Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2008, 22:47 
Offline

Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:34
Мнения: 1
Имам 70 литра ракия на 45% която не ми харесва и 50 литра водненка на 30%.Искам да я преваря но чувам много начини и незнам на кой да се доверя.Ако има някой от Троян нека пише.Благодаря предварително!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: hi
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2008, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2008, 20:45
Мнения: 2
Zashto ti e pak chovek ot troqn.
Prevarqval rakiq dosta pati tehnologiqta e slednata za 100 litrov kazan slagash kam 40litra ot tvoita 45 gradusova rakiq i okolo 40 litra voda celta e da se poluchi sled smesvaneto na vodata s rakiqta alkoholniq gradus na smesta ti da e nqkade kam 25gradusa.Az lichno kogato prevarqvam i ako predi tova sam varil slivi ili grozde primerno otcejdam soka i zimam samo gastoto dali slivite dali prashtinata i q slagam i neq kam smesta mi za prevarka pri koeto traga rakiq s miris i vkus na prashtinata koqto sam slojil i pri vtorata prevarka se poluchava neshto prevazhodno.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: hi
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2008, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
aiko написа:
Zashto ti e pak chovek ot troqn.
Prevarqval rakiq dosta pati tehnologiqta e slednata za 100 litrov kazan slagash kam 40litra ot tvoita 45 gradusova rakiq i okolo 40 litra voda celta e da se poluchi sled smesvaneto na vodata s rakiqta alkoholniq gradus na smesta ti da e nqkade kam 25gradusa.Az lichno kogato prevarqvam i ako predi tova sam varil slivi ili grozde primerno otcejdam soka i zimam samo gastoto dali slivite dali prashtinata i q slagam i neq kam smesta mi za prevarka pri koeto traga rakiq s miris i vkus na prashtinata koqto sam slojil i pri vtorata prevarka se poluchava neshto prevazhodno.

Колега ,пиши на кирилица форума има опция за това.А относно преварката ,ако я правиш винаги така кажи и колко дърва или ток си похабил. :D
Преварката е преваряване на целия спирт(първата ракия) получен от джибрите при варенето им.Слагаш всичко до вместимостта на казана,започне ли да тече,събираш м/у 3 и 5% от количеството вместимост на казана(първака на преварката)отделяш го за....разтривка, намаляш огъня и гледаш да тече тънка струйка,НО НИКОГА ДА НЕ СПИРА(докато вариш де-иначе би било мн.хубаво :D :D ),като падне градуса до този който искаш я отделяш и си събираш патока(лангера).Лично аз я спирам за костилковите на 45 ,а за грозде на 40градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2008, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Ное 2008, 20:45
Мнения: 2
извинявам се за кирилицата
еми да по принцип отделям около 1-2 от парвака и накрая я спирам на 40 градуса като стигне.То при парвата преварка ако е имало костилки в материала за варене(дори и махнати преди варене) се осеща вкуса им но при втората преварка си излиза истински елексир


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: преварка
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2009, 14:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Здравейте.
Рискувате като не слагате вода в казана!
Помислете какво може да се случи ако парите в казана са само спиртни и по една случайност казана изтърве!!!
Ще обгорите като прасенца по Коледа!Не един и два е имало подобни случаи!!!Слагайте вода до 25-30 мах градуса и нагрявайте бавно-резултатите няма да закъснеят и при това без да застрашавате своето здраве и кожа)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2009, 19:20 
Offline

Регистриран на: 12 Яну 2009, 18:50
Мнения: 25
Местожителство: Plovdiv
На професионален език преварката се нарича ректификация. Правилно е да се разрежда с вода,но не защото може да се запали,а защото ниският градус е по-добра база за фракциониране(разделяне по ТК). Ако е 10 алк.градуса-още по-добре,но не е икономично и на практика се разрежда между 25 и 35 алк. градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2009, 12:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
[ при евентуално изпускане на казана ако коНцентрацията на спиртните пари е висока МОЖЕ ДА СЕ ЗАПАЛИ!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2009, 08:44 
Offline

Регистриран на: 12 Яну 2009, 18:50
Мнения: 25
Местожителство: Plovdiv
О.К.
Наистина може да се запали,за ориентациа,фламбирането в ресторантите се прави със загрята водка,ако не е загрята не става,


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar, vavel, Мартин85 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима