 04.10 по време на ферментацията беше доста топло затова реших да не чакам повече. Малко ми се вижда ракийката :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Наистина е малко,поне 90-сто литра трябва, от 500л атериал.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Още 20- 22 литра за пиенье на 53 градуса, ако всичко е изферментирало, каквото и да си отделял.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Да проверим малко сметките..
340 кг материал е към 300 литра смачкано, като към това е добавил още 90 литра със захарност 25%. Не са били 500 литра - това че той е варил в такива казани вероятно такива е имало.
Айде малко сметки с произход Виктор - Имало е общо 57 кг гроздова захар и 30 кг захароза. 87 кг по коефициент 0,58 е 50,46 литра на 100 градуса теоретично, да речем 5000 градуса, добавил е и 150 градуса парцуца. Той е извадил 3180 градуса ракия, и предполагам 160 градуса първак, ако е извадил и 25 литра парцуца със среден градус 35% това са още 875 градуса. Това прави 4215 гр., 1-2 процента алкохол винаги остават в казана, което прави още около 800 градуса, така че горе-долу излиза. Вероятно малко е бързал с огъня, отделно 19-те процента захарност може да са били и по-малко, да речем 18,5. Освен това не е ползвал питомни дрожди, ако част от захарта е отишла в други продукти също е някакво обяснение.

Аз от 840-860 литра материал памид, димят, тамянка и червен мискет изкарах 153 литра на 54 гр., паток 20 литра около 35 гр., сложен паток в началото пак толкова. Средна захарност на гроздето 17 процента, добавена захар около 55 кг, като преди захарта съм изтеглил 210 л. сок за вино. Сулфитирал съм и съм посял дрожди Зимафлор РХ60, храничка, активатор, чудо... Стана страшна ракия, снощи я пробвахме.... :prost: Моите сметки са за 94 кг. гроздова захар и 55 кг. добавена, което е 8500 градуса. Извадената ракия е 8262, ей... изцедил съм го като шотландец - паста за зъби... или заради питомните дрожди трябва да умножа по 0,62 и тогава вече е друга работата. ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Рандеман
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Нанков, добре смяташ.
Ща земем за началник на изчислителния център :)
Само че за диви дрожди 0.58 им е множко според мен, по-скоро 0.52 , за културни - 0.54.
Лошото на дивите дрожди е че никога не знаеш какъв точно щам ще захване средата. Може да е и по-ефективен, може да е и ужасно неефективен.
Затова - подсигурявайте се винаги със селектирани дрожди и няма да има проблеми.
Да не говорим че за ракия има подходящи - да произвеждат по-малко фюзели и висши алкохоли.
Който се плаши от сулфитирането за ракия - да си направи стартер и да не сулфитира. Стартерът ще даде на селектираните време да завземат средата и никакви други няма да се развият.
Ама то на тая криза, кой прави само ракия от гроздето ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 95 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима