Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Абе,бай Танасе ,какъв му е чара на казана на дърва, мъкнеш дърва като луд ,палиш,разпалваш; неизвестно загубено време и се прибираш в къщи като най-смърдливия циганин има още.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
Още един глас за тока :megagrin:
Искам да използвам темата за да попитам да ли има някой колега който може да ми направи димер с който да управлявам нагревател 2 киловата :) разбира се срещу заплащане
Решил съм да направя новата си колона на ток омръзна ми да мъкна бутилки и котлони


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2012, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Чарколяците струват пет лева,а работата е за десет минути.Най големия проблем е кутията.Там си играх два часа. За кутия използвам фабричен удължител ,който завършва с два контакта.На мястото на единия, е "електрониката"-общо пет-шест елемента.В останалия контакт можеш да включваш консуматор до 3 киловата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
2квата = 2л. на час
Какво ще му регулираш ? То и без това е малко.
А ако сложиш два нагревателя - свързваш ги с един ключ за котлон с 4 позиции и се получават 4 режима :
1. двата последователно
2. единия сам
3. другия сам
4. двата паралелно

А мен ако питаш и имаш трифазен ток - три по 2 кв. свързани в звезда или триъгълник :megagrin:
Така се получава същата мощност като избузен докрай газов нагревател.
Междинно решение е 2 по 2 кв. на два контакта.

И ... LM forever !
Никакви CM ...
Шегувам се, де - ама все пак има защо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
2квата = 2л. на час
Какво ще му регулираш ? То и без това е малко.
А ако сложиш два нагревателя - свързваш ги с един ключ за котлон с 4 позиции и се получават 4 режима :
1. двата последователно
2. единия сам
3. другия сам
4. двата паралелно

А мен ако питаш и имаш трифазен ток - три по 2 кв. свързани в звезда или триъгълник :megagrin:
Така се получава същата мощност като избузен докрай газов нагревател.
Междинно решение е 2 по 2 кв. на два контакта.

И ... LM forever !
Никакви CM ...
Шегувам се, де - ама все пак има защо.


Имаш ли термоизолация? Щото при мен е 3 кВт = 10 л/ч. А ако имаш и трифазен ток, мощност на корем, можеш да вариш на цяло село


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз за колона говоря, за алембик е доста по-голям дебита.
Моята колона изважда спирта от 80-90л. материал с подгряване от газов нагревател с редуцир на ниско налягане (около 5 квата) за 8 часа от запалването (като почти 2 часа ми е завирането, понеже накрая го карам лека-полека)
По някое време в средната фракция пускам отлива на макс. и минавам в режим алембик, после пак в режим колона и така докато ми омръзне да събирам патоки.
Ето един калкулатор за колони :
http://homedistiller.org/calcs/reflux_calc

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
Аз за колона говоря, за алембик е доста по-голям дебита.
Моята колона изважда спирта от 80-90л. материал с подгряване от газов нагревател с редуцир на ниско налягане (около 5 квата) за 8 часа от запалването (като почти 2 часа ми е завирането, понеже накрая го карам лека-полека)
По някое време в средната фракция пускам отлива на макс. и минавам в режим алембик, после пак в режим колона и така докато ми омръзне да събирам патоки.
Ето един калкулатор за колони :
http://homedistiller.org/calcs/reflux_calc


Да, да, така е, за алембик говоря. Ами сега чепкаме темата за ел. подгряването, защото се оказа, че много от нас са фенове. Аз с колоните още не съм се заиграл, но по-нататък, като измислим идеалното подгряване, ще видим дали не може да се автоматизира и флегмо-числото


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Колеги, като сме се захванали, дайте да построим идеалния ел. казан /поне виртуално/. Да нахвърляме някой основни идеи, пък да видим какво ще стане. Да започнем от недостатъците:
1. Нагревателите, ако са неподходящи, изгарят, а често смяната е трудна. /Правих двойно дъно, в което нагревателите, кръгли от фритюрник, бяха обмазани с шамот за по-добро топлоотдаване. Като изгоряха, се наложи да го разбивам - мъка голяма/. Вариантът с фланците също не е много удачен - проблеми с гарнитури, нагревателите трябва да са медни, т.е. скъпи, а и не винаги са с форма, която ни устройва.
2. Нагревателите са с малка площ, топлообменът е ограничен и загарят, ако пращината не е течна /джибра, плодова каша/.
3. Задължително трябва да има устройство за контрол на мощността /ключ, димер, термоконтролер/, иначе ракиджията трябва да следи температурата и да играе роля на реле.
4. Препоръчителна е термоизолация /без купола или колоната, разбира се/ за редуциране на загубите и прецизен контрол на режима.
5. Ако нагревателите са в работния обем, трудно се почиства.
Как виждам един добър ел. казан? Не много голям. 50, макс. 100 л, за да се избегнат съответно прекалено големи мощности. Меден. Нисък, набит. Без майтап - с широко дъно, за по-голяма площ, а не прекалено висок. В горната част - присъединителен фланец - кеф ти купол с лула, кеф ти колона. Опция за монтаж на механична бъркалка /при нужда/. Примерни решения на горе изброените проблеми:
1. Сухи нагреватели, които се сменят лесно, но по принцип рядко горят. Нямат пряк допир с пращината.
За монтажа е нужна обсадна тръба, в която нагревателят да влиза плътно /0,01 - 0,06 мм/. Разпробива се казана малко над дъното /да има достатъчно място за утайки под нагревателите/ по диаметъра, прокарва се тръбата и се заварява /запоява/ от двете страни, като се внимава да не се стесни отвора, през който ще влезе нагревателя. Може и едностранно, но не е достатъчно стабилно. Добре е тръбата да е от материала на казана, за избягване на електрохимична корозия. Иначе задължително трябва да се контролира ph на пращината. При повече от един нагревател - съответно повече тръби, успоредно на дъното. При бойлерите са перпендикулярно на дъното, но те са винаги пълни, за разлика от казана. Сух нагревател не означава да работи хептен на сухо. От тук нататък никакъв крепеж, никакви гарнитури, просто мушкаш нагревателя в тръбата и бучкаш кабелните обувки. И да не забравяме заземяването на казана!
2. Тайната на незагарящия казан е в добрия топлообмен. Пътищата са няколко. Да се използва мед /не пчелен, а бакър/. Да се цедят джибрите с преса и да се вари само течно. Да се увеличи топлообменната площ. При нагреватели вътре в обема на казана, могат да се поставят повече на брой, а мощността да се редуцира, като се свържат последователно, примерно на двойки. Така хем ще се увеличи площта, хем нагревателите ще работят при по-ниска мощност и никога няма да горят. Още по-добър вариант е нагреватели извън обема на казана - двойно дъно, запълнено с топлопроводим материал, примерно кварцов пясък или топлообменна риза, налята с подходяща течност с висока точка на кипене. Така отпада и проблем 5. А ако се монтира и бъркалка, вече сме застраховани на 100%.
3. За ръчно управление - ключ или димер, за автоматично - термоконтролер. Според целта и... според джоба. Но кеф цена няма, аз вече усетих благинките от автоматичното управление.
4. Внимание!!! Не използвайте монтажна полиуретанова пяна - не издържа. Не се подвеждайте от бойлерите - там структурата на изолацията е различна.
Ами давайте сега и други идеи, че ме сърбят ръцете да го почвам :lab:


Последна промяна бай Танас на 09 Дек 2012, 14:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 19:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
ракиджия написа:
Чарколяците струват пет лева,а работата е за десет минути.Най големия проблем е кутията.Там си играх два часа. За кутия използвам фабричен удължител ,който завършва с два контакта.На мястото на единия, е "електрониката"-общо пет-шест елемента.В останалия контакт можеш да включваш консуматор до 3 киловата.


Благодаря за отговора да те попитам как регулираш мощността на нагревателя
Имам вече богат опит с варенето с газ и веднага ще изтъкна недостатъците като говорим за колона разбира се
1 Тежко е за носене и зареждане :megagrin:
2 Когато намалее газта в бутилката ти расбалансира колоната
3 Зимата обледява бутилката и пак намалява притока на газ
Мисля че тези причини са достатъчни а и като сложим постоянно покачване на цената на газа според мен тока е по добрия вариант ,но за съжаление утре пак ще варя на газ защото съм много скаран с тока а за момента не мога да намеря човек да ми направи такава джаджа
Не смея да рискувам само с нагревател 2 киловата .разбира се ще са 2 бр. по 2 киловата но единия ще го командвам ръчно а с втория ще регулирам мощността


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Ех,Танасе прочети си поста ,колко много си противоречиш, ефекта от предложените (рекламирани) от тебе нагреватели е същия като от потопените нагреватели само дето твойте са поскъпи.Моя казан е с нагреватели подобни на поралня Роса 5кв вече 8(осем) години работят без проблем.Днеска сварих втора врътка на гроздето и си токнах литровка когато беше на 50гр ,обичм пресна ркийка, страхотен вкус и разбирасе съм весел и многословен :zauf2: ,а утре :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 12:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
lukas51 написа:
Ех,Танасе прочети си поста ,колко много си противоречиш, ефекта от предложените (рекламирани) от тебе нагреватели е същия като от потопените нагреватели само дето твойте са поскъпи.Моя казан е с нагреватели подобни на поралня Роса 5кв вече 8(осем) години работят без проблем.Днеска сварих втора врътка на гроздето и си токнах литровка когато беше на 50гр ,обичм пресна ркийка, страхотен вкус и разбирасе съм весел и многословен :zauf2: ,а утре :sleep:


Поздравления за ракийката, колега. И благодаря за критиката. Но, за съжаление, нищо градивно не виждам в нея. Първо, не рекламирам, а предлагам за обсъждане. Второ, не става ясно точно с какви нагреватели си, но ако визираме пералня Роса - 2 кВт в класическия му вид е 7 - 8 лв. Но той е в обикновена черна стоманена тръба. С него готовата продукция добива лек heavy metal привкус. Ако си падаш, няма проблем. Ако не, отиваш на меден вариант, който за Роса е 15 - 20 лв. С моите се сдобих за 10 лв. от Елдом. Трето, Роса-дизайнът не може да се смени без достъп отвътре, нали?
И накрая, не преследвам евтин вариант, а високо-ефективен. :idea:
P.S. Махам линка в горния си пост, за да не си помислят и други, че рекламирам. Който го интересува, да ползва чичо Гугъл.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Моите нагреватели са медни,правиха ми ги в един цех за нагреватели в София по мое желание 5кв подобни на тези от линка(пусни го пак,много интересни неща има) за стерилизатор май бяха , диаметър 35см един в друг,като вътрешния е като бъбрек за да се постигне нужната дължина и мощност.Тогава ми взеха 10лв.Сега ,когато поръчам резервен ще искам да са огънати по-високо от дъното.Верно при смяна или монтаж се налага да се забиваш с главата в казана,но това е един път на няколко години и се монтират за 10 мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
lukas51 написа:
Моите нагреватели са медни,правиха ми ги в един цех за нагреватели в София по мое желание 5кв подобни на тези от линка(пусни го пак,много интересни неща има) за стерилизатор май бяха , диаметър 35см един в друг,като вътрешния е като бъбрек за да се постигне нужната дължина и мощност.Тогава ми взеха 10лв.Сега ,когато поръчам резервен ще искам да са огънати по-високо от дъното.Верно при смяна или монтаж се налага да се забиваш с главата в казана,но това е един път на няколко години и се монтират за 10 мин.


Точно така, трябва да са по-високо от дъното, за да не влизат в контакт с утайките /ако има такива/. Тези от линка бяха от бойлери. Пишеш "нагревател сух" и ти излизат.
Ти пак си добре, щом можеш да се навреш в казана. Ами ако си 140 кила, или ако казанчето е малко, кво праим. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Смущава ме ,че са 1200вата ,за да подкараш казан 100-120 л ще трябват 4-5 броя,което от своя страна усложнява конструкцията,а бъркалката за казан на ток не мисля,че ще е нужна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
lukas51 написа:
Смущава ме ,че са 1200вата ,за да подкараш казан 100-120 л ще трябват 4-5 броя,което от своя страна усложнява конструкцията,а бъркалката за казан на ток не мисля,че ще е нужна.


Колега lukas51, въпрос на гледна точка. Моят 50-литров прототип е с 4х800 Вт за по-голяма площ на топлоотдаване. Вярно, че се усложнява и оскъпява, но аз не бих се поколебал да монтирам и 20 нагревателя, ако е нужно, за да постигна равномерно подгряване. А за термоконтролер съм се бръкнал 200 кинта. Можех да ги дам за ракия от съседния магазин, но не ме кефи. И чети по-внимателно - бъркалката е опция, за този, който иска да вари джибра, винена кал, плодова каша и пр. Ако вариш само течно, наистина не е нужна.
Важното е, че дискусията започна. Хайде, колеги, престрашете се :computer:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Elesar, koinov_65 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима