Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 10:46 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2009, 09:43
Мнения: 5
Здравейте, на 13.11 изкарах около 60литра преварка на около 66 градуса. Сварена е от гроздови /само мерло/ джибри от които преди това е взето вино, на негово място допълних толкова литри вода като към тях съм прибавил захар 1кг на 3 литра вода. Изчаках ферментацията около 24 дни и варих. Тази година послушах познат и преди преварката добавих около 15 литра етилов спирт 98градуса. На 14.11 я разредих с 20 литра минерална вода и оцветих с екстракт от дъбов чипс 30грама на 80 литра и есенция с аромат на бърбън. Днес като я опитах отначало вкуса и е мек но в последствие в устата се появява "метален"
/горчив/ вкус.
При разреждането я мерих с друг спиртомер не с този с който я варих, в момента показва 45градуса.
Някой ако се е сблъсквал с такъв проблем да даде акъл аджеба от къде дойде тази беля, и имали оправия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
huchetario написа:
и оцветих с екстракт от дъбов чипс 30грама на 80 литра и есенция с аромат на бърбън.
Някой ако се е сблъсквал с такъв проблем да даде акъл аджеба от къде дойде тази беля, и имали оправия?

Сещай се сам....... какво си направил....:wallbash:
А оправия има... преварка.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ще му станат много преварките.
А бистра ли е или мътнее, или малко опалесцира ?
Малко аериране, после малко бистрене с бентонит или белтък или желатин ?
Бентонитът ще събори всичко на дъното, може и на вкуса да повлияе.
А ако не повлияе ... както каза Мони :)
Преваркаааа ...
От де го намери тоя дъбов екстракт ... , дъбов чипс щеше да даде по-добър резултат.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 09:39 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2009, 09:43
Мнения: 5
За пръв и последен път си правя такъв експеримент, до сега винаги съм си я оцветявал с черничови клечки. Преварката ще е утре, дано има добър резултат. Благодаря за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
[quote="huchetario" в последствие в устата се появява "метален"
/горчив/ вкус.[/quote]
Сега се сетих нещо много важно!!Може целия проблем да идва от казана които си варил.
НЕ ИЗМИТИ ДОБРЕ казан и лула.Провери казана на които ще вариш да не би да има някоя метална ръждясала връзка /заварка/ или нещо друго ръждясало някъде :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 10:59 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2009, 09:43
Мнения: 5
Няма да е от това защото след всяко варене се измива старателно, всичко ще да е от екстракти, есенции... . След преварката ще пиша какво се е получило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 12:23 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2009, 09:43
Мнения: 5
Колегата - MONI BARONA се оказа напълно прав. След преварката горчивината изчезна, оказа се, че всичко се е получило от предозиране на екстракти и аромати. Сега в бидона си сложих френски дъбов чипс и се надявам всичко да е както трябва. Благодаря за съветите


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
huchetario написа:
Колегата - MONI BARONA се оказа напълно прав. След преварката горчивината изчезна, оказа се, че всичко се е получило от предозиране на екстракти и аромати. Сега в бидона си сложих френски дъбов чипс и се надявам всичко да е както трябва. Благодаря за съветите

Радвам се че съм помогнал. :2thumbs: Сега дъбовия чипс изми ли го с хладка вода преди да го сложиш в ракията? да не помагаме пак, този път с "мътна ракия" :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 00:10 
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2009, 09:43
Мнения: 5
еееееее, за сега е бистра/3-тиден/ надявам се да не помътнее защото наистина не съм мил чипса / не знаех че се мие/. До сега слагах черничови клечки и всчко си беше ок, но родителите ми си палили печката с тях миналата зима и сега правя какви ли не гимнастики.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима