Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2012, 13:09
Мнения: 4
Здравейте колеги!След като отделя само вино и изваря от него ракия,в казана остава материал който ползвам за направа на второ вино.Охлаждам до подходяща температура,добавям захар 1/3 пропорция ,ако имам недостиг на литраж,добавям вода.Причините са две:имам топла течност вкоято да разтворя захарта,и втората,мисля че в остатъчният материал има, макар и малко ,останал алкохол. Сипвам в отцедените джибри и чакам ферментация за нова ракия.Въпросът ми е,редно ли е да ползвам остатъка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Я пак - вадиш вино от бидона и си го пиеш на вино, а джибрите изваряваш за ракия, или изваряваш всичко, или изваряваш само течното (което е всъщност вино) и зареждаш джибрите с винасата + захар (винаса е течното в казана след дестилацията).
Щото така както си писал не се разбира кое от трите правиш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2012, 13:09
Мнения: 4
Отделям и изварявам само вино,винаса+захар в джибрите за второ вино,за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами проблем няма, вече е правено и коментирано.
Наистина във винасата може и да има до 1% алкохол, зависи колко патоки си чакал.
Подкиселяване не е необходимо, само захар и вода. Даже ако си ползвал културни дрожди - само активатор и си там.
За диви дрожди - 1:4, за културни 1:3 (захар:винаса)
Т.е. дрождите са си там в джибрите - само им дай захар и топлинка и ще се разбеснеят до час -два. Активатор обаче също ще е нужен - иначе ще обявят гладна стачка и ще замирише на сероводород.
Разбира се на късмет може и да мине без него. Зависи от щама на дрождите и от минералите в началното грозде.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2012, 13:09
Мнения: 4
Благодаря,продължавам да действам,ползвам откъм дрожди каквото има в гроздето,само незнам откаде да им търся активатор?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами аз вече май няма да давам линкове към електронни магазини - затова ползвай търсачката или гугъл.
А може и в някоя агро-аптека да се намери.
Активаторът е предимно диамониев фосфат, витамин Б и още едно ама го забравих. Минерали за дрождите, а иначе - тор.
И само ДАФ да им дадеш пак ще се радват :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
qvor74 написа:
Здравейте колеги!След като отделя само вино и изваря от него ракия,в казана остава материал който ползвам за направа на второ вино.Охлаждам до подходяща температура,добавям захар 1/3 пропорция ,ако имам недостиг на литраж,добавям вода.Причините са две:имам топла течност вкоято да разтворя захарта,и втората,мисля че в остатъчният материал има, макар и малко ,останал алкохол. Сипвам в отцедените джибри и чакам ферментация за нова ракия.Въпросът ми е,редно ли е да ползвам остатъка?

:ahhh: ВТОРО ВИНО Какво вино бе хора? С парите за 1 кг. захар можеш да си купиш 3-4 кг. грозде и тогава да се говори за вино.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За ракия става дума.
А и грозде вече не може да се намери май, а захар на под 2 лв. има.
Грозде на 24% захарност от 100 кг ще даде макс. 70 л. виноматериал за ракия с алкохол 13.7% или общо 9.6л. 100% алкохол.
Ще струва (ако е на 80 ст.) 80 лв.

За 80 лв. ще се купи захар над 40 кг. и ще даде грубо 23л. 100%-тов алкохол.
Е, за аромати няма да говорим естествено ...

При цена на гроздето 50-60ст както беше миналата година и цена на захарта 2.50 вече се обръщат нещата даже и количествено.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Прав си, обаче... То и за ракия не може да става дума. Абе всеки знае мене си :)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2012, 13:09
Мнения: 4
Малко извън темата,извинявам се,и при първо и при второ вино затискам материала с капак и тежест.Необходимо ли е,като го ползвам само за ракия,ще вкисне ли ако не го правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако не ги затискаш ще трябва да го бъркаш или да мокриш шапката периодично. Друга разлика няма.
Опасността от вкисване идва при висока температура на ферментация в шапката ако не е затисната.
При сегашните ниски темпеатури едва ли има такава опасност.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
victoryvt написа:
Ами проблем няма, вече е правено и коментирано.
Наистина във винасата може и да има до 1% алкохол, зависи колко патоки си чакал.
Подкиселяване не е необходимо, само захар и вода. Даже ако си ползвал културни дрожди - само активатор и си там.
За диви дрожди - 1:4, за културни 1:3 (захар:винаса)

Виктор, дай да уточним един път за винаги пропорциите/ захар вода, захар винаса/, за да не объркваме хората така :!:
Моето скромно мнение е;
За ракия: захар 1кг. към 4л. винаса, задължително дрожди за трудна ферментация.
Ще се аргументирам : Във винасата има алкохол, който че затрудни ферментацията.
1/4 дава точно 20% захарност което е достатъчно за ракия.
1/3 дава 23 24% захарност, което не е лошо ама няма да може да ферментира всичката и се получават загуби.
Твоето мнение и аргументи.............
П.с Заради алкохола във винасата захаромера не показва точно/лъже/ за това са важни пропорциите. :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1:3 е точно 25%
1:4 е точно 20%

Алкохола във мокрите джибри е точно толкова колкото е и в източеното вино, но тук трябва да се види колко течност остава ако се пресоват джибрите.
Вече правих такава калкулация, ще опитам пак :
100 кг. грозде , начална захарност 24% - изтакаме да речем 60л. вино с алкохол 14% , вътре има не повече от 15л. и то ако не сме ползвали преса.
В тези 15 л. с 14% алкохол има точно 2.1л. алкохол.
Добавяме 60л. 1:3 сироп който ако ферментира докрай ще даде 8.7л. алкохол
8.7+2.1=10.8
10.8/75=0.144 или 14.4%
Т.е. няма да е много повече от колкото е било отточеното вино.

Варианта с 60л. сироп 1:4 е - 7л. нов алкохол или общо 9.1л.
9.1/75=0.1213 или 12.1%

Т.е - ако си имал грозде с 24% захарност ще трябва да си помислил за културни дрожди , които ще ферментират и сироп 1:3 без проблем.
Ако си имал по-слабо на захар грозде и си го оставил на дивите - действаш на 1:4 сиропа.

Аз лично две пълни ферментации имам с различни гроздя тая година и все 1:3 ги зареждах.
Но съм съгласен с тебе че по-сигурния вариант е 1:4 (20%) за който не е сигурен в дрождите си.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
victoryvt написа:
Т.е - ако си имал грозде с 24% захарност ще трябва да си помислил за културни дрожди , които ще ферментират и сироп 1:3 без проблем.
Ако си имал по-слабо на захар грозде и си го оставил на дивите - действаш на 1:4 сиропа.

Имаме.... винаса, която има алкохол,няма да мине с дивите дрожди до край :!:


victoryvt написа:
Аз лично две пълни ферментации имам с различни гроздя тая година и все 1:3 ги зареждах.
Но съм съгласен с тебе че по-сигурния вариант е 1:4 (20%) за който не е сигурен в дрождите си.

Колко ЧИСТА ракия /примерно на 50 гр/. си изкарал от 100л материал 1към 3? Да сравним нещата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Още не съм ги варил че да дам резултат.
А за предното - винаса -знам какво е винаса и знам че няма дрожди, обаче в джибрите има.
Та - спорът за 1:3 или 1:4 не касае начина на работа - дали ще зареждаме джибрите с винаса + захар или с вода + захар.
Разликата е само че ако е вода - трябва и малко подкиселяване, а ако е винаса - не трябва.
За мен е лесно решението - щом си отточил 100л. вино от 180л материал (това е моята постановка тази година) - ще добавиш захарен сироп 100л. с подобна на гроздето захарност и всичко ще е наред. Аз добавих 1:3 (25%) а гроздето беше 23% без малко. Втората ферментация мина за 3 дни ! Заредих, заминах извън града и се върнах след 3 дни - проверих захаромера - 5% под 0-та.
Като си направя ебулиометър ще дам и алкохола с точност до ... колкото точен термометър намеря :)
Дрождите бяха Лафорт - много бързи и много гладни за азот.

Съгласен съм с тебе, че варианта с 1:4 е по-сигурен.
Но аз когато си знам дрождите - ще си джасам 1:3 или някъде между 1:3 и 1:4.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима